Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

A ile krzaków AGP na następny rok przewidujesz? i czy masz jakieś ciekawe pomysły dotyczące ich uprawy Wojtku?? Pozdrawiam i gigantów życzę oczywiście :wink:
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Widocznie nie wielu jest takich freaków jak my. No i pora taka niesprzyjająca rośliną, niewiele się dzieje i ludzie milczą a powinno się tu dziać widziałem że w zeszłym roku było ponad 50 paczuszek AGP do podziału w akcji, gdzie są Ci ludzie? Niewielu się udziela, wrzuca foty.
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BobejGS pisze:A ile krzaków AGP na następny rok przewidujesz? i czy masz jakieś ciekawe pomysły dotyczące ich uprawy Wojtku?? Pozdrawiam i gigantów życzę oczywiście :wink:
Nie mam zbyt wielkich możliwości. Cieszę się że w ogóle mam gdzie co posadzić. Działeczka Rod niewielka i musi się zmieścić na niej miejsce do zabawy, grillowania, trochę zabiera domek i zostaje niewielka część na warzywa. Z tego tytułu mogę posadzić tylko jeden krzak AGP który i tak zabiera bardzo dużo miejsca. Te czynniki sprawiają że wyhodowanie dużej dyni stanowi nie lada wyzwanie.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
vanyavala
500p
500p

Post »

Fakt dla wielu to jest duża niedogodność, ogromne rozmiary nie dyni bo tego chcemy wszyscy ale rośliny, która potrzebuje dziesiątki metrów:) ale coś za coś
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

50paczek nasion a tu cisza, ale im
więcej hodowców tym lepiej. jeden krzak może okazać się przepustką do giganta :wink: Wiem to z własnego doświadczenia. 7 krzaków AGP to za dużo jak na mnie :wink: Jak poświęcisz jej trochę czasu to będzie efekt. Ale pracę na olbrzyma zaczynamy już niedługo a niektórzy już zaczęli także powodzenia :wink:
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Błażej mam pytanko . Czy olbrzyma mogę posadzić w skrzynce ? Tak, żeby korzenie sobie rosły w skrzynce, a pędy oczywiście byłyby na ziemi. W ten sposób mógłbym na wiosne od razu wynieść sadzonke na zewnątrz, bez przesadzania jej .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pewnie że możesz. Tylko czy będzie miał dostateczną ilość pożywienia w tej skrzyni? Wszystko zależy od jej wielkości i mieszanki której w niej zastosujesz. Jaka to ma być skrzynka? I jaka wielkość?
Belfedor
200p
200p

Post »

Kształt bloku A3 i wysoka na ok . 20 cm . Właśnie chodzi o to, że chce do tej skrzynki wpakować dobrą ziemie wymieszaną z obornikiem i kompostem, a potem podlewać od czasu do czasu gnojownicą .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

czyli 30x42x20?? Jeśli tak to bardzo mała. Wg mnie do giganta to minimum takie 50x50 czy 40x60 ale głębokość to minimum 50. Ty mówisz o takiej skrzynce czarnej na owoce?
Belfedor
200p
200p

Post »

Takiej wielkości . Ale to nie skrzynka z dziurkami na owoce, tylko taka " jednolita " bez prześwitywania. Trudno będę musiał zaopatrzyć się w większe skrzynie :wink: .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak trochę mała jest a nawet bardzo :wink: Nawiązałem do tamtej skrzynki specjalnie. Wrazie braku pokarmu w skrzynce korzenie mogłby swobodnie przejść przez dziurki i wrosnąć ziemię. Ale nie wiem czy to by załatwiło wszystkie braki. Ja pod giganta kładę dwie takie skrzynki czubate obornika a to nie wszystko także sama skrzynka na krzak to zdecydowanie za mało :wink:
vanyavala
500p
500p

Post »

Ciekawy pomysł, po konkretnym przemyśleniu i przygotowaniu tego od technicznej strony, mam na myśli zapewnienie pożywienia dyni może wkopaniu całej skrzyni w ziemie by gleba nie wysychała za szybko i nie ograniczaniu przestrzeni korzenią za bardzo (umożliwienie im "wyjścia' ze skrzyni) Mógłby to być niezły start, co dało by kilka tygodni ekstra w późniejszym czasie. Ale z drugiej strony hodowcy raczej nie praktykują tego sposobu co każe myśleć na skutecznością tej metody.
Belfedor
200p
200p

Post »

vanyavala
ja chyba na wiosne wlasnie posadze dynie w skrzycne. Zobaczymy co z tego będzie ;) .

Mam jeszcze jedno pytanie : Gdy w wyszukiwarce wpisuje atlantic giant to pokazuje zdjęcia dynii . Tylko ze kazda jest innego koloru. Jedna jaśnejsza, drugia ciemniejsza itp. Od czego to ?? Bo np. w mojej roślinie, którą hoduje wybarwienie kwiatów zależy od tego ile daje im nawozu .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chodzi Tobie o kolor dyni czy kwiatów? Jeśli chodzi kololor dyni to w odmianie Agp to zaobserwowałem rzy: pomarańczowy, taki jasno żółty i taki seledynowy. Wszystko jest skutkiem krzyżówek hodowców, którzy między sobą krzyżują dynie z pestek dwóch różnych rekordowych okazów. Jeśli chodzi o kwiaty to nie ma żadnej różnicy w kolorze.
Belfedor
200p
200p

Post »

Chodzi mi o kolor dynii ;) tylko posłużyłem się przykładem moich kwiatów. A ty Błażeju jaki masz kolor ?? Mi się najbardziej podoba ten pomarańczowy. I szczerze powiedziawszy giganta potrzebuje tylko do ozdoby ogrodu .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”