Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)

Post »

Jasne :wink:
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Witaj vito157, świetny temat i cenne porady. Jak na chwilę obecną jestem na 7 stronie cennych uwag. Zamiast czytać wszystko na raz postanowiłam troszeczkę popraktykować. Zrobiłam zdjęcia mojego storczyka na dwóch tłach i minimalnie przerobiłam. Pozwolę sobie zamieścić je w Twoim wątku z prośbą o uwagi, co mogę na tym etapie zmienić, poprawić aby ulepszyć technikę. Oto moje zdjęcia:

Obrazek

Obrazek
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Justyna 111,
używasz lustrzanki?
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Tak, canon EOS 1100D (nie wiem czy dobrze nazwę podałam).
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

justyna111 pisze:Pozwolę sobie zamieścić je w Twoim wątku z prośbą o uwagi, co mogę na tym etapie zmienić, poprawić aby ulepszyć technikę.
Nie chciałbym oceniać zdjęć. Ani Twoich, ani innych. Zdjęcie albo się podoba, albo nie i to jest jedyne kryterium oceny. Dlatego - jeśli pozwolisz - ograniczę się do zagadnień czysto technicznych:

1. Należy wyczyścić matrycę. Stąd moje pytanie o to,czy fotografujesz lustrzanką. To dość częsta ich przypadłość...
2. Żadne z tych nie widziało Photoshopa. Należałoby w nim doprowadzić białe płatki Phalaenopsisów do bieli. Bo w tym momencie są szare.
3. Zdjęciom brakuje nasycenia barwnego (saturacji).
4. Postaraj się unikać fotografowania na niejednorodnym tle - tak, jak było to na zdjęciu pierwszym. Jeśli już nie masz innego wyjścia i musisz - to staraj się używać jak najmniejszej przysłony.
5. Na drugim zdjęciu zastosowałaś lampę błyskową - co spowodowało, że zdjęcie straciło swą naturalną głębię i stało się płaskie.

A tu jedno ze zdjęć po minimalnej poprawce...

Obrazek
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Dziękuję za cenne uwagi, nie posiadam Photoshopa, zdjęcia starałam się poprawić w Microsoft Office Picture Manager ;:131 . Zmiany które zastosowałeś na moim zdjęciu pokazują dużą różnicę, dopiero wtedy dostrzegłam tą szarość płatków. Efekty wynikają także ze słabego obycia z aparatem, nie potrafię jeszcze wykorzystać jego walorów... Myślę, że z doborem tła sobie poradzę najlepiej, natomiast reszta będzie wymagała dużo czasu :)
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justyna 111
Cieszę się, że się nie obraziłaś za te uwagi.
Photoshop jest nie dość że drogi, to jeszcze dość trudny. Zamiast bawić się wynalazkami Microsoftu, lepiej zainwestuj ok. 400 PLN w PhotoshopElements lub PaintShopPro ze stajni Corela. Ewentualnie darmowy zamiennik PhotoShopa - czyli Gimp. Te programy pozwalają na wiele. A nawet jeszcze więcej...Innej drogi po prostu nie ma. Kiedyś zdjęcie obrabiało się w ciemni, dziś robi się to na komputerze. Ale robić trzeba - bo aparat sam tego za nas nie zrobi...
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Dzięki Vito za ten wątek :) Jest genialny :) super! Uwielbiam bawić się fotografią, zwłaszcza makro, i zwłaszcza kwiatów, zwłaszcza na ogrodzie u mamy :) a tu się można wiele nauczyć :) Dzięki :) Dopisuję się do wątku i zaczynam się wczytywać :) ;:3
Teraz aktualnie "oswajam" nowy aparat, tzn całe 3 dni go mam... :) Miałam Nikona D50 - prosty, stary ale bardzo go lubiłam, ale po 8 latach użytkowania padła migawka ... Kupiłam więc Nikona D7000 i mam nadzieję że będę zadowolona, choć póki co nie potrafię ustawić jednopolowego ustawiania ostrości w AF... A przy robieniu zdjęć makro często go używałam w D50. Gdzie się go ustawia? Głupie pytanie ale nie rozumiem instrukcji... mało techniczna jestem niestety... Manualne ustawianie ostrości jak najbardziej, i tak b. często robię zdjęcia, ale AF też się przydaje, zwłaszcza jak oczy zmęczone ...
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przykro mi mmudant, ale nie znam Nikonów (sam używam Pentaxa)- więc nie jestem w stanie Ci powiedzieć, w którym miejscu ustawia sie jednopolowy pomiar światła. Liczę, że w tym pomoże Ci któryś z użytkowników Nikona.

