Begonie z nasion cz.1
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Begonie z nasion
Cześć!
Moje begonie wysiane 12.01 dobrze wzeszły: białe bardzo dobrze, czerwone dobrze jedna odmiana tylko zastrajkowała. Teraz oprócz podlewania to spokój, ale wykałaczki do pikowania mam przygotowane. Fotki też zamieszczę. Pozdrawiam!!!

- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poniżej obiecane fotki moich mikro-siewek
Maksymalne makro mojego aparatu coś tam nawet uchwyciło

A tu na patencie z przyłożoną lupą do obiektywu

ps. Naliczyłam ich równo 50 szt

Maksymalne makro mojego aparatu coś tam nawet uchwyciło
A tu na patencie z przyłożoną lupą do obiektywu

ps. Naliczyłam ich równo 50 szt

- amarylis384
- 500p
- Dziunia87
O Boże jak ich dużo
Pięknie Ci wzeszły
Oj ale współczuję pikowania.... U mnie w paczce rzeczywiście mało nasion było, bo te dwie siewki na zdjęciu to najgęściej obok siebie są... reszta luz totalny 

- amarylis384
- 500p
DZIUNIA! wysiałam nasionka zebrane przez siebie, więc ich nie żałowałam sypiąc na ziemię. Zawsze pikowałam małymi kępkami, a przy drugim pikowaniu znowu dzieliłam kępki. Jeżeli będzie dużo sadzonek sąsiadeczki bardzo się ucieszą. Pozdrawiam i powodzenia! 

- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
Witajcie,
Może mi ktoś pomoże... mam wysiane begonie, wzeszły jakoś, tzn dość słabo wzeszła różowa. A dziś zobaczyłam że chyba zaczyna się jakaś zgorzel siewek czy coś w tym stylu.... bo jest takie małe ognisko gdzie roślinki zwiędły i padły...
Da się je uratować ??? czym je opryskać ???? Pomocy ...!
pozdrawiam,
mm
Może mi ktoś pomoże... mam wysiane begonie, wzeszły jakoś, tzn dość słabo wzeszła różowa. A dziś zobaczyłam że chyba zaczyna się jakaś zgorzel siewek czy coś w tym stylu.... bo jest takie małe ognisko gdzie roślinki zwiędły i padły...

pozdrawiam,
mm
- amarylis384
- 500p
MMUDANT - prawdopodobnie to zgorzel siewek, w miejscu zainfekowanym roślinek nie uratujesz, ale ochronisz pozostałe podlewając np. Previcurem lub innym fungicydem (na uwiąd lub zgorzel). Pozdrawiam i powodzenia!
- Dziunia87
amarylis384 zazdroszczę Ci własnych nasionek
Ja pierwszy raz sieję begonie i kto wie może uda mi się z mojej też zebrać nasionka na koniec sezonu
A tu moje "luzaczki" o których wspominałam wcześniej... choć nie wiem czy dobrze widać

A tu moje "luzaczki" o których wspominałam wcześniej... choć nie wiem czy dobrze widać

- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
Dziewczyny ładne macie śiewki trzymam za was kciuki w pikowaniu.pozdrawiam 

- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem, gdzie kupić nasiona begonii. Nie zamawiam, bo chcę już, a nie ma w ogrodniczych 

- amarylis384
- 500p
SOSNA: nasiona begonii są w sprzedaży na sadowniczy.pl pochodzą z PNOS-u Ożarów Mazowiecki (chyba 5 kolorów i 1 mix.) Pozdrawiam i powodzenia!!!
DZIUNIA: widać widać Twoje roślinki, jeżeli wszystkie przetrwają (czego Tobie życzę) to będzie piękny "bukiet". Nasiona mix czy kolor? Pozdrawiam

DZIUNIA: widać widać Twoje roślinki, jeżeli wszystkie przetrwają (czego Tobie życzę) to będzie piękny "bukiet". Nasiona mix czy kolor? Pozdrawiam

- Dziunia87
Trafiłam jakiś mix 

- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Amarylis dzięki.W międzyczasie mój m. kupił dwie paczuszki
Idę siać 

Może głupie pytanie, wybaczcie, ale czy z nasion wychodzą lepsze, lepiej kwitnące, albo o większych kwiatach niż w sprzedaży? W mojej okolicy tych begonii jest co roku multum w każdym punkcie ogrodniczym do wyboru, koloru i za grosze
Zawsze kupuję sadzonki i nie mam porównania.

Nie wiem czy kwitną lepiej. Wydaje mi się, że nie, ale łatwo obliczyć jaka to oszczędność jak się samemu wysieje. Ja miałam ich w zeszłym roku około 200 (nie liczyłam dokładnie), a kosztowało mnie to ok. 15 zł, bo paczka nasion kosztowała 6 zł i do tego trochę ziemi. Wydaje mi się, że jak ktoś potrzebuje kilka begonii to się to nie opłaca, bo jest z nimi trochę roboty, ale jak już potrzebujesz ilości hurtowych to oszczędność jest naprawdę konkretna.
Ciekawa jestem ile u Ciebie Selli kosztowały begonie, bo u mnie w Żyrardowie były po 1.5 zł za sztukę.
Ciekawa jestem ile u Ciebie Selli kosztowały begonie, bo u mnie w Żyrardowie były po 1.5 zł za sztukę.
Pozdrawiam, Bogusia