Soczewiański bezcegiełkowy ogródek :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Soczewiański bezcegiełkowy ogródek :)

Post »

Masz z czego być dumna - bardzo ładna kompozycja. Tym bardziej cenniejsza, że z własnego siewu....
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj widziałam w maleńkim, pięknie zadbanym i cudnie obsadzonym ogrodzie żółty, pięknie równiutko przystrzyżony żarnowiec na pniu. Płonął kwiatostanem - rewelka! Góra miała średnicę ok. metra - marzenie!
A jak nasza kratka klemkowa? Lepiej juz coś idzie?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Paulinko, ja siedziałam w domu 3 lata od urodzenia syna, więc wiem o czym mówisz
Chociaż teraz bardzo zazdroszczę udziom będącym w domu.

Wiem, praca, kasa, ale mimo wsystko ten luz jet super, ale się go nie docenia kiedy się go ma
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Dziękuje Beatko za miłe słowa ;:196 Co do żarnowca żółtego właśnie taki szeroki (nie szczepiony) tej wczesnej wiosny zamordowałam :cry: Kratka clemkowa jest w głowie i patyczki mam też nacięte. Teraz muszę się jedynie zebrać, żeby to w całość złożyć ;:224

Gosiu PW :wink:

Kilka zdjęć z dziś

Bezimienne piękności. Tak w środku są takie niebieskie, aparat nawet odrobiny nie przekłamał
Obrazek Obrazek

'Holandia' zaczyna
Obrazek

Zawciągowa poduszka
Obrazek

Elegant Lady w roli głównej
Obrazek

I taki widoczek wiosenny
Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sorry, Paula, że będę monotematyczna, ale..... Jak nie lubię obwódek (tzn mało jest takich, które mi się bardzo podobają) to rodzaj kamieni, kształt i ich wielkość są tak przemyślane, że zachwycam się bardzo bardzo!

Tulipany te fioletowo szafirowe = ;:170
Ciekawa jestem jak długo kwitnie klasyka - żółte? Powinny trzymać się zdecydowanie długo - dasz znać?

Wspominałaś, że żarnowiec w jakiejś tam części jest ok, więc na pewno odbije, więc chyba jednak go nie zamordowałaś. :tan

Rozumiem, że ta kratka to taki rodzaj ogrodowych puzzli, skoro je trzeba złożyć w jedną całość. :;230

Dobrej nocy i bardzo udanego majowego big weekendu!
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Ale masz piękną zawciągową poduszkę. Moje siane w ubiegłym roku już mnie cieszą, ale mają dopiero po kilka kwiatków. Ciekawe, kiedy też się tak rozpędzą...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko,przepiękny kolorek tego pierwszego tulipanka ;:108
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi drodzy. Na wstępie powiem co ogrodowego u mnie. Otóż nieustannie walczę z kawałkiem pola, gdzie chce posiać kukurydzę dla kozy. Truskawki kwitną tam jak oszalałe, wsadzone puszczają już cebulki, posiałam buraki pastewne.I walczę ;:163 z wyrównaniem nawierzchni, porządnym ogrodzeniem aby mi tego wszystkiego sarny nie zjadły. Jeszcze tyle pracy przede mną :roll:
W ogródku kwiatowym bez nowości, po deszczu dostały roślinki lekkiego kopa i rosną jak szalone. Zlitowałam się w końcu nad clemkiem rosnącym przy tujach. Wykopałam go i przesadziłam w lepsze miejsce z dwoma skrzynkami dobrze przerobionego kompostu. Tego biedronkowego malucha boje się na razie wkopać. No w końcu nadają przymrozki. Nawet podobno w nocy były, nie mnie po roślinach nie widzę. Kalia stojąca na balkonie nie pokazała ujemnej nocnej temperatury, nic w ogródku z resztą też. Tylko się cieszyć.

Beatko te kamienie to dopiero puzzle były. Dużo czasu zajęło mi ich ułożenie w taki sposób. Dlatego tym bardziej się cieszę, że Ci się podoba ;:108 Tulipany są na prawdę cudowne, szkoda, że nie znam ich nazwy :( Te żółte wcale nie są żółte. Wygogluj sobie ich nazwę (Elegant lady) jest tam sporo kremu i różu tylko mój lichy aparat nie wyłapał takich niuansów. Co do żarnowca no mam nadzieję jak coś żarnowisko mam niedaleko ;:224 A kratka jak stoi w miejscu tak stoi- patyki leżą a ja na Forum :D

Aga miałam jedną malutką kępkę zawciągu i tak mi się spodobał, że postanowiłam dosiac. Tu wszystkie posadzone razem- efekt po 3 latach od siewu. Zatem masz odpowiedz na swoje pytanie :wink:

Aniu no piękny tylko kurczę nie wiem co to za jegomość. Jesienią przejdę się do ogrodnika gdzie zawsze zaopatruje się w cebulki, może na tych fotkach poznam i dokupię.

