Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Sandro, koszt znaczka i koperty jest większy niż torebeczki nasion w sklepie. Zresztą 0,5g nasion to naprawdę niewiele i możesz wykorzystać na przyszły rok.

- grosik
- 200p 
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w zeszłym roku kupiłam sobie 2 flandzki brukselki na targu żeby sprawdzić czy w ogóle coś mi z tego wyjdzie. No i zdziwiłam się bardzo - miałam jak na moje potrzeby   dużo brukselek z tych 2 krzaczorków.  Nie wiem czy bawić się w rozsadę w tym roku czy znowu kupię flancki. W końcu wysiewam nasionka wielu innych warzyw
  dużo brukselek z tych 2 krzaczorków.  Nie wiem czy bawić się w rozsadę w tym roku czy znowu kupię flancki. W końcu wysiewam nasionka wielu innych warzyw  

dużo brukselek z tych 2 krzaczorków.  Nie wiem czy bawić się w rozsadę w tym roku czy znowu kupię flancki. W końcu wysiewam nasionka wielu innych warzyw
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko

- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czerwoną brukselkę zamówiłam w tym roku - czekam na nasionka. Miałam zawsze 5-6 brukselek, ale to co roku za mało. W tym roku więc dojdzie czerwona. Wygląda ciekawie  Ciekawe czy smakiem od zielonej będzie się różnić.
 Ciekawe czy smakiem od zielonej będzie się różnić.

Ciekawe czy smakiem od zielonej będzie się różnić.
 Ciekawe czy smakiem od zielonej będzie się różnić.Pozdrawiam 
Forumowiczka - Aga

Forumowiczka - Aga
- grosik
- 200p 
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agulka to zdradź jeszcze kiedy wysiewasz nasionka tego brokuła i w jakiej temp. trzymasz siewki i kiedy wysadzasz na m-ce stałe. Aha no i jeszcze jak długo takiego malucha trzeba pędzic w domu?   

Boję się wysiewać brokuły bo kojarzą mi sie z kapustami a te mi jeszcze nigdy się nie udały z własnych nasion.

Boję się wysiewać brokuły bo kojarzą mi sie z kapustami a te mi jeszcze nigdy się nie udały z własnych nasion.
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)

- SandraABC
- 1000p 
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W takim razie jednak zrezygnuję z nasion i poszukam flanc na targu  Szkoda mi miejsca na rozsadę...a kapusty i sałaty w domu siane w ogóle mi nie wychodzą jakoś ...
 Szkoda mi miejsca na rozsadę...a kapusty i sałaty w domu siane w ogóle mi nie wychodzą jakoś ...

Szkoda mi miejsca na rozsadę...a kapusty i sałaty w domu siane w ogóle mi nie wychodzą jakoś ...
 Szkoda mi miejsca na rozsadę...a kapusty i sałaty w domu siane w ogóle mi nie wychodzą jakoś ...Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Co do kapusty,kalafiora,brokuła to mam dobry układ z sąsiadką ja kupuję nasiona, ona robi rozsady dla siebie i dla mnie. Ona mieszka cały czas na wsi ma dużo miejsca i może doglądaćSandraABC pisze:W takim razie jednak zrezygnuję z nasion i poszukam flanc na targuSzkoda mi miejsca na rozsadę...a kapusty i sałaty w domu siane w ogóle mi nie wychodzą jakoś ...

Brukselki, kalarepy, jarmuż, brokuły i sałaty sieję na działce i potem dopiero rozsadzam. Szkoda miejsca na parapetach. Takie własne roślinki szybciej się regenerują po przesadzeniu bo już są przyzwyczajone do warunków w jakich rosły.

- Agulka11
grosik - Ty się moim sianiem lepiej nie sugeruj, bo ja uparty osioł jestem ;) Nie mam warunków do robienia rozsady takich warzyw, bo mieszkam w bloku i mam zbyt ciepło ale i tak co roku sieję zamiast kupić rozsadę   

Wysiewam w marcu a w maju idą do gruntu, chociaż w zeszłym roku ani kalafiorów ani brokułów nie wysiewałam na wiosnę. Miałam to zrobić na zbiór jesienny i się lekko plany pokrzyżowały...
W tym roku będę siać kapusty te co mam i kalafiory - fioletowego zakupiłam ostatnio. Więc "osiołek" sieje znowu w połowie marca ;)))

