Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5
Aguś,czy twoje tawułki długo kwitną,bo moje maksymalnie 2 tygodnie i robią się brzydkie.
- gatita
- 500p
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aga to serdeczne gratulacje

Aguś,

Gat, dziękuję
Tawułki to bardzo wdzięczne rośliny, zwłaszcza do ocienionych miejsc... potrafią je pięknie uatrakcyjnić 
Na sianiu niewiele się znam, ale zawsze zraszałam, a nie podlewałam... Może wypowie się jedna z naszych nasionowych guru
Moniko, witaj
Pamiętasz, kiedyś rozmawiałyśmy o tawułkach? Chciałabym bardzo dostać takie wysokie odmiany, do leśnego zakątka... Serdeczności, A.
Joluś, ten moment nadszedł
Naprzemian tryskam energią, a za chwilę głowa mi leci na biurko ;)
Romo kochana, witaj - cieszę się, że mnie znalazłaś
Ja na Jaśkowej bywam regularnie i czekam co się tam wiosną będzie działo 
April, mam niewielkie doświadczenie z siewem, ale te zdrewniałe płateczki po prostu się rozsypuje i lekko przysypuje ziemią - bez róznicy w jakim kierunku je ułożysz... Podobne do nasion aksamitki?
Agness, ja też kocham storczyki i mam to szczęście, że one mnie też trochę, w związku z czym, przez cały rok mi kwitną... Co do kolorów, to oczywiście potrzebujemy ich teraz szczególnie mocno, ale już za chwilę będziemy się cieszyć pierwszymi krokusami...
Małgosiu, tawułki posadzone w ocienionym miejscu potrafią naprawdę długo cieszyć kwiatostanami... nie liczę im dni, bo to zdecydowanie kilka ładnych tygodni...

Gat, dziękuję

Na sianiu niewiele się znam, ale zawsze zraszałam, a nie podlewałam... Może wypowie się jedna z naszych nasionowych guru

Moniko, witaj

Joluś, ten moment nadszedł

Romo kochana, witaj - cieszę się, że mnie znalazłaś

April, mam niewielkie doświadczenie z siewem, ale te zdrewniałe płateczki po prostu się rozsypuje i lekko przysypuje ziemią - bez róznicy w jakim kierunku je ułożysz... Podobne do nasion aksamitki?
Agness, ja też kocham storczyki i mam to szczęście, że one mnie też trochę, w związku z czym, przez cały rok mi kwitną... Co do kolorów, to oczywiście potrzebujemy ich teraz szczególnie mocno, ale już za chwilę będziemy się cieszyć pierwszymi krokusami...

Małgosiu, tawułki posadzone w ocienionym miejscu potrafią naprawdę długo cieszyć kwiatostanami... nie liczę im dni, bo to zdecydowanie kilka ładnych tygodni...
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Aguś, do tej pory nie miałam takich wysokich odmian tawułek... Jesienią od Krysi dostałam kilka, które wyrastają powyżej 150 cm. Sama też dwie odmiany teraz zamówiłam, ale domyślasz się, jak z tym jest- najpierw trzeba sprawdzić
Będziemy w kontakcie, bo z TOBĄ chętnie się podzielę

- damapi
- 500p
- Od: 15 gru 2008, o 09:13
Aga tawułki piękne
, to jedne z tych roślinek, które u mnie nie mają racji bytu, zdecydowanie im się u mnie nie podoba, doszłam więc do wniosku, że nie będę ich katować, niech rosną tam, gdzie im jest dobrze - tak jak u Ciebie
a ja sobie tutaj przydreptam, żeby na nie popatrzyć jak zatęsknię 

Moniko droga, jasne, będziemy się umawiać - przetestuj je najpierw u siebie, a jeśli się sprawdzą, rozrosną, to ja wtedy chętnie
Muszę jeszcze dla towarzystwa poszukać parzydła...
Danusiu, serdecznie zapraszam
szkoda, że tawułki się u Ciebie nie sprawdzają, ale to taka naturalna selekcja - nie wszystko przecież możemy mieć 

Danusiu, serdecznie zapraszam

- gatita
- 500p
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Kontakt:
Tawułki do ocienionych miejsc mówisz.... to chyba będę Was prosić o pomoc, tylko muszę znaleźć zdjęcie. Przy moim kąciku grillowym nic niskiego nie chce rosnąć, może tawułki by się nadały 

- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Agu śliczna ta odmiana, baaardzo mi się podoba

Co do projektu muszę go pokolorować bo naszkicowałam lekko ołówkiem i szczerze mówiąc sama nie widzę co i gdzie. Podeślę jak się z nią uporam do oceny najpierw na pw

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś to miłe zobaczyć cię, taką pełną energii i radości
W zaprzyjaźnionym wątku przeczytałam, że posiałaś nasionka, więc przyszłam na inspekcję
a tu żadnych zdjęć nie ma
Rozumiem, że jeszcze nic nie wzeszło
Oczarowały mnie za to tawułki
Co prawda mam kilka w ogrodzie, ale wygląda na to, że nie za bardzo mnie lubią, bo daleko im do Twoich

