Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
heek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 sty 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

3 tygodnie
Obrazek
4 tygodnie
Obrazek
5 tygodni
Obrazek
Obrazek
6 tygodni
Obrazek
Obrazek
7 tygodni
Obrazek
Obrazek
_____Pozdrawiam ____
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz, a wycinasz taki puzzel -zaczep? Jaką masz metodę? i jakie butelki, duże 2 l czy mniejsze ?
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Przypomniałeś mi forumowicz,że ja kiedyś bawiłam się w te wycinanie.Odcinałam górę i dół z butelki,zostawiając najgładszą obręcz ok.10cm na wysokość,potem to przecięłam wzdłuż i od przeciętych brzegów ,równolegle do nich ok 2-3 cm od tego przecięcia znow nacięcia ale do połowy ,jedno od góry a drugie od dołu ,aby się zazębiały.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p

Post »

Ech,wyslało mi się podwojnie a wymazac chyba się nie da.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Wystarczą 1,5 l. Większe też mogą być wtedy nacięcia wykonasz dalej od krawędzi . Najpierw nożyczkami z ostrym końcem wytniesz cylindry. Z jednej butelki powinny byc 2 szt. Następnie przecinasz każdy cylinder wzdłuż boku. Potem każdy z końców nacinasz do połowy długości krawędzi w odległości 1-1,5 cm od końca ale tak by na jednym końcu był o nacięcie od dołu a na drugim od góry. Jak zepniesz nacięciami uzyskasz cylinder. Chyba napisałem zrozumiale.

Pozdrawiam
Kasencja

Post »

ida74 pisze:Kasencja podlej je najpierw .Pomidory to walczące bestie ,nawet jak oklapną to powinny się podnieść -też tak kiedyś miałam.
Papryka jest delikatniejsza .Pokaż zdjęcia ,jeżeli sadzonki nie zczerniały(o tym dowiemy się jutro )to powinno być dobrze.
Trochę oczywiście odchorują,ale co tam -ważne żeby rosły !Tylko ich od razu na gorąc jakiś nie dawaj bo padną na bank .
Hartuj je pomału .Jeżeli zbraknie Ci nasion wal do mnie !

Iduś podlałam je od razu. W gorące miejsce nie przeniosłam. Zostawiłam je tam gdzie były, tylko zamknęłam drzwi :) i podkręciłam grzejnik. Miały dzisiaj 12 stopni. Ku mojemu zdziwieniu papryka stanęła na baczność, a pomidory różnie. Większość odżyła ;:3 , nieliczne mają trochę zajechane liście :wink: . Jestem dobrej myśli. Zrobiłam kilka fotek:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Dzięki Grania i forumowicz ;:63 chyba zacznę pić nałogowo wodę mineralną :)
Kasencja

Post »

Kasencja pisze:
ida74 pisze:Kasencja podlej je najpierw .Pomidory to walczące bestie ,nawet jak oklapną to powinny się podnieść -też tak kiedyś miałam.
Papryka jest delikatniejsza .Pokaż zdjęcia ,jeżeli sadzonki nie zczerniały(o tym dowiemy się jutro )to powinno być dobrze.
Trochę oczywiście odchorują,ale co tam -ważne żeby rosły !Tylko ich od razu na gorąc jakiś nie dawaj bo padną na bank .
Hartuj je pomału .Jeżeli zbraknie Ci nasion wal do mnie !

Iduś podlałam je od razu. W gorące miejsce nie przeniosłam. Zostawiłam je tam gdzie były, tylko zamknęłam drzwi :) i podkręciłam grzejnik. Miały dzisiaj 12 stopni. Ku mojemu zdziwieniu papryka stanęła na baczność, a pomidory różnie. Większość odżyła ;:3 , nieliczne mają trochę zajechane liście :wink: . Jestem dobrej myśli. Zrobiłam kilka fotek, oczywiście tych zajechanych :wink: :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

meandrzejew pisze:Wrzucaj, jestem ciekawa wszelkich pomysłów.
Zgodnie z obietnicą.

Pod pokrywką jest folia spożywcza, aby na początku zachować dużą wilgotność. Obrazek

Karteczki z odmianą powędrowały na pudełka, a każde z nich dodatkowo opisane jest pisakiem.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Kasencja

Post »

Coś chyba nie tak jest, bo powtórzyło mój post, a tago nie robiłam :roll: ... proszę o usunięcie jednego...
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p

Post »

Kasiu,ja to dzięki Tobie uratowałam dzis swoje pomidorki.Po przeczytaniu o tym ,że Ci zmarzły,pobiegłam na balkon a tam mimo słoneczka ochłodziło się i wiał mroźny wiatr.Jedyna oberżynka Violetka już oklapła i w jednym pomidorku listek zrobił się taki szmaciany.Trzeba uważać z tą marcową pogodą.Pogoniłam M. i przyniósł z piwnicy mini -foliak.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Powiedzcie mi proszę. Dlaczego moje pomidorki mają fioletowe nóżki i liścienie pod spodem. Najniższą temperaturę mają w nocy 16 stopni od strony szyby. W dzień pochmurny natomiast ok.20-22. Czyżby to było za mało?
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

GRANIA pisze:Kasiu,ja to dzięki Tobie uratowałam dzis swoje pomidorki.Pobiegłam na balkon a tam mimo słoneczka ochłodziło się i wiał mroźny wiatr.Jedyna oberżynka Violetka już oklapła i w jednym pomidorku listek zrobił się taki szmaciany.Trzeba uważać z tą marcową pogodą.Pogoniłam M. i przyniósł z piwnicy mini -foliak.
I dobrze zrobił. Nie ma co teraz hartować.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

darbo pisze:Powiedzcie mi proszę. Dlaczego moje pomidorki mają fioletowe nóżki i liścienie pod spodem. Najniższą temperaturę mają w nocy 16 stopni od strony szyby. W dzień pochmurny natomiast ok.20-22. Czyżby to było za mało?
Darbo..
Z zimna.. filetowieja albo brak fosforu..
stawiam jednak na to 1.. może miały lekki przewiew z okna..?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Rusałka
Nosz to ja im szaliki pozakładam. Ja chodzę w koszuli a im futra w głowie :;230
Odstawię od okna.
Pozdrawiam
Dariusz
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”