Rośliny Karoliny :-)
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny Karoliny :-)
Nie chcę nadużywać gościnności Konrada,więc napiszę kilka słów w Twoim wątku Karolino.
Jeżeli chodzi o Notocactusy,to stosunek podłoża,który podał Marek jest dla mnie zbyt mineralny.
Jak pisali Marek i Konrad odpowiedniej ziemi do kaktusów nie kupisz.Taką mieszankę trzeba zrobić samemu.
W składach budowlanych sprzedają chyba tylko na worki i nie wiem czy jest Ci aż tyle żwiru potrzebne.
Mniejsze ilości można kupić w akwarystycznym,lub w ogrodniczym,ale to nie może być grys marmurowy,bo jest wapienny.
Piszesz,że w ostateczności masz piach.Lepszy jest piach płukany niż kopany.
Jeżeli masz piach kopany ( taki jak jest w piaskownicy ),to dobrze by go było przesiać przez sito o oczkach ok. 0,8 - 1 mm,
by pozbyć się tego pyłu.Póżniej przepłukać i wysuszyć.Ziemię do kaktusów,gdy kupujesz w folii,to jest wilgotna,a czasami bardzo.
Też trzeba ją wysuszyć,a przynajmniej tyle,ile potrzeba do przesadzania.
Teraz nawóz : ważny jest odpowiedni stosunek N/P/K ( azot/fosfor/potas ) - zalecane 2/4/3 ( chodzi o niską zawartość azotu ).
Ja stosuję nawóz 4/8/6 + mikroelementy - zawsze można dać mniejszą dawkę.
Jeżeli będziesz miała już wszystko suche ( ziemia,żwir,piach ),to możesz kaktusa przesadzić już teraz i nie podlewać do wiosny,
bo teraz jest okres spoczynku kaktusów.Przesadzając w sezonie ( wiosną ) nie podlewamy po przesadzeniu przez ok. 2 tygodnie,
by korzenie wrosły w nowe podłoże.
Ja to robię tak :garść ziemi, garść żwirku ( śr. 5-6 mm ) i garść gruboziarnistego piachu ( 0,5-1 mm ) i mieszam.
Na dno doniczki drenaż z kamyków ( żwiru ) o śr. 10 mm ( 1 cm ).Zamiast żwiru może być potłuczona cegła.
Chodzi o to,by podłoże było przepuszczalne i mniej zbite,by woda szybciej wyparowała.Im większa doniczka,tym wolniej odparowuje wodę.,tym dłużej utrzymuje się w niej wilgoć.Jest taka nie pisana zasada : lepiej 2 razy zapomnieć podlać kaktusa,
niż podlać go o jeden raz za dużo.Bez wody sobie poradzi dosyć długo,a z nadmiaru wody zgnije.
Jeżeli chcesz zobaczyć zmiany kaktusów po przesadzeniu i wystawieniu na pełne słońce,to zapraszam do mnie - str. 3; 28; 29.
Jeżeli chodzi o Notocactusy,to stosunek podłoża,który podał Marek jest dla mnie zbyt mineralny.
Jak pisali Marek i Konrad odpowiedniej ziemi do kaktusów nie kupisz.Taką mieszankę trzeba zrobić samemu.
W składach budowlanych sprzedają chyba tylko na worki i nie wiem czy jest Ci aż tyle żwiru potrzebne.
Mniejsze ilości można kupić w akwarystycznym,lub w ogrodniczym,ale to nie może być grys marmurowy,bo jest wapienny.
Piszesz,że w ostateczności masz piach.Lepszy jest piach płukany niż kopany.
Jeżeli masz piach kopany ( taki jak jest w piaskownicy ),to dobrze by go było przesiać przez sito o oczkach ok. 0,8 - 1 mm,
by pozbyć się tego pyłu.Póżniej przepłukać i wysuszyć.Ziemię do kaktusów,gdy kupujesz w folii,to jest wilgotna,a czasami bardzo.
Też trzeba ją wysuszyć,a przynajmniej tyle,ile potrzeba do przesadzania.
Teraz nawóz : ważny jest odpowiedni stosunek N/P/K ( azot/fosfor/potas ) - zalecane 2/4/3 ( chodzi o niską zawartość azotu ).
Ja stosuję nawóz 4/8/6 + mikroelementy - zawsze można dać mniejszą dawkę.
Jeżeli będziesz miała już wszystko suche ( ziemia,żwir,piach ),to możesz kaktusa przesadzić już teraz i nie podlewać do wiosny,
bo teraz jest okres spoczynku kaktusów.Przesadzając w sezonie ( wiosną ) nie podlewamy po przesadzeniu przez ok. 2 tygodnie,
by korzenie wrosły w nowe podłoże.
Ja to robię tak :garść ziemi, garść żwirku ( śr. 5-6 mm ) i garść gruboziarnistego piachu ( 0,5-1 mm ) i mieszam.
Na dno doniczki drenaż z kamyków ( żwiru ) o śr. 10 mm ( 1 cm ).Zamiast żwiru może być potłuczona cegła.
Chodzi o to,by podłoże było przepuszczalne i mniej zbite,by woda szybciej wyparowała.Im większa doniczka,tym wolniej odparowuje wodę.,tym dłużej utrzymuje się w niej wilgoć.Jest taka nie pisana zasada : lepiej 2 razy zapomnieć podlać kaktusa,
niż podlać go o jeden raz za dużo.Bez wody sobie poradzi dosyć długo,a z nadmiaru wody zgnije.
Jeżeli chcesz zobaczyć zmiany kaktusów po przesadzeniu i wystawieniu na pełne słońce,to zapraszam do mnie - str. 3; 28; 29.
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marianie, serdecznie dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. Widzę, że hodowla kaktusów to "wyższa szkoła jazdy". Postaram się zadbać o szczegóły jakie podałeś. Pierwsze co, muszę poszukać mniejszą ilość żwirku (nie wapiennego). Później rozejrzę się za odpowiednim nawozem. Rozumiem, że nie powinien to być pierwszy lepszy płynny nawóz do kaktusów i sukulentów?
Będę pamiętać, żeby wysuszyć wpierw podłoże. I nie podlewać po przesadzeniu. OK.
DZIĘKUJĘ
Będę pamiętać, żeby wysuszyć wpierw podłoże. I nie podlewać po przesadzeniu. OK.
DZIĘKUJĘ

