Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 2

Post »

romaszka :) może mam za wysokie wymagania i chce żeby urosły mi odrazu nie wiadomo jak duże :)
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czy obrywacie pierwszy kwiat żeński ze swoich arbuzów? Ja obrywałem, ale nie wiem, czy trzeba to robić. Po prostu mam takie przeczucie, że tak trzeba i że to się zwróci lepszym zdrowiem rośliny i większym owocem.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Eeech! Na razie nie mamy co obrywać :roll:
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Korhil, ja podlewam na ziemię wokół rośliny, ale jak trochę poleje się na liście, to żaden problem. Można dynie nawozić dolistnie pokrzywicą, ale wtedy daje się mniej stężony roztwór.
Tobi88222
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 21:44

Post »

Witam. Jak tam rosną wasze arbuzy? Ja pierwszy rok uprawiam i jak na razie myśle ze jest oki :) Oto jeden z nich: Obrazek
Kasencja

Post »

Tobi, ja w tamtym roku miałam takiej wielkości, ale już dojrzałe ;:oj i to w środku lata :D . Ładny, ładny.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Imponujący, o tej porze roku taki duży owoc.
wyrzynacz
50p
50p
Od: 28 kwie 2012, o 22:41

Post »

Dosyć spory. Jestem ciekawy kiedy był sadzony i w jakich warunkach tak urósł. Przy takich chłodach to raczej tak szybko nie rosną. Ja trochę przegapiłem bo byłem w delegacji i posiałem ok 20 kwietnia. No i te późniejsze chłody:(.
W tej chwili rosną w tunelu i pod agrowłókniną. Ktoś chciał zdjęcia więc wstawiam.

http://img204.imageshack.us/img204/9002 ... 124444.jpg
Dojrzewalnik z palety.
http://img135.imageshack.us/img135/843/120604124513.jpg
http://img687.imageshack.us/img687/6466 ... 124922.jpg
http://img405.imageshack.us/img405/5074 ... 124951.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/1152/120604125006.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/9048/120604125048.jpg
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

wyrzynacz --> Życzę pięknych, dorodnych owoców :)

Maglujemy temat raz kolejny i albo ja jestem opóźniona w umyśle albo już sama nie wiem. ;:14
Jedni piszą żeński kwiat osuwać inni zapylać. Czy jeśli jeszcze raz poproszę o dokładne opisanie
metody żeńsko-męskiej :oops: to będziecie na mnie krzyczeć? Proszę o dokładny opis i jak ktoś ma to zdjęcie z wyraźną strzałką. Oj wiem, wiem, przeginam :roll:
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

podłączę się do prośby koleżanki powyżej. Mam nadzieję, że ktoś to laikowi przybliży i wyłoży w przystępny sposób.
Z góry dziękuję :)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

ann33 pisze:wyrzynacz --> Życzę pięknych, dorodnych owoców :)

Maglujemy temat raz kolejny i albo ja jestem opóźniona w umyśle albo już sama nie wiem. ;:14
Jedni piszą żeński kwiat osuwać inni zapylać. Czy jeśli jeszcze raz poproszę o dokładne opisanie
metody żeńsko-męskiej :oops: to będziecie na mnie krzyczeć? Proszę o dokładny opis i jak ktoś ma to zdjęcie z wyraźną strzałką. Oj wiem, wiem, przeginam :roll:
myśle ze chodziło o to , ze niektórzy usuwają żeński kwiat (to ten z mini arbuzem) aby wzmocnić roślinę, aby poszła w siłę, a niektórzy zapylają sami żeńskie kwiaty zeby zawiązał sie owoc :)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Troszkę pogrzebałam i nigdzie nie znalazłam żadnej informacji, jakoby należało arbuzom obrywać pierwszy kwiat :roll:
Na roślinach tworzą się najpierw kwiaty męskie, potem po ok. tygodniu zaczynają pojawiać się żeńskie (z maciupkim arbuzkiem pod kielichem). Roślina tworzy od 10 do 30 kwiatów żeńskich i od 100 do 400 (!!! :shock: ) męskich. Problem z zapylaniem (na który zwrócił mi wcześniej uwagę Suppa - dzięki :) ) polega na tym, że kwiaty arbuza kwitną bardzo krótko - zazwyczaj jeden dzień. Otwierają się rano, po wschodzie słońca i wieczorem więdną. Jeśli w tym czasie nie zostaną zapylone, to kiszka :wink: A ponieważ na jednej roślinie jest ich mało, to i zawiązków może być mało. Może więc warto spróbować zapylać samemu?
Znalazłam też taką informację dotyczącą cięcia:
"Ciąć kawonów nie należy, gdyż osadzają zawiązki owocowe na końcach pędów. Gdy zawiązki podrosną, zostawia się na roślinie 4-5 owoców, pozostałe usuwa się, końce pędów uszczykuje się pozostawiając 2 liście za zawiązkiem. Poza tym wycina się pędy nieowocujące i słabe, o ile jest ich za dużo".
(Źródło: http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/kawon.html )
A procedura zapylania taka sama jak w przypadku wszystkich dyniowatych, czyli zerwać kwiatek męski, odchylić lub oberwać działki i pomiziać pręcikiem w środku kwiatka żeńskiego. I bejbuś w drodze :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

No to ja chyba też będę miziać :D ...jak doczekam się kwiatów :roll:
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

cantati --> cytuję z dnia 2 maja 2011 Kawon ( arbuz ) - część 1 i napisał to frant:

"Piękny arbuzik :wink: ! To są kwiaty męskie , nie musisz obrywać . W razie gdyby pojawił się kwiat żeński , wtedy koniecznie trzeba uszczknąć , bo roślina nie da rady go prawidłowo wykarmić . Na zawiązywanie ma jeszcze czas ... Faktycznie możesz spróbowac przesadzić , ale przede wszystkim musisz zacząć przechładzać , bo za dobrze ma u Ciebie :wink: , w gruncie mocno się zdziwi :shock: ."

I bądź tu człowieku mądry... Poddaję się. Niech sobie rosną jak chcą :heja
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Ann33, dzięki za namiar, przeczytałam sobie też :)
Ale może tam chodziło o to, że roślina zakwitła jeszcze w donicy?
I po posadzeniu nie dałaby rzeczywiście rady, bo najpierw powinna skupić się na rozbudowaniu systemu korzeniowego w gruncie, a dopiero potem na "karmieniu" owoców? Tak sobie myślę... :roll:
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”