Soczewiański bezcegiełkowy ogródek :)
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Soczewiański bezcegiełkowy ogródek :)
Masz z czego być dumna - bardzo ładna kompozycja. Tym bardziej cenniejsza, że z własnego siewu....
- Beaby
Dzisiaj widziałam w maleńkim, pięknie zadbanym i cudnie obsadzonym ogrodzie żółty, pięknie równiutko przystrzyżony żarnowiec na pniu. Płonął kwiatostanem - rewelka! Góra miała średnicę ok. metra - marzenie!
A jak nasza kratka klemkowa? Lepiej juz coś idzie?
A jak nasza kratka klemkowa? Lepiej juz coś idzie?
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Paulinko, ja siedziałam w domu 3 lata od urodzenia syna, więc wiem o czym mówisz
Chociaż teraz bardzo zazdroszczę udziom będącym w domu.
Wiem, praca, kasa, ale mimo wsystko ten luz jet super, ale się go nie docenia kiedy się go ma
Chociaż teraz bardzo zazdroszczę udziom będącym w domu.
Wiem, praca, kasa, ale mimo wsystko ten luz jet super, ale się go nie docenia kiedy się go ma
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Dziękuje Beatko za miłe słowa
Co do żarnowca żółtego właśnie taki szeroki (nie szczepiony) tej wczesnej wiosny zamordowałam
Kratka clemkowa jest w głowie i patyczki mam też nacięte. Teraz muszę się jedynie zebrać, żeby to w całość złożyć
Gosiu PW
Kilka zdjęć z dziś
Bezimienne piękności. Tak w środku są takie niebieskie, aparat nawet odrobiny nie przekłamał

'Holandia' zaczyna

Zawciągowa poduszka

Elegant Lady w roli głównej

I taki widoczek wiosenny

Gosiu PW

Kilka zdjęć z dziś
Bezimienne piękności. Tak w środku są takie niebieskie, aparat nawet odrobiny nie przekłamał

'Holandia' zaczyna

Zawciągowa poduszka

Elegant Lady w roli głównej

I taki widoczek wiosenny

- Beaby
Sorry, Paula, że będę monotematyczna, ale..... Jak nie lubię obwódek (tzn mało jest takich, które mi się bardzo podobają) to rodzaj kamieni, kształt i ich wielkość są tak przemyślane, że zachwycam się bardzo bardzo!
Tulipany te fioletowo szafirowe =
Ciekawa jestem jak długo kwitnie klasyka - żółte? Powinny trzymać się zdecydowanie długo - dasz znać?
Wspominałaś, że żarnowiec w jakiejś tam części jest ok, więc na pewno odbije, więc chyba jednak go nie zamordowałaś.
Rozumiem, że ta kratka to taki rodzaj ogrodowych puzzli, skoro je trzeba złożyć w jedną całość.
Dobrej nocy i bardzo udanego majowego big weekendu!
Tulipany te fioletowo szafirowe =

Ciekawa jestem jak długo kwitnie klasyka - żółte? Powinny trzymać się zdecydowanie długo - dasz znać?
Wspominałaś, że żarnowiec w jakiejś tam części jest ok, więc na pewno odbije, więc chyba jednak go nie zamordowałaś.

Rozumiem, że ta kratka to taki rodzaj ogrodowych puzzli, skoro je trzeba złożyć w jedną całość.

Dobrej nocy i bardzo udanego majowego big weekendu!
Ale masz piękną zawciągową poduszkę. Moje siane w ubiegłym roku już mnie cieszą, ale mają dopiero po kilka kwiatków. Ciekawe, kiedy też się tak rozpędzą...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paulinko,przepiękny kolorek tego pierwszego tulipanka 