Wysiewam w marcu a w maju idą do gruntu, chociaż w zeszłym roku ani kalafiorów ani brokułów nie wysiewałam na wiosnę. Miałam to zrobić na zbiór jesienny i się lekko plany pokrzyżowały...
W tym roku będę siać kapusty te co mam i kalafiory - fioletowego zakupiłam ostatnio. Więc "osiołek" sieje znowu w połowie marca ;)))
Pozdrawiam 
Forumowiczka - Aga

Forumowiczka - Aga
- SandraABC
- 1000p 
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym roku dzięki akcji wypróbuję dzikie brokuły .. z kapustą nie próbowałam ,bo nauczona doświadczeniem dziadków prowadzących wcześniej mój ogród wiem,że nie wychodzą.
W tym roku plan jest taki - próbne brokuły, brukselka i 2/3 flance kapusty. Mam jednak pytanie - która jest bardziej wytrzymała tzn ma mniejsze potrzeby - biała,czerwona czy np. włoska?

W tym roku plan jest taki - próbne brokuły, brukselka i 2/3 flance kapusty. Mam jednak pytanie - która jest bardziej wytrzymała tzn ma mniejsze potrzeby - biała,czerwona czy np. włoska?
Ciekawe od czego to zależy. Ziemię przygotowuję jak potrzeba , sadzonki też a jeszcze nie udały mi się kalafiory i brokuły. Natomiast kapusta co roku jest super. każda tzn biała, czerwona włoska w szczególności.Natomiast jak moja mama miała działkę to w życiu jej nie udawały się pomidory, a kalafiory miała ogromne.Kalafiory i brokuły mnie nie lubiąSandraABC pisze:Ja w tym roku dzięki akcji wypróbuję dzikie brokuły .. z kapustą nie próbowałam ,bo nauczona doświadczeniem dziadków prowadzących wcześniej mój ogród wiem,że nie wychodzą.
 Też mam z akcji nasiona dzikich brokułów ciekawe czy mi się udadzą. bardzo bym chciała. Uwielbiam brokuły,ale niestety muszę kupować.
 Też mam z akcji nasiona dzikich brokułów ciekawe czy mi się udadzą. bardzo bym chciała. Uwielbiam brokuły,ale niestety muszę kupować. 
Ja też nie byłam zadowolona z brokułów, mimo dobrego nawożenia, dopóki nie posiałam odmiany Marathon F1 wtedy dopiero udały mi się róże jak ze sklepu. Kupiłam w Casto w małym opakowaniu. W tym roku posieję Husky F1 i jestem ciekawa efektu.
Dzikie brokuły u mnie szybko kwitły i nie będę ich już siała, szkoda miejsca.

Dzikie brokuły u mnie szybko kwitły i nie będę ich już siała, szkoda miejsca.
- Iochroma
- 500p 
- Od: 6 sty 2012, o 17:23

aria co znaczy że szybko kwitły, w ogóle nie nadążałaś zbierać czy po prostu nie postały na polu?
Też mam z akcji dzikie brokuły i wiązałam z nimi pewne nadzieje..

Udanych plonów.
Magda

Magda
Kwitły nawet małe sadzonki a te, które zerwałam maleńkie były twarde i łykowate, nic nie dało się zjeść. Na forum był wątek o tych brokułach i chyba nikomu się nie udały. Siałam wiosną razem z innymi brokułami, nawet rozdałam trochę sadzonek i było to samo  Nie chcę nikogo zniechęcać ale tak to było u mnie.
 Nie chcę nikogo zniechęcać ale tak to było u mnie.

Nie chcę nikogo zniechęcać ale tak to było u mnie.
 Nie chcę nikogo zniechęcać ale tak to było u mnie.- Agulka11
Aria - jedno tylko pytanko, bo ja też jestem w posiadaniu tych brokuł - siałaś na wiosnę czy do jesiennego zbioru?

Pozdrawiam 
Forumowiczka - Aga

Forumowiczka - Aga
Siałam wiosną, jesienią posadziłam drugą turę normalnych brokułów.
Jeszcze dodam, że z brokułów ścinałam róże a z pozostawionej w ziemi części, rośliny wypuszczały sporo mniejszych różyczek dając kolejny plon.

Jeszcze dodam, że z brokułów ścinałam róże a z pozostawionej w ziemi części, rośliny wypuszczały sporo mniejszych różyczek dając kolejny plon.