Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Daluwspaniała wycieczka, sam nie za dużo podróżuję, ale widzę ogromną potrzebę i cel zwiedzania świata, to wspaniale nas wzbogaca o wszelaką wiedzę, również tą naszą ogrodniczą ale i niesie niesamowite wrażenia i często wspomnienia na długie lata. Pod koniec maja wybieram się za naszą zachodnią granicę do Detmold, to bardzo urokliwe miejsce, pokażę zdjęcia po przyjeździe. Widzę że Twój ogród, jak zwykle w najwyższej formie, czytam coś o stratach ale one chyba nie wielkie i nie mające wpływu na urodę Twojego raju. U mnie dopiero rh. zaczynają kwitnąć i nie długo wszystkie opóźnienia się wyrównają. Dalu jest pięknie, oby tak zawsze było i teraz ciepła, ciepła jak najwięcej :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu, a przedtem albo potem u mnie. Daj znać o której i gdzie. . ;:65 ;:136
Przygotuj się na szczegółową relację z wycieczki. Do zobaczenia. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DALU cudowne widoczki ;:138 Moja kalina też już kwitnie :D :wit ;:196
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
amadea
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 11:40

Post »

zdjęcie z kaliną to jak kadr z "Tajemniczego Ogrodu "- cudo !!!!!!!!!!!!

czy tam pod drzewie wspina się kokornak???
jeśli tak to w szoku jestem że już tak ruszył na wiosnę.
;:63 ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Daluś, co ja bym dała, żeby moje rododendrony i azalie zakwitły. Pięknie u Ciebie i kolorowo - jak zawsze ;:196
x-d-a

Post »

Amadeo, po jabłoni wspina się hortensja pnąca :P Ma w tym roku nawet sporo kwiatów, chociaż jeszcze nie osiagnęła pełnej dojrzałości...Miło, że Ci się podoba w moim ogrodzie - to dojrzały ogród, pełen starych, rozrośniętych drzew i krzewów, niektórych podobno nawet przedwojennych :D

Ewuś, w maju jest co podziwiać w ogrodzie - kwitną kaliny, bzy, złotliny, niektóre tawuły, zbierają się do kwitnienia krzewuszki i jaśminowce...A krzewy liściaste to jene z moich ulubionych roślin - uwielbiam utworzone z nich nieformowane żywopłoty.
Dla Ciebie mój lilak Meyera, który trochę stracił pokrój po ostatnim ataku zimy :(

Obrazek Obrazek

Adrianko, napisałam Ci na PW :lol:

Tomku, ja też lubię podróżować i staram się wyjechać do jakiś ciekawych miejsc kilka razy do roku. Przysłowie mówi, że "podróże kształcą" i to jest święta prawda. Uczą tolerancji, rozszerzaja horyzonty, pozwalają oderwać się od szarej rzeczywistości...Ale przyjemnie jest potem wracać do domku i ukochanego ogrodu :P

Santio, no to już lepiej się czuję - skoro nie tylko ja krzątam się po ogrodzie w niedzielę ;:224 Ale i tak staram się to robić w miarę dyskretnie, bo mieszkam w małym miasteczku...

Kasiu, dzięki ;:196

Małgosiu, na pewno kilkanaście - ja mam ten ogród od 8 lat, a już wtedy kalina była spora ;:108

Marto, już doszłam do siebie i pogodziłam się ze stratami, ale na początku to byłam załamana. A wilczomlecz jest chyba jedną z roślinek, które ucierpiały od mrozu i śniegu, bo -niestety- stracił swój ładny wygląd...Mam nadzieję, że może się jeszcze zregeneruje.
A do własnego domku i ogrodu zawsze miło się wraca :P

Elu, i właśnie dlatego pozwalam sie rozrastać niezapominajkom wszędzie tam, gdzie chcą...Tak samo zresztą jak wcześniej ziarnopłonowi, który niektórzy traktują jak chwast i walczą z nim. I ziarnopłon, i niezapominajki po przekwitnięciu po prostu likwiduję...Ale w czasie kwitnienia te żółte i błękitne obłoczki są takie piękne i naturalne...

