Wandziu, myślę, że na początek trzeba kupować powojniki łatwe w uprawie; sporo takich poleca pan Marczyński na swojej stronie. M.in. Polish Spirit jest niezawodny, ma mnóstwo kwiatów i długo kwitnie...
Aniu, wspaniała stronka o powojnikach to
http://www.clematis.com.pl
Znajdziesz tam zdjęcia i opisy chyba wszystkich dostępnych w Polsce klematisów, a także sporo rad dotyczących ich uprawy :P
Elu, z doświadczenia własnego mogę Ci napisać, że winobluszcz pięciolistkowy- owszem, jest bardzo ciężki i nie ma tych przylg, dlatego potrzebuje jakiś podpór na ścianie; natomiast trójklapowy jest znacznie delikatniejszy, zdecydowanie wolniej rośnie i nie ma możliwości, żeby sam oderwał się od muru, a więc uszkodził elewację. Od czasu do czasu trzeba tylko oczyszczać rynny, ale to zrozumiałe.
Ago, o, tak! Ja też już marzę o szkółkingu wiosennym :P Tak móc się zanurzyć w roślinkach i oglądać, wybierać, kupować...
Z pełnych powojników kupiłam latem Vyvyan Pennell, zobaczymy w przyszłym roku, ile jest warta ta pani
Co do Polish Spirit, to pamiętaj, żeby wczesną wiosną mocno go przyciąć (na wysokość ok. 30, 40 cm) - wtedy ładnie się rozrośnie i będzie obficie kwitł.
Ale przez ostatnią noc u mnie napadało!

Chyba znowu ze 20 cm świeżego śniegu. Jest naprawdę pięknie, ale jeśli śniegu będzie przybywać w tym tempie, to chyba będziemy musieli go ładować na taczki i gdzieś wywozić, bo już nie ma miejsca na odgarnianie

Zrobiliśmy dzisiaj kilka fotek, zauroczeni wszechobecną i bezkