Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Konieczne jest wykręcanie pieczarek przy zrywaniu, nie może pozostać końcówka nóżki. Jak wystąpią większe dołki w okrywie, to należy nieco wsypać w nie torfu. Warto mierzyć temperaturę w podłożu grzybni i utrzymywać na odpowiednim poziomie. Brązowienie, to może być już choroba pieczarki.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Moje pieczarki dostały takie dziwne kalpelusze,są one tak jakby u muchomorów
Co jest tego przyczyną?Czy to od zimna?Dodam że są lekko brązowe.Młode się pojawiają ale ich wzrost zahamował się.Czy wstawić je w cieplejsze miejsce?

-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Zamierzam kupić zestaw do uprawy pieczarek z podłożem i z grzybnią 5kg marki w sklepie gadar. Zastanawiam się jak dawkować wodę, ponoć trzeba zraszać, ale nie bardzo orientuję się ile? I czy po pojawieniu się grzybków nadal to zraszać? Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać :/
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Zraszasz tyle ile wyparuje i dlatego powinna być duża wilgotność powietrza. 5 kg podłoża to bardzo mało, lepiej kupić więcej i się najeść na zapas, bo dla 1 kg , dwóch, to szkoda się zajmować, bo im więcej grzybni, to łatwiej utrzymać równiejszą temperaturę w takiej uprawie, chociaż chyba się mówi,że pieczarki się hoduje. Okrywa ( torf) powinien mieć tyle wody, że jak w garści go się ściśnie, to powinna wypłynąć kropla wody. Najwięcej wody grzyby potrzebują, jak owocniki są w wielkości ziaren grochu, bo od tego zależy wielkość plonu. Nie można także przelać, bo grzybnia zgnije. Jak masz wagę, to można zważyć i tylko uzupełniać ubytki wody do wagi z poprzedniego dnia.
pozdrawiam Ludwik
-
- 200p
Dzięki za informację
ja chce kupić te 5kg na próbę, tak dla zabawy, bo nigdy nie uprawiałem grzybów i chce zobaczyć co z tego wyjdzie 

- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
A nie lepiej kupić kostkę podłoża , waży ok 20 kg , też uważam że 5kg to za mało .
http://uprawagrzybow.pl/zdjecia/pieczar ... 40-480.jpg
http://uprawagrzybow.pl/zdjecia/pieczar ... 40-480.jpg
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Ja miałem 25 kg i się opłacało tzn. opłaca bo jeszcze rosną 

Witam,
Kupiłem pieczarki 3 fazy z tej aukcji .....mod.jokaer
Możecie mi powiedzieć jak rozmnożyć grzybnie z tego? Posiadam dostęp do torfu łąkowego, obornika bydlęcego, trochę gówna kurzego. I dostęp do nawozów(polifoska 6)
Kupiłem pieczarki 3 fazy z tej aukcji .....mod.jokaer
Możecie mi powiedzieć jak rozmnożyć grzybnie z tego? Posiadam dostęp do torfu łąkowego, obornika bydlęcego, trochę gówna kurzego. I dostęp do nawozów(polifoska 6)
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wszystko już na ten temat jest napisane, trzeba czytać.
Nie reklamujemy produktów na al......
Nie reklamujemy produktów na al......
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Szukałem, i nie znalazłem dokładnych informacji. Coś tznalazłem o "przecysywaniu" ale nwm kiedy się też dokładnie to robi.Chodzi mi o to aby z tej jednej grzybni 3 fazy, gdzie wyjdzie około 5 kg pieczarek z całego rzutu, zrobić np. 20 kg z całego rzutu na większej powierzchni. Dokładając najlepiej kolejne skrzynki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Wyjdzie Ci drożej, jeśli chcesz samemu rozmnożyć grzybnię. A przygotować podłoże, to w amatorstwie, też są trudności, bo podłoże trzeba odpowiednio przygotować, fermentacja obornika, potem pasteryzacja, do tego potrzebna para wodna i przez kilkadziesiąt godzin utrzymanie temperatury w granicach 56 °C w tym podłożu. Nie warto.
pozdrawiam Ludwik
-
- 200p
A tą uprawę można prowadzić w jednym miejscu w stałej temperaturze? Bo coś słyszałem, że pieczarki potrzebują jakiegoś szoku termicznego, ale nie bardzo jestem w temacie. Za waszą radą zamówiłem większe podłoże, 10 kg. Piwnicy, ani innych podobnych miejsc nie posiadam, zamierzałem uprawę prowadzić w łazience od północy, tj. około 17-20'c
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jeśli już kupiłeś podłoże przerośnięte grzybnią, to po okryciu torfem musisz utrzymywać temperaturę nieco powyżej 20°C w grzybni powinno być trochę więcej, bo grzybnia w czasie rozrostu wydziela ciepło. Po około 10 dniach , gdy grzybnia będzie prawie na wierzchu należy ochłodzić (12-15 °C), wówczas zaczną się zawiązywać owocniki pieczarek, także ważny jest wówczas tlen w powietrzu, bo sprzyja zawiązywaniu. Te ochłodzenie potrzebne choćby na dzień dwa Tak samo w lesie, niektóre gatunki grzybów potrzebuje nawet jeszcze niższej temperatury i dlatego gąski rosną w pobliżu zera.darnok pisze:A tą uprawę można prowadzić w jednym miejscu w stałej temperaturze? ...
pozdrawiam Ludwik
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie, co musiałabym zrobić aby założyć (odnowić) grzybnię ze zużytej ziemi przerośniętej grzybnią? Na polach przywieźli materiał z pieczarkarni zapewne z zamiarem rozsypania po łące aby się przyjęły do ziemi, chciałam zebrać kilka ładniejszych kawałków z mocno przerośniętymi nitkami (widać nawet wyschnięte zalążki pieczarek), tylko nie wiem do czego je najlepiej wsadzić i do jakiego podłoża (czy jakiś czysty torf, czy torf z dodatkiem słomy, wyczytałam że grzyb pieczarki naturalnie atakuje najchętniej słomę+kurzeniec).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jest trudno przygotować podłoże do pieczarek. Możesz zebrać te podłoże i wsypać do skrzynek, a nawet gdzieś na pryzmę, jeśli stworzysz jako takie warunki zbliżoną temperaturę do około 15°C i je przykryjesz nawet torfem odkwaszonym, bądź podłożem do wysiewu, to powinno jeszcze coś urosnąć. Musisz liczyć się na atak muchówek, które mogą dość szybko zjeść grzybnię.
pozdrawiam Ludwik