- kasiuta74
- 500p
- Od: 1 sty 2012, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kalanchoe śliczności
Bardzo ładny kolor kwiatuszków.Ja kupiłam do pracy mocno czerwone bo też nie mogłam przejść obojętnie
.Jednak nie mamy ręki do tych kwiatuchów bo co kilka miesięcy musimy wymieniać na nowe
.

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli chcesz przesadzać Swoje kaktusy Karolino,to na razie nawóz nie jest Ci potrzebny.
Jak pisał Konrad ( chyba ) na razie wystarczy to,co jest w nowym podłożu.
Nie jest tak znowu żle z tą hodowlą kaktusów.Wystarczy trochę poczytać,a o szczegółach popytać na Forum,
a po roku to już będziesz miała sama jakieś doświadczenie.
Jak widać szczególnie na 3 stronie mego wątku,jak można kaktusa " napompować ",by był okazały w wyglądzie ( dla laików )
i łatwiej było go sprzedać.
Jak pisał Konrad ( chyba ) na razie wystarczy to,co jest w nowym podłożu.
Nie jest tak znowu żle z tą hodowlą kaktusów.Wystarczy trochę poczytać,a o szczegółach popytać na Forum,
a po roku to już będziesz miała sama jakieś doświadczenie.
Jak widać szczególnie na 3 stronie mego wątku,jak można kaktusa " napompować ",by był okazały w wyglądzie ( dla laików )
i łatwiej było go sprzedać.
- Karolina__
Dziękuję, zerknęłam do Twojego wątku i wnioskuję, że mój jest strasznie napompowany. Jak będę miała podłoże to zrobię zdjęcia, pewnie zostanie z mojego 1/3 tego, co jest teraz 
Kasiu, czy masz już swój wątek?

Kasiu, czy masz już swój wątek?
- kasiuta74
- 500p
- Od: 1 sty 2012, o 21:21
Karolino mam swój ale nie wiem ja wkleić link 

Karolinonadrabiam zaległości w Twoim wątku, ciekawe nowości zwłaszcza ten eszynantus twister, sama zastanawiałam sie, czy go nie kupić(masz go z all...?) , no i aichryson variegata, który też jest na mojej liście tzw "chciejstw", piekne kalanchoe - gratuluje udanych zakupów!!!
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
U Ciebie same nowości - jakie piękne ;)
Oby Ci zdrowo rosły i chętnie kwitły.
Oby Ci zdrowo rosły i chętnie kwitły.
- Karolina__
(nie) dziękuję Justuś
Nie mogę doczekać się tych kwitnień...

-
- 1000p
- Od: 30 maja 2011, o 15:50
- Kontakt:
Karolino co ta ciekawego u twoich kwiatuszków się dzieje??????????
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
- Karolina__
Jak będę w domu to pokażę
Chyba, że nie zdążę przed (ewentualnym) zamknięciem

Chyba, że nie zdążę przed (ewentualnym) zamknięciem

- Karolina__
Cudna różyczka
Będą zdjęcia, obiecuję

Będą zdjęcia, obiecuję

- Chrapka
- Od: 21 cze 2011, o 00:01
Kalanchoe ładne, choć ja niespecjalnie mam do nich rękę i cierpliwość
Bardzo podoba mi się natomiast ta NN sadzonka. Lubię takie dwubarwne i nakrapiane liście-piękna będzie jak się rozrośnie-powodzenia 

- Karolina__
Dziękuję Chrapko, a ta sadzonka to aglonema