Paulo, u mnie niezapominajki rosną wszędzie i ja bardzo to lubię :lol: A azalii i Rh mam ...około 40, ale dawno nie liczyłam. Ich kwiaty to arcydzieło Matki Natury:

Obrazek Obrazek

Dzisiaj dokończyłam nawożenie kwasolubów Magiczną Siłą, przycięłam jedną z forsycji, posadziłam do skrzynek begonie w towarzystwie bluszczyka kurdybanka (od strony północnej) i ...uff. miałam dosyć. Aha, jeszcze spryskałam mydłem potasowym z bioczosem wiciokrzew i jaśminowiec, bo pojawiły sie na nich mszyce...
I może takie widoczki:
Obrazek Obrazek
amadea
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 11:40

Post »

dziękuję za odpowiedź, byłam w sumie przekonana że to kokornak, te dachówkowe listki pasowały idealnie.

mam jeszcze jedno pytanie.
ile lat ma ten Palibin?? kupiłam ostatnio 5 takich i ciekawa jestem kiedy tak będą wyglądały jak u Ciebie.
x-d-a

Post »

Amadeo. Palibin ma ok. 7 lat. Kupiłam go jako malutki krzaczorek i urósł mi nadspodziewanie szybko. Nie spodziewałam sie tego i posadziłam go na brzegu rabaty. Ale od dwóch lat po kwitnieniu po prostu mocno go przycinam :P

Na dobranoc zostawiam fotkę szpaleru moich piwonii. Bardzo pokiereszował je majowy śnieg, ale chyba nic im nie będzie...
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dalu - jak patrzę na swój lilak Meyera - zeszłoroczny nabytek to cały czas mam przed oczami twój i nadzieję że mój zechce wyglądać podobnie a jest szansa bo kwitnie ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam natomiast trzy lilaki Meyera na pieńku i dzięki temu zajmują mało miejsca. Zaczynam powoli wymieniać formy krzewiaste na pienne, oczywiście z braku miejsca. Można dzięki temu coś jeszcze pod nimi posadzić.
Też dzisiaj wsadzałam begonie do skrzynek. Podobno "ogrodników" ma już nie być. :D
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

dala pisze: Obrazek Obrazek

Santio, no to już lepiej się czuję - skoro nie tylko ja krzątam się po ogrodzie w niedzielę ;:224 Ale i tak staram się to robić w miarę dyskretnie, bo mieszkam w małym miasteczku...
Piękne! Czy ten Lilak Meyera to "Palibin"? Jeśli tak, to jakie ma wymiary? Szykuję go na pierwszy plan w 1,5 m. dwuplanowej kompozycji, ale jeśli tak szaleje, to mi się nie zmieści :wink: :wink:
Ja też... Niestety takie są uroki. Fuj.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dalu, widoki piekne.Dzisiaj przycinałam migdałka,a on cały oblepiony mszycą, musze jutro pryskać.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Dalu z zazdrością patrzę na Twoje piwonie. Moje nie zakwitną. Zmarzły im wszystkie pąki! :wit
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

U mnie niezapominajek również masa. Te arcydzieła to aż dech zapierają. Śliczne! Masz prawdziwe cuda tam!A lilak... ;:167
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Dalu, patrzę na twojego pierisa i jednak mam chyba inną odmianę. Moja ma intensywnie czerwone przyrosty i kwitnąć nie ma zamiaru mimo, że wcale nie przymarzł. Jest u mnie w wątku, może zajrzysz?
A lilaka wczoraj już miałam w ręku w ogrodniczym, ale się wstrzymałam. Poszukam jednak formy szczepionej. Miejsce mi się powoli kończy a M. nie chce słyszeć o zmniejszaniu trawnika (na razie :wink: )
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”