Działka na Kaszubach - amba19
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Udało mi się wyskoczyć na działkę na niecałą dobę. Bardzo mi zależało bo u nas okrutna susza. Nie padało od długiego majowego weekendu, a słonko świeci codziennie. Na mojej lekkiej glebie to istna katastrofa. Jak przyjechałam to większość roślinek była o krok od uschnięcia. Oczywiście podlewanie było na wszystkie możliwe sposoby - ale to niewiele daje gdyż powietrze strasznie suche. Rano nawet rosy prawie nie było a wstałam przed 5.00. Wszyscy modlą się o deszcz. Dla nas nasze ogrody to zabawa i przyjemność, ale co przeżywają rolnicy dla których to kwestia przeżycia? My możemy podlać kwiatki i trawniki. Ale nie da się podlać pola ani łąki ani pastwiska dla zwierząt.
Na pierwszym zdjęciu podlewanie rabatki wzdłuż podjazdu.

Na pierwszym zdjęciu podlewanie rabatki wzdłuż podjazdu.

- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ambuniu, u mnie też sucho jak diabli. Siedzę cicho
i latam jak wariatka z konewką , wężem i czym się jeszcze da podlewając roślinki i tylko czasem myślę czy nie zacznie padać w końcu tak, że nas zaleje
I tak źle i tak nie dobrze....
Wiedziałam, że późniejsza wegetacja ma swoje uroki

Wiedziałam, że późniejsza wegetacja ma swoje uroki

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mario, czy na pierwszym zdjęciu jest żarnowiec? Możesz powiedziec coś o jego uprawie? dziękuję.

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko, żarnowiec jest bardzo niewymagający, u mnie rośnie trzeci sezon (sadzonka kupiona w Carrefourze)
Wytrzymuje na lekkiej i przesuszającej się glebie o odczynie kwaśnym. Jak go sadziłam to podsypałam mu tam trochę kompostu ale pewnie dawno to już zjadł. Myślę też że korzysta trochę z nawożenia trawnika na którym rośnie. Tylko posadziłam go w niedobrym miejscu - tuż przy ścianie domu i teraz boję się że może nie przeżyć bo w tym roku planuję zrobienie elewacji. Będę go chyba osłaniać "własną piersią"
Wytrzymuje na lekkiej i przesuszającej się glebie o odczynie kwaśnym. Jak go sadziłam to podsypałam mu tam trochę kompostu ale pewnie dawno to już zjadł. Myślę też że korzysta trochę z nawożenia trawnika na którym rośnie. Tylko posadziłam go w niedobrym miejscu - tuż przy ścianie domu i teraz boję się że może nie przeżyć bo w tym roku planuję zrobienie elewacji. Będę go chyba osłaniać "własną piersią"