Szaleństwa z nasionkami

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: szaleństwa z nasionkami

Post »

Ja doświadczenia nie mam, ale na opakowaniu nasion nasturcji jest napisane, żeby wysiewać IV-V do gruntu.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niewiele miałam w tym sezonie porażek podczas siewu. Całkowitą okazał się jednak dziwaczek. Czekałam cierpliwie, niestety dzisiaj mija miesiąc od posiania ... i... nic :cry:
:wit
Lemurkiewicz
50p
50p
Od: 26 mar 2011, o 18:31

Post »

Justka, z tego co ja wiem, to teraz można ją spokojnie siać :)
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

jak to dziwnie jest z tymi nasionkami :roll: - u mnie po 3 dniach (szok, I raz je siałem) zaczęły wychodzić dziwaczki, zaś tytoń ozdobny wyszedł, podrósł na 2 cm i ... systematycznie się kładzie/więdnie :( (choć go zraszam regularnie)
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiktoria_W, Lemurkiewiczdzięki to może ją dziś posieję, jak się szybciej uwinę z innymi rzeczami.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

glohal pisze:Niewiele miałam w tym sezonie porażek podczas siewu. Całkowitą okazał się jednak dziwaczek. Czekałam cierpliwie, niestety dzisiaj mija miesiąc od posiania ... i... nic :cry:
:wit
:;230

Witaj w klubie.

Ja mam identycznie. Jedyną rośliną, która okazała się być całkowitą porażką, spośród kilkunastu roślin, które siałem w tym roku, był właśnie dziwaczek. Dwa opakowania nasion z Plantico poszły w glebę i wykiełkowała cała jedna jedyna siewka. Ostatnio dokupiłem nasion z Vilmorin i zobaczymy ? może te będą jakieś żywotniejsze niż wyrobki Plantico...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Dzisiaj zasiałam nemezję i dosiałam jeszcze astry. Mam nadzieję, że zdąrzą wzejść i ładnie zakwitnąć - oczywiście astry.
W planie jeszcze wilec i dynia ozdobna.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Lemurkiewicz
50p
50p

Post »

A ja dzisiaj posiałam trochę aksamitek i kosmosy u babci w ogródku - bo swojego nie mam.
i limnantes nad strumyczkiem posiałam - ciekawe co z tego będzie :)

jeszcze miesiąc i zabiorę się za sianie dwuletnich - mam nasionka bratków i stokrotek :)
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

A ja posiałam przy tarasie maciejkę, będzie przyjemnie.....
Jeszcze w sprawie dziwaczka. Najśmieszniejsze jest to, że znalazłam dzisiaj na działce kilka samosiejek.Nasionka przeleżały całą zimę w ziemi...., nikt o nie nie dbał... a one i tak wzeszły :heja
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Z moich siewów kwietniowych wyszły ładnie nemezja, przymiotno ogrodowe, żagwin, słoneczniki, oregano. Marnie wschodzi liatria kłosowa, lawenda, starzec (1 szt :roll: ). Czekam na sasankę i jodłę koreańską. ;:65 A przede mną jeszcze nasturcja, bratki rococo, stokrotki, łubin, malwy i inne takie. 8-)
Lemurkiewicz
50p
50p

Post »

Ja nie mogę się już doczekać zimnej zośki aby całe to towarzystwo wyeksmitować z parapetów na balkon i zacząć sadzić wielolatki na skalniaki (aster alpejski i smagliczka oraz jakaś kolorowa mieszanka) :tan
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Ja posiałam dzwonek karpacki, który wykiełkował i nagle wszystkie siewki padły :( . Lawenda kiełkuje bardzo mizernie - chyba dużo lepiej mi to szło w lutym i marcu, bo wszystko posiane w kwietniu jest zupełnie nieudane.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

Ja tydzień temu wysiałam w ogrodzie dużo kwiatów, m.in gailardię, jeżówkę, wielosił błękitny, latrię, słonecznik ozdobny...ale jest tak sucho, że dzisiaj będę musiała sama podlewać....czekam na deszcz, on też jest baaardzo potrzebny :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

U mnie wreszcie masowo zaczęły kiełkować dziwaczki. Wystarczyło zmienić producenta z Plantico na Vilmorin i od razu widać różnicę. :-D

I tym oto sposobem mogę powiedzieć, że wykiełkowało wszystko, co sobie w tym roku zaplanowałem.

Żeby tak jeszcze to wszystko chciało rosnąć. Siane z początkiem marca, a po niektórych roślinach zupełnie nie widać, że już prawie dwa miesiące mają. Wilce dopiero zaczęły puszczać pierwsze listki właściwe, maki też jakieś takie skromne ? może z centymetr mają... Nasturcji pnącej pięcie się w górę też jeszcze nie jest w głowie ? choć ma już parę listków właściwych. Hibiskus letni zatrzymał się w stadium liścieni? I tylko fasola urosła już na jakieś półtora metra.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Mi cudownie wzeszła Ketmia południowa, żagwin, melisa lekarska i powój trójbarwny. Astry to tak sobie. Czekam teraz na len wielkokwiatowy, ostróżkę hiacyntową, astra alpejskiego i pierwiosnka omszonego. Zobaczymy :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”