Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Witam,

z uwagi na moje totalne amatorstwo i brak doświadczenia z pomidorami (1 raz) chciałbym o coś zapytać.
1. Czy stosować zapylacze? nie uprawiam pomidorów do produkcji towarowej, przeciwnie, dla mojej rodziny do sałatek i innych cudów natury. Otwieram tunel w ciepłe dni, czasem coś tam lata, dobrze również, że wieje, i pomidorami ten wiatr trząsa (nie wiem dlaczego, ale gdzieś czytałem, ze do dobrze dla kwiatków i samego zapylania). Czy bawić się w sztuczne zapylanie, czy sobie darować? jakie ujemne skutki może przynieść nie stosowanie tych specyfików.
2. Na zdjęciu przedstawiam wam dwa krzaczki. Nie wiem które to odmiany, bo mi się pomieszały: malinowe, bawole i jakieś holenderskie, które na bazarze strasznie wychwalano.
Sprawa dotyczy łodyg - nie zależy mi na ilości tylko jakości, wolę gdy będą pomidory większe i dorodniejsze (koktajlowe swoją drogą uprawią żona). Co zrobić z tymi krzakami, bo jak widzimy na 1 zdjęciu (kolor czerwony), dwie łodygi zrobiły totalna kontrę i przechylają się maksymalnie na boki, wchodząc na inne krzaki. Czy któregoś odłamać? wyciąć lub cokolwiek. Podobnie na drugim zdjęciu, tutaj jest przypadek który dotyczy większości moich krzaków, są po 2 lub 3 łodygi mniejsze lub większe. Czy bezpardonowo pozbyć się tych łodyg (wybierają którąś z nich i urywać powyżej grona) i czy mogę to robić teraz czy gdy zwiążą?

Obrazek

Obrazek
ROMEK M
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2011, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w tunelu - amotorsko

Post »

Czy ja dobrze zrozumiałem ? Saletrą wapniową opryskuje sie pomidory na tą zgnilizne ? A jeśli tak to w jakich proporcjach ? Ja tylko podlewam 2łyzki na 10litrów raz w tygodniu. No i dodatkowo gnojówką z pokrzyw też raz w tygodniu. Pomidory mam pierwszy rok zeby była jasność :-)
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Jak oberwiesz liście to czym zasilisz owoce?,zostaw te liście.Co do zapylaczy to trudno mi się wypowiedzieć,sam stosuję betoson jak są upały,co do smaku to nie odczułem jakiejś zmiany.Może Ci odpowiedzą bardziej kompentętni odemnie.Pozdrawiam Marian
Pozdrawiam Marian
------------------
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

elik_49 pisze:Krzysiek no właśnie, czy ktoś już uprawiał pomidory karłowe i usuwał wilki?
Byłoby dobrze gdyby ktoś się jeszcze wypowiedział w tym temacie, ja tak robiłam jak pisałam Ci wcześniej , jak widać nie dowierzasz. Przed laty kiedy jeszcze nie robiłam sama rozsady taką informację otrzymałam od ogrodnika,co robić a tą karłową sadzonką. Bohuna nie miałam ale w ubiegłym roku miałam kupioną rozsadę Roma też karłowy i nic nie usuwałam bo tak sprzedający radził i było dobrze. Zakładam że masz je posadzone niezbyt gęsto a normalnie co 50-60cm.

Niech się że ktoś ulituje i powie jak to jest z karłowymi pomidorami.
Nie jest tak że pomidory karłowe prowadzi się na żywioł, nic nie robiąc przy nich.

Podstawą uprawy wszystkich pomidorów jest to by do nich, a szczególnie do środka docierało powietrze, był opływ powietrza, że tak nie jest świadczy w pierwszej kolejności zawilgocenie liści, drugim elementem jaki powinien być to dotarcie światła do każdego miejsca w uprawianych pomidorach.

Jeżeli te warunki nie są spełniane w uprawie pomidorów karłowych uprawianych na żywioł, to nie zostaje nic innego jak głęboka ingerencja w rozrost tej rośliny poprzez usuniecie jednego lub wielu pędów, nawet z kwiatostanami ( a w skrajnych przypadkach z zawiązanymi owocami), tak by znikło zawilgocenie liści pomidora i zawitało światło do każdego fragmentu rosnącej rośliny.

W tym przypadku ,raczej nie usuwamy zawiązki "wilków", tylko dopiero fragmenty dłuższych pędów, gdy zorientujemy się że jest ich po prostu za dużo, oczywiście, powinniśmy to robić "im wcześniej, tym lepiej" , ale trudno jest ocenić wcześniej czy będzie ich ( pędów) za dużo.
Marianzet1
100p
100p

Re: Pomidory w tunelu - amotorsko

Post »

Ja używam Saletrę Wapniową 17% CaO w płynie,7 mil.na litr wody do oprysku,raz na 2 tygodnie,nie za często gdyż nadmiar azotu nie jest wskazany,jeżeli jeszcze dodaje się pokrzyżówkę.Chyba że się mylę,może odpowiedzą bardziej kompetentni odemnie.
Pozdrawiam Marian
------------------
11krzych

Post »

Elu, Maćku, Tadeuszu. Dotarło do mnie w końcu o co chodzi z tymi karłowymi.

Dziękuję.
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

Marianzet1 pisze:Jak oberwiesz liście to czym zasilisz owoce?,zostaw te liście.Co do zapylaczy to trudno mi się wypowiedzieć,sam stosuję betoson jak są upały,co do smaku to nie odczułem jakiejś zmiany.Może Ci odpowiedzą bardziej kompentętni odemnie.Pozdrawiam Marian
Dzięki za info.
Nie chodzi mi tyle o liście, bo to już wiem i to co usunąłem nie odrośnie, zależy mi w tym momencie na polityce względem łodyg - nie chce ich więcej niż 1.
Jak na zdjęciu 1 widać, konieczne jest jakieś działanie i dlatego pytam, czy mogę urwać jedną lodyge i czy moge to robić teraz?
11krzych

Post »

wampir_wawelski pisze: czy mogę urwać jedną lodyge
Jeżeli zależy Ci na owocach wcześniejszych i większych a nie na ilości, to możesz urwać wszystkie łodygi, zostawiając tylko jedną .
wampir_wawelski pisze: czy moge to robić teraz?
Myślę, że im wcześniej tym lepiej.
Marianzet1
100p
100p

Post »

Dopiero teraz się przyjżałem dokładnie,rośnie Ci drugi pęd ,jeżeli Ci nie zależy na drugim pędzie to go usuń.
Pozdrawiam Marian
------------------
mssky16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2011, o 11:18

Post »

witam i proszę o pomoc,przesyłam zdjęcia,posadzone tydzień temu,jeden jak widać w doniczce,problem powstał po 2 dniach od przebywania w tunelu
mssky16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

tylko jak tu wkleić zdjęcia z fotosika ?
11krzych

Post »

mssky16 pisze:tylko jak tu wkleić zdjęcia z fotosika ?
Gdybyś zaczął od tego :
http://www.forumogrodnicze.info/search. ... mit=Szukaj

To doszełbyś do tego:

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... a#p2205091

I rób tak na przyszłość. Tzn. korzystaj z wyszukiwarki.
mssky16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

album ze zdjęciami na fotosiku
http://www.fotosik.pl/u/mssky16/album/863550
mssky16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mssky16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

drugi problem-
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/768 ... ec80f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8fb ... dce36.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b1 ... 37f8e.html
i trzeci-
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3c ... a88cd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a2 ... 0d62f.html
ten pierwszy problem to normalnie jak droga po jakimś szkodniku,
drugi to całe liście żółkną od dołu,
a trzeci to też raczej na dolnych liściach
,jeden pomidor jak widać jeszcze w doniczce,reszta przesadzona,problem pojawił po 2 dniach przebywania w tunelu
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”