- Steasi
Witajcie moi drodzy. Na wstępie powiem co ogrodowego u mnie. Otóż nieustannie walczę z kawałkiem pola, gdzie chce posiać kukurydzę dla kozy. Truskawki kwitną tam jak oszalałe, wsadzone puszczają już cebulki, posiałam buraki pastewne.I walczę
z wyrównaniem nawierzchni, porządnym ogrodzeniem aby mi tego wszystkiego sarny nie zjadły. Jeszcze tyle pracy przede mną
W ogródku kwiatowym bez nowości, po deszczu dostały roślinki lekkiego kopa i rosną jak szalone. Zlitowałam się w końcu nad clemkiem rosnącym przy tujach. Wykopałam go i przesadziłam w lepsze miejsce z dwoma skrzynkami dobrze przerobionego kompostu. Tego biedronkowego malucha boje się na razie wkopać. No w końcu nadają przymrozki. Nawet podobno w nocy były, nie mnie po roślinach nie widzę. Kalia stojąca na balkonie nie pokazała ujemnej nocnej temperatury, nic w ogródku z resztą też. Tylko się cieszyć.
Beatko te kamienie to dopiero puzzle były. Dużo czasu zajęło mi ich ułożenie w taki sposób. Dlatego tym bardziej się cieszę, że Ci się podoba
Tulipany są na prawdę cudowne, szkoda, że nie znam ich nazwy
Te żółte wcale nie są żółte. Wygogluj sobie ich nazwę (Elegant lady) jest tam sporo kremu i różu tylko mój lichy aparat nie wyłapał takich niuansów. Co do żarnowca no mam nadzieję jak coś żarnowisko mam niedaleko
A kratka jak stoi w miejscu tak stoi- patyki leżą a ja na Forum
Aga miałam jedną malutką kępkę zawciągu i tak mi się spodobał, że postanowiłam dosiac. Tu wszystkie posadzone razem- efekt po 3 latach od siewu. Zatem masz odpowiedz na swoje pytanie
Aniu no piękny tylko kurczę nie wiem co to za jegomość. Jesienią przejdę się do ogrodnika gdzie zawsze zaopatruje się w cebulki, może na tych fotkach poznam i dokupię.
Ostatnio udało mi się kupic takiego świerczka 'Rainbow's End'

I kawałek mojego cienia, zapowiedź taka

W ogródku kwiatowym bez nowości, po deszczu dostały roślinki lekkiego kopa i rosną jak szalone. Zlitowałam się w końcu nad clemkiem rosnącym przy tujach. Wykopałam go i przesadziłam w lepsze miejsce z dwoma skrzynkami dobrze przerobionego kompostu. Tego biedronkowego malucha boje się na razie wkopać. No w końcu nadają przymrozki. Nawet podobno w nocy były, nie mnie po roślinach nie widzę. Kalia stojąca na balkonie nie pokazała ujemnej nocnej temperatury, nic w ogródku z resztą też. Tylko się cieszyć.
Beatko te kamienie to dopiero puzzle były. Dużo czasu zajęło mi ich ułożenie w taki sposób. Dlatego tym bardziej się cieszę, że Ci się podoba

Aga miałam jedną malutką kępkę zawciągu i tak mi się spodobał, że postanowiłam dosiac. Tu wszystkie posadzone razem- efekt po 3 latach od siewu. Zatem masz odpowiedz na swoje pytanie

Aniu no piękny tylko kurczę nie wiem co to za jegomość. Jesienią przejdę się do ogrodnika gdzie zawsze zaopatruje się w cebulki, może na tych fotkach poznam i dokupię.
Ostatnio udało mi się kupic takiego świerczka 'Rainbow's End'

