Co do zamarzania końcówek katalpy, to one tak mają. Bez względu na mróz. Te gałęzie, które urosły ci w tym roku, też na wiosnę będą miały martwe końcówki. To normalne u katalpy. Nowe pędy wyrosną z obu stron, poniżej tej suchej części i już.
Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
Re: Katalpa / Surmia ; samodzielne rozmnażanie i pielęgnacja
Obetnij spokojnie. Zdaje mi się, że widzę tam nad tą gałązką jakieś kikutki po obciętych innych gałązkach? Jeśli są, to postaraj się je skrócić. Tnij jak najbliżej pnia, ale ostrożnie, żeby nie pokaleczyć za mocno. Jak sterczy taki kikutek, to drzewo dłużej zarasta i jest większe niebezpieczeństwo złapania grzyba, czy innego świństwa. To dotyczy wszystkich drzew.
Co do zamarzania końcówek katalpy, to one tak mają. Bez względu na mróz. Te gałęzie, które urosły ci w tym roku, też na wiosnę będą miały martwe końcówki. To normalne u katalpy. Nowe pędy wyrosną z obu stron, poniżej tej suchej części i już.
- AsiaG
- 200p

- Od: 27 cze 2009, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Miałam je dociąć ostatnio, ale sekator był jak dla mnie zbyt tępy i nie chciałam uszkodzić drzewka. Już zakupiłam taki mały do przycinania i jak tylko czas pozwoli, to podjadę i zaopiekuję się moim drzewkiem.
Mam do Was jeszcze pytanie dotyczące katalpy, a mianowicie, czy ktoś z Was zrobił z niej bonsai w domu lub na balkonie? chodzi mi o egzemplarz taki do 30cm?
Mam do Was jeszcze pytanie dotyczące katalpy, a mianowicie, czy ktoś z Was zrobił z niej bonsai w domu lub na balkonie? chodzi mi o egzemplarz taki do 30cm?
- Kawu
- 200p

- Od: 28 paź 2012, o 13:35
Asiu Chyba nie zapoznałaś się z informacjami na temat wielkości wzrostu tego drzewa. 30 cm wzrostu catalpa osiąga w ciągu 3 miesięcy przy sadzonce 2/3 letniej. Po 15 latach przyrosty roczne wynoszą ponad 1 m. Jako ciekawostka dodam, że 30 cm mają strąki z nasionami tego drzewa.
Oczywiście jak zechcesz, to z wszystkiego zrobisz bonsai. To piękne, duże drzewo nie zasługuje na taką formę.

Oczywiście jak zechcesz, to z wszystkiego zrobisz bonsai. To piękne, duże drzewo nie zasługuje na taką formę.

- AsiaG
- 200p

- Od: 27 cze 2009, o 21:47
- Kontakt:
Tak tylko pytałam z ciekawości. Bardzo lubię katalpy ze względu na wielgachne liście i fasolki. Chciałam sobie taką na balkon zafundować, jednakże jej duże rozmiary trochę zakłóciłyby wolną przestrzeń na balkonie, dlatego też pytałam o bonsai. No cóż, pozostaje mi wyhodować drugą na działkę 
Nie z takich drzew ludzie strzygą bonsai, więc z katalpą przy odpowiednim prowadzeniu nie będzie problemu. Choć powiem szczerze akurat z katalpy nie widziałem nigdy bonsai.
- Kawu
- 200p

Jest to trochę nielogiczne. Drzewo wytwarza duże liście i na małej wysokości jest ich kilka, więc jak można strzyc to, co zostać musi ? Można zastosować chemiczne skarlacze, ale po co zmieniać naturę ? Przy wysokości 1 m i więcej to nie ma problemu.
-
KASIENKA82
- 200p

- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Chciałam się spytać czy posadzić moją catalpe aurea na działce teraz czy potrzymać ją przez zimę jeszcze w domu ma obecnie 30cm wysokości i stoi na półce przy oknie zachodnim , postawić ją na balkon do zimy czy już niech stoi na półce ???
Chciałam się spytać czy posadzić moją catalpe aurea na działce teraz czy potrzymać ją przez zimę jeszcze w domu ma obecnie 30cm wysokości i stoi na półce przy oknie zachodnim , postawić ją na balkon do zimy czy już niech stoi na półce ???
- lizbonka
- 50p

- Od: 28 maja 2011, o 21:12
Re: Surmia - Catalpa jak wróżka
Moja katalpa w końcu urosła
i wygląda jak drzewo
z początku sezonu, w samym końcu...

takie kwiaty miała w tym roku

a tak wygląda dziś

z początku sezonu, w samym końcu...

takie kwiaty miała w tym roku

a tak wygląda dziś

Pozdrawiam
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
- juni
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
juni pisze:Moja katalpa Aurea już 3 lata rośnie u mnie a jeszcze nie kwita,ale cały czas wypuszcza nowe liście,chyba zimy nie będzie.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Pozdrawiam - Michał
czy ktos wie jaka surmia jest w ogrodzie bot.w Warszawie-przy samym parkanie od al.ujazdowskich?jest bardzo duza i jej fasolki maja chyba pol metra.nigdzie tak dlugich i licznych nie widzialem.wydaje mi sie ,ze to posrednia,ale nie jestem pewien...
u ktorej z surmii fasolki sa najdluzsze i najliczniejsze?
u ktorej z surmii fasolki sa najdluzsze i najliczniejsze?
- Kawu
- 200p

Na wątku
Katalpa / Surmia ; samodzielne rozmnażanie i pielęgnacja str. 10
umieściłem zdjęcie fasolek, które wydały się rekordowe. Widziałem nieco dłuższe i cieńsze na południu Słowacji a wisiały na Catalpa speciosa, mająca około 30 m wysokości.
Katalpa / Surmia ; samodzielne rozmnażanie i pielęgnacja str. 10
umieściłem zdjęcie fasolek, które wydały się rekordowe. Widziałem nieco dłuższe i cieńsze na południu Słowacji a wisiały na Catalpa speciosa, mająca około 30 m wysokości.
- Kawu
- 200p

Bardzo ciekawe informacje. Dziękuję w imieniu swoim i czytających. Jeszcze poczytałbym bardzo chętnie mini rozprawy na temat odstraszania komarów przez Catalpę (nawet do 40 m. ........jak to opisują handlarze na Al.gro i dlaczego aż, lub tylko 40 m.)
Próbował ktoś uprawiać catalpe w donicy? Oczywiście mam na myśli odmianę nana.
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia