Działeczka Erazma i nie tylko ... 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wysiewałem Wipko 8 marca sałatę i rzodkiewkę. Dodatkowo nakryłem ją w tunelu agrowłókniną. :lol:
Sałata nie zmarznie. Możesz sadzić do tunelu. Wystawiaj ją trochę na dwór by się zahartowała.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wipka pisze: ...pomidorki mam jeszcze na parapecie w domu już je popikowałam ale jeszcze nie wysadzam do tunelu bo chyba za zimno jest i nic nie bedzie rosło...
Ja pomidory do tunelu wysadzam około 20 - 25 kwietnia. W razie przymrozków nakryję je dodatkowo agrowłókniną. Jest ona o wym. 5 x 10 m. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Wipka
100p
100p
Od: 20 mar 2007, o 09:29

Post »

Erazm może poradzisz mi coś w kwesti doboru magnolii ?
Planuję kupić dzisiaj Magnolię Susan ale może znasz jakas inne odmiany godne polecenia ?
A co do mojego tunelu to nic nie wschodzi u mnie :( zimno jest, wieczory są chłodne i pewnie dlatego. Czy ziemia w tunelu musi być mocno wilgotna aby skiełkowały szybciej nasionka czy raczej tak umiarkowanie wilgotna ?
Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wipka pisze:Erazm może poradzisz mi coś w kwesti doboru magnolii ?
Planuję kupić dzisiaj Magnolię Susan ale może znasz jakas inne odmiany godne polecenia ?

Nie znam się na odmianach magnoli.:cry: Zadaj pytanie w tym temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
...A co do mojego tunelu to nic nie wschodzi u mnie :( zimno jest, wieczory są chłodne i pewnie dlatego. Czy ziemia w tunelu musi być mocno wilgotna aby skiełkowały szybciej nasionka czy raczej tak umiarkowanie wilgotna ?

Ja mam tunel dobrze uszczelniony. Nie ma w nim najmniejszej szparki. Oczywiście ziemia musi być wilgotna. Dlatego też m.in. zdejmuję folię w okresie zimowym by odpowiednio nasiąkła. Miejsca, gdzie wysiałaś nasiona podlej i utrzymuj w tych miejscach później umiarkowaną wilgotność.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Wipka
100p
100p
Od: 20 mar 2007, o 09:29

Post »

Ratunku !
Erazmie czy u Cuebie tez był dzisiaj przymrozek ?
U mnie było pewnie -2 a ja głupia odkryłam włókninę w tunelu :cry:
Czy zmarzły moje roslinki (sałata, rzodkiewka) ?
Tak sie wczoraj ucieszyłam jak zobaczyłam, że rzodkiewka mi zeszła a tu masz babo placek :(
Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej nie powinny zmarznąć w tunelu. Tunel zabezpiecza do około - 3 stopni. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Witaj, miło było pospacerować po Twojej działce :D . Bardzo mi się spodobały korony cesarskie i żywopłot, fajny sposób uprawy ogórka :D czy mogę ściągnąć? . Pozdrawiam serdecznie Kasia.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katarzynka pisze:...czy mogę ściągnąć? . Pozdrawiam serdecznie Kasia.
Oczywiście Katarzyno. Zalecam ten sposób uprawy ogórków. Łatwiej jest zbierać ogórki, mniejsze zagrożenie chorobami, dokładniejszy oprysk w razie potrzeby, ... :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
neferett
50p
50p
Od: 25 mar 2007, o 20:33

Post »

Super ogród, a pomidory po prostu bajka ! Mnie również bardzo zainteresowała uprawa ogórków na sznurkach , tym bardziej , że mój warzywnik jest malutki ok. 16 m. kw. ( w tym roku chce go powiększyć o 4m. kw).W zeszłym roku najlepsze ogóry miałam z rośliny , która wspięła mi sie po siatce, więc powaznie zastanawiam sie nad zastosowaniem pańskiej metody.Jedyny jej minus (w moim przypadku) to zacienienie pozostałych warzyw, ale mam nadzieję to jakoś rozwiązać , dobrze planując rozsadę.
W każdym razie , przyłączam sie do zachwytów, cudny ogród !
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

neferett pisze:... Mnie również bardzo zainteresowała uprawa ogórków na sznurkach ...
Naprawdę opłaca się. Duża wygoda jak pisałem wyżej. Ogórki są nawadniane przez system kropelkowy. Jak go zainstalować piszę w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
System kropelkowy mam też zainstalowany w tunelu foliowym. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj posadziłem dymkę, oraz wysiałem marchewkę i pietruszkę. Oczywiście obok siebie. W rzędach wysianej marchewki dałem, co 60 cm 1 cebulę dymki. Jak pisałem w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=431&start=0 sąsiedztwo cebuli i marchwi - odstrasza śmietkę cebulankę, wciornastki, połyśnicę marchwiankę, mszyce. Ponadto marchew i pietruszkę przykryłem agrowłókniną, co chroni je dodatkowo przed szkodnikami.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dlaczego co 60cm? Ja sadzę co 10cm :?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja piszę o sadzeniu dymki w tym samym rządku co jest wysiana marchewka dla jej ochrony. Jak będzie co 10 cm dymka to co później będzie z marchewką, gdy dymka będzie dużą cebulą? Nie będzie miejsca na marchewkę. :wink:
Ja nie pisałem, że cebulę uprawiam w rzędach na przemian z marchwią (uprawa naprzemianrzędowa)
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Teraz wszystko jasne! Nie zrozumiałam Cię :oops: Ja myslałam, ze sadzisz co 60cm w miedzyrzędziach, dlatego się zdziwiłam :lol: Jak w rzędzie z marchewką, to rozumiem. Też tak spróbuję :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można też w rzędach na przemian z marchewką. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”