I kawałek mojego cienia, zapowiedź taka

- Beaby
Kukurydzę dla kozy i dla siebie! Takie małe kolby o średnicy 1 cm są wspaniałe w zalewie octowej!
Czyli cantadeskia jeszcze trzyma fason, fajnie.
Ale to widać, Paula, że kamienie nie z przypadku ułożone, tylko mają swoją określoną formę - jestem stale pod wrażeniem.
A to chytrusy te tulipany - nie dały się zidentyfikować na zdjęciu - u mnie są żółto - żółte...
Na pewno będę poszukiwać takich innych kolorków jak tylko pokażą się cebulki tulipanów. Bardzo mi brakuje takich kwiatów i w ogóle wiosny w moim ogrodzie - mam wiele do nadrobienia (czyli aby wiosną i zimą było ładnie).
Śliczny jest ten czubaty świerczek, ma świetne przyrosty.
Ja się rozglądam za jakąś jodłą z długą igłą... Jakąś niewielką, pewnie coś znajdę odpowiedniego.
A pytałam o kratki bo muszę jakiś kącik do siedzenia wydzielić - więc takie kratki się przydadzą
Ładnie, bardzo ładnie zapowiada się ten cienisty zakątek. Te hosty już są spore...
Ja dzisiaj powojniki omijałam szerokim łukiem - żeby nie kusiły. Setki odman, Paula - podobnie jak róż.... Ciężko było
Czyli cantadeskia jeszcze trzyma fason, fajnie.
Ale to widać, Paula, że kamienie nie z przypadku ułożone, tylko mają swoją określoną formę - jestem stale pod wrażeniem.
A to chytrusy te tulipany - nie dały się zidentyfikować na zdjęciu - u mnie są żółto - żółte...
Na pewno będę poszukiwać takich innych kolorków jak tylko pokażą się cebulki tulipanów. Bardzo mi brakuje takich kwiatów i w ogóle wiosny w moim ogrodzie - mam wiele do nadrobienia (czyli aby wiosną i zimą było ładnie).
Śliczny jest ten czubaty świerczek, ma świetne przyrosty.
Ja się rozglądam za jakąś jodłą z długą igłą... Jakąś niewielką, pewnie coś znajdę odpowiedniego.
A pytałam o kratki bo muszę jakiś kącik do siedzenia wydzielić - więc takie kratki się przydadzą

Ładnie, bardzo ładnie zapowiada się ten cienisty zakątek. Te hosty już są spore...
Ja dzisiaj powojniki omijałam szerokim łukiem - żeby nie kusiły. Setki odman, Paula - podobnie jak róż.... Ciężko było

- Steasi
Beatko kukurydza pastewna będzie więc taka typowo dla kozy
Robię tak pod dziecko trochę. Jej nie dam octu więc nie robię. Ile my we dwie najemy
Musiałam układać bo przecież wkopywałam te kafle a nie postawie płaskiego dużego na tym- przy koszeniu by leżał. Starała się układać tak żeby zasłaniały kafle i jakoś wyglądały.
Zauważyłam, że w słoneczku zdjęcia wychodzą bardziej szczegółowe, więc jeśli będzie jutro
zrobię tulipanom fotki, tak żeby było widać jakie są na prawdę.
Świerczek to okazja- za 4 zł go kupiłam w carrefurze
Od razu wzięłam. Znalazłam dla niego miłe miejsce, obok cienistej rabatki. Muszę sfocic dokładniej tamtą stronę. Beatko poczekaj do jutra, wstawię mój pomysł na ogrodzenie na polu, myślę, że ten pomysł nadał by się równiez na wydzielenie własnie takiego kącika. Plus bardzo wtapia się w otoczenie.
Clemki to normanie choroba a nie rośliny. Mam na razie 6, zamówiony kolejny (utopia
) ale coś czuje, że na tym się nie zakończy. Chce jakiegoś bylinowego jeszcze i 'Błękitnego anioła' i masę innych
głupota! Nie mam miejsca 

Musiałam układać bo przecież wkopywałam te kafle a nie postawie płaskiego dużego na tym- przy koszeniu by leżał. Starała się układać tak żeby zasłaniały kafle i jakoś wyglądały.
Zauważyłam, że w słoneczku zdjęcia wychodzą bardziej szczegółowe, więc jeśli będzie jutro

Świerczek to okazja- za 4 zł go kupiłam w carrefurze

Clemki to normanie choroba a nie rośliny. Mam na razie 6, zamówiony kolejny (utopia