W zaprzyjaźnionym wątku przeczytałam, że posiałaś nasionka, więc przyszłam na inspekcję

Rozumiem, że jeszcze nic nie wzeszło

Co prawda mam kilka w ogrodzie, ale wygląda na to, że nie za bardzo mnie lubią, bo daleko im do Twoich

Udało mi się przebrnąć przez wszystkie strony
Co tu dużo mówić
po długim i wyczerpującym spacerze w notesiku zakupów znalazły się pęcherznice i żylistek.
Ago, czy znasz nazwy tawułek ze zdjęć 2,5,6 i 8 bardzo jestem nimi zainteresowana.
Już teraz nie zrobię takich zaległości

Ago, czy znasz nazwy tawułek ze zdjęć 2,5,6 i 8 bardzo jestem nimi zainteresowana.
Już teraz nie zrobię takich zaległości

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie jeszcze nosic nie zaczyna ale troche na glowie mam, to ogrod na razie przegrywa
ale wiem, ze to juz niedlugo i mnie tez zacznie gdzies tam w glebi gryzdz 

Julka, pamięć mnie nie myli - dopiero co rozsiewałaś wokół wiosnę w sercu, przy śnieżycach i mrozach ;) A teraz co, śpisz i dopiero za jakiś czas będzie Cię w głębi gryźć?
Romeczko, cieszę się, że czymś mogłam Cię zainspirować
krzewy, które zapisałaś, szybko rosną i potrafią ozdobić każdy ogród... Do nazw odmian tawułek jeszcze wrócę - popatrzę na zdjęcia i notatki 
Iwonko, to prawda - jeszcze nie ma co fotografować jeśli chodzi o nasiona, bo nie raczyły po dwóch dniach wykiełkować ;) Ale ja je obserwuję
Wracając do tawułek, to nie przypuszczałam, że potrafią kaprysić - u mnie rosną bez nadmiernie troskliwej opieki...
Kasiu, tawułka, która Ci się podoba to Vision in Red... Gdybym na nią kiedyś trafiła, chętnie dokupiłabym kilka kęp... Jest przepiękna w swojej barwie! Jeśli chodzi o projekt rabaty, z ciekawością na niego czekam
Gat, oczywiście że tawułki nadadzą się do ocienionego miejsca... jest też w czym wybierać jeśli chodzi o barwy i pokrój... Powodzenia!

Romeczko, cieszę się, że czymś mogłam Cię zainspirować

Iwonko, to prawda - jeszcze nie ma co fotografować jeśli chodzi o nasiona, bo nie raczyły po dwóch dniach wykiełkować ;) Ale ja je obserwuję

Kasiu, tawułka, która Ci się podoba to Vision in Red... Gdybym na nią kiedyś trafiła, chętnie dokupiłabym kilka kęp... Jest przepiękna w swojej barwie! Jeśli chodzi o projekt rabaty, z ciekawością na niego czekam

Gat, oczywiście że tawułki nadadzą się do ocienionego miejsca... jest też w czym wybierać jeśli chodzi o barwy i pokrój... Powodzenia!
Mi się nie śpieszy, ja poczekam
(jak z tej reklamy)

Agusiu, a u mnie tawułki nie chcą rosnąć, więc po paru nieudanych próbach, dałam sobie spokój
Ale wszystkiego nie można mieć, ale za to wszystko można podziwiać. W zaprzyjaźnionych ogrodach.
A to wszystko dzięki naszemu forum :P

Ale wszystkiego nie można mieć, ale za to wszystko można podziwiać. W zaprzyjaźnionych ogrodach.
A to wszystko dzięki naszemu forum :P
Romeczko, tak jest 
Zdjęcie 1 i 7 to odmiana Vision in Red... przepiękna, purpura z wyraźnym odcieniem fioletu - moja ulubiona
Zdjęcie 2 to odmiana Fanal...
Zdjęcie 3 i 4 to odmiana kupiona jako Astilbe Arendsii 'wrzosowa'... moim zdaniem Showstar...
Zdjęcie 8 i 6 i 5 to ta sama odmiana, tyle że w innym natężeniu słońca, nazywa się Astilbe chinensis Pumila...
Mam nadzieję, że niczego nie pomyliłam, a jeśli tak, to wytrawne forumowiczki wnet to wychwycą
Daluniu, witaj
Cieszę się, że miło spędziłaś czas z najbliższymi w Warszawie... Jesteś kolejną osobą, u której tawułki niezbyt dobrze rosną... muszę się zastanowić, co odpowiada moim... może, poza stanowiskiem, podłoże?

Zdjęcie 1 i 7 to odmiana Vision in Red... przepiękna, purpura z wyraźnym odcieniem fioletu - moja ulubiona

Zdjęcie 2 to odmiana Fanal...
Zdjęcie 3 i 4 to odmiana kupiona jako Astilbe Arendsii 'wrzosowa'... moim zdaniem Showstar...
Zdjęcie 8 i 6 i 5 to ta sama odmiana, tyle że w innym natężeniu słońca, nazywa się Astilbe chinensis Pumila...
Mam nadzieję, że niczego nie pomyliłam, a jeśli tak, to wytrawne forumowiczki wnet to wychwycą

Daluniu, witaj