PS. Ostatni Nikon, którym się posługiwałem, był kultowy Nikon F4. Ale to były jeszcze czasy fotografii analogowej...
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

vito157, dlaczego miałabym się obrazić? :) W końcu po to wrzuciłam te zdjęcia, żeby otrzymać informację. Człowiek który codziennie zajmuje się fotografią dostrzega więcej niż zwykły śmiertelnik :wink: Cenię Twoje zdanie i dziś zabieram się do dalszego czytania wątku.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

justyna111
Cieszę się.
Natchnęłaś mnie pomysłem do napisania e-booka o najprostszej obróbce zdjęć...
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

vito157 pisze:Przykro mi mmudant, ale nie znam Nikonów (sam używam Pentaxa)- więc nie jestem w stanie Ci powiedzieć, w którym miejscu ustawia sie jednopolowy pomiar światła. Liczę, że w tym pomoże Ci któryś z użytkowników Nikona.

PS. Ostatni Nikon, którym się posługiwałem, był kultowy Nikon F4. Ale to były jeszcze czasy fotografii analogowej...

Jest ! już wiem gdzie przestawiać :) uff :) Jutro idę z rana w plener poćwiczyć :)
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

vito157 pisze:justyna111
Cieszę się.
Natchnęłaś mnie pomysłem do napisania e-booka o najprostszej obróbce zdjęć...
No to ja już z niecierpliwością czekam.... może w końcu pokonam swoją niechęć do cyfrowej obróbki :wink: , która po prostu wynika z braku umiejętności ...

Pozdrawiam z JUŻ słonecznego południa Polski ;:3
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Vito157, potrzebuję rady kogoś bardziej fachowego i padło na ciebie, bo nikogo nie mam w okolicy. Chodzi o zakup nowego aparatu. Wiem, że nie używasz NIKONów, ale ja zawsze miałam tylko je i nie zmienię chyba swoich preferencji ;)
Teraz mam (od 3 lat) kompacta NICON Coolpix P300, w sumie jestem z niego zadowolona, ale fotografowanie czerwonych kwiatów to z reguły czerwona plama. Próby ze światłem i przesłoną na niewiele się zdają.
Myślałam o kupnie lustrzanki (nigdy takowej nie miałam), ale za wiele to ja nie będę miała chyba cierpliwości do uczenia się na stare lata. Poza tym to to jest wielkie, nieporęczne. Oglądałam dziś aparat hybrydowy NICON1 J3 i skłaniam się bardziej ku takiemu zakupowi. Czy do takiego hybrydowego też można zastosować Konwerter makro Raynox?
Czy można liczyć na twoją radę?
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

DAK pisze:Czy można liczyć na twoją radę?
DAK, zawsze.

Aparat hybrydowy rzeczywiście jest 'złotym środkiem'. Jest poręczny jak kompakt, optykę jednak ma lepszą od kompaktu. Kształt ma zbliżony do aparatu SLR - słowem: rozwiązanie idealne dla tych, którzy z jakichś powodów nie chcą (lub nie mogą) zdecydować się na lustrzankę.
Oczywiście, że Raynox będzie współpracował z hybrydą. Zwróć tylko uwagę na średnicę obiektywu: nie może być mniejsza niż 52 mm (choć na upartego Raynoxa da się założyć 'na chamski wcisk' także na średnicę 49 mm).
Wbrew pozorom, aparat im cięższy - tym lepszy. Bo wówczas MUSISZ napiąć mięśnie żeby go utrzymać bez ruchu. Te małe i lekkie aparaty mają tendencję do 'latania jak Żyd po pustym sklepie'...

PS: to nieprawda, że nigdy nie miałem do czynienia z Nikonami. W czasach, gdy pracowałem jako fotoreporter w jednym z dzienników, codziennie naświetlałem kilkaset klatek kultowym Nikonem F4. Ech... co to był za aparat w siermiężnych, post-peerelowskich czasach ...

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”