- Steasi
Tak jak obiecałam. Wracam ze zdjątkami. Beatko o czyms takim myślałam

One nie są wkopane. Są wkopane słupki z bali drewnianych i na to 3 sznurki drutu i poprzeplatane tak gałęzie jak materiał. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. Gdyby było to zrobione z drobniejszych gałązek wyglądałoby to z pewnością dużo ładniej. Ja mam typ zaporowy dla saren. Tu nie musi byc pięknie (choć dla mnie ma swój urok) ale praktycznie.
Zbliżenie Elegant Lady. Widzisz ona nie jest po prostu żółta

Tak mi kwitną truskawki

Pozdrowienia od Barbarki

One nie są wkopane. Są wkopane słupki z bali drewnianych i na to 3 sznurki drutu i poprzeplatane tak gałęzie jak materiał. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. Gdyby było to zrobione z drobniejszych gałązek wyglądałoby to z pewnością dużo ładniej. Ja mam typ zaporowy dla saren. Tu nie musi byc pięknie (choć dla mnie ma swój urok) ale praktycznie.
Zbliżenie Elegant Lady. Widzisz ona nie jest po prostu żółta

Tak mi kwitną truskawki

Pozdrowienia od Barbarki

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

..tulipanki śliczne no i poduchy zawciągu...

- Beaby
Nasza Basia kochana
Tam gdzie kosiarka nie może, tam Basię pośle?
Barierka dla saren - świetna! I ładna i praktyczna!
Ten tulipan jest inny teraz - fakt, ale podoba mi się nadal. Niesamowite, jak światło potrafi zmienić.....
No to cofam tamto pytanie odnośnie wytrzymałości w ogrodzie i w wazonie, chodziło mi o zwykłe żółte tulipany....
Truskaweczki - tylko czekać aż będą na deser!

Barierka dla saren - świetna! I ładna i praktyczna!
Ten tulipan jest inny teraz - fakt, ale podoba mi się nadal. Niesamowite, jak światło potrafi zmienić.....
No to cofam tamto pytanie odnośnie wytrzymałości w ogrodzie i w wazonie, chodziło mi o zwykłe żółte tulipany....
Truskaweczki - tylko czekać aż będą na deser!
- Steasi
Odpowiem Wam słoneczka tak zbiorczo. Basia jest z nami już prawie rok i nadal jest dziewicą. Pewna mądra osóbka podpowiedziała, że można ją rozdoic i się udało. W tym momencie daje szklankę mleka dziennie, czasem troszkę więcej. Zbieram na razie do szklanej butelki po kubusiu i będę próbowała swoich sił na twarogu 
Z truskawek robie tylko i wyłącznie dżemy bo takich z krzaka nie lubię
I teraz z dnia dzisiejszego. Byłam dziś niechcący u Szmita
Takie spontaniczne akcje są najlepsze. Pomysł urodził mi się wczoraj wieczorem jak się napatrzyłam na ich ofertę. Kupiłam aż 5 roślin
I po to jechałam 80km w jedną stronę
Mój ogrodek dopełniły
bez koralowy 'Pulmosa Aurea', 'Goldenlocks'
bez czarny 'Black Tower'
lilak mayera 'Palibin'
kalina koralowa 'Compactum'
Małe zakupy (nie mylić z tanie- tak generalnie to raczej drogo tam
) a jak cieszą.

Z truskawek robie tylko i wyłącznie dżemy bo takich z krzaka nie lubię

I teraz z dnia dzisiejszego. Byłam dziś niechcący u Szmita

Mój ogrodek dopełniły
bez koralowy 'Pulmosa Aurea', 'Goldenlocks'
bez czarny 'Black Tower'

lilak mayera 'Palibin'
kalina koralowa 'Compactum'
Małe zakupy (nie mylić z tanie- tak generalnie to raczej drogo tam

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paulinko
Ty masz kozę ????
Elegant Lady piękna,,u mnie też jeszcze kwitnie

Elegant Lady piękna,,u mnie też jeszcze kwitnie