Ostatnio udało mi się kupic takiego świerczka 'Rainbow's End'
Obrazek

I kawałek mojego cienia, zapowiedź taka :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kukurydzę dla kozy i dla siebie! Takie małe kolby o średnicy 1 cm są wspaniałe w zalewie octowej!
Czyli cantadeskia jeszcze trzyma fason, fajnie.
Ale to widać, Paula, że kamienie nie z przypadku ułożone, tylko mają swoją określoną formę - jestem stale pod wrażeniem.
A to chytrusy te tulipany - nie dały się zidentyfikować na zdjęciu - u mnie są żółto - żółte...
Na pewno będę poszukiwać takich innych kolorków jak tylko pokażą się cebulki tulipanów. Bardzo mi brakuje takich kwiatów i w ogóle wiosny w moim ogrodzie - mam wiele do nadrobienia (czyli aby wiosną i zimą było ładnie).
Śliczny jest ten czubaty świerczek, ma świetne przyrosty.
Ja się rozglądam za jakąś jodłą z długą igłą... Jakąś niewielką, pewnie coś znajdę odpowiedniego.
A pytałam o kratki bo muszę jakiś kącik do siedzenia wydzielić - więc takie kratki się przydadzą :D
Ładnie, bardzo ładnie zapowiada się ten cienisty zakątek. Te hosty już są spore...
Ja dzisiaj powojniki omijałam szerokim łukiem - żeby nie kusiły. Setki odman, Paula - podobnie jak róż.... Ciężko było ;:oj
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko kukurydza pastewna będzie więc taka typowo dla kozy :wink: Robię tak pod dziecko trochę. Jej nie dam octu więc nie robię. Ile my we dwie najemy :)
Musiałam układać bo przecież wkopywałam te kafle a nie postawie płaskiego dużego na tym- przy koszeniu by leżał. Starała się układać tak żeby zasłaniały kafle i jakoś wyglądały.
Zauważyłam, że w słoneczku zdjęcia wychodzą bardziej szczegółowe, więc jeśli będzie jutro ;:3 zrobię tulipanom fotki, tak żeby było widać jakie są na prawdę.
Świerczek to okazja- za 4 zł go kupiłam w carrefurze :D Od razu wzięłam. Znalazłam dla niego miłe miejsce, obok cienistej rabatki. Muszę sfocic dokładniej tamtą stronę. Beatko poczekaj do jutra, wstawię mój pomysł na ogrodzenie na polu, myślę, że ten pomysł nadał by się równiez na wydzielenie własnie takiego kącika. Plus bardzo wtapia się w otoczenie.
Clemki to normanie choroba a nie rośliny. Mam na razie 6, zamówiony kolejny (utopia ;:167 ) ale coś czuje, że na tym się nie zakończy. Chce jakiegoś bylinowego jeszcze i 'Błękitnego anioła' i masę innych ;:14 głupota! Nie mam miejsca ;:185
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak obiecałam. Wracam ze zdjątkami. Beatko o czyms takim myślałam
Obrazek

One nie są wkopane. Są wkopane słupki z bali drewnianych i na to 3 sznurki drutu i poprzeplatane tak gałęzie jak materiał. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. Gdyby było to zrobione z drobniejszych gałązek wyglądałoby to z pewnością dużo ładniej. Ja mam typ zaporowy dla saren. Tu nie musi byc pięknie (choć dla mnie ma swój urok) ale praktycznie.

Zbliżenie Elegant Lady. Widzisz ona nie jest po prostu żółta :)
Obrazek

Tak mi kwitną truskawki
Obrazek

Pozdrowienia od Barbarki :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Paula o masz kozę i mleczko pijecie...ja lubię serki kozie...
..tulipanki śliczne no i poduchy zawciągu... ;:138 mało pisze ale bywam u Ciebie... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasza Basia kochana ;:77 Tam gdzie kosiarka nie może, tam Basię pośle?
Barierka dla saren - świetna! I ładna i praktyczna!
Ten tulipan jest inny teraz - fakt, ale podoba mi się nadal. Niesamowite, jak światło potrafi zmienić.....
No to cofam tamto pytanie odnośnie wytrzymałości w ogrodzie i w wazonie, chodziło mi o zwykłe żółte tulipany....
Truskaweczki - tylko czekać aż będą na deser!
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiem Wam słoneczka tak zbiorczo. Basia jest z nami już prawie rok i nadal jest dziewicą. Pewna mądra osóbka podpowiedziała, że można ją rozdoic i się udało. W tym momencie daje szklankę mleka dziennie, czasem troszkę więcej. Zbieram na razie do szklanej butelki po kubusiu i będę próbowała swoich sił na twarogu :)
Z truskawek robie tylko i wyłącznie dżemy bo takich z krzaka nie lubię :roll:

I teraz z dnia dzisiejszego. Byłam dziś niechcący u Szmita ;:oj Takie spontaniczne akcje są najlepsze. Pomysł urodził mi się wczoraj wieczorem jak się napatrzyłam na ich ofertę. Kupiłam aż 5 roślin :roll: I po to jechałam 80km w jedną stronę ;:224
Mój ogrodek dopełniły
bez koralowy 'Pulmosa Aurea', 'Goldenlocks'
bez czarny 'Black Tower' ;:167 :tan
lilak mayera 'Palibin'
kalina koralowa 'Compactum'

Małe zakupy (nie mylić z tanie- tak generalnie to raczej drogo tam :roll: ) a jak cieszą.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko :wit
;:oj Ty masz kozę ???? ;:215
Elegant Lady piękna,,u mnie też jeszcze kwitnie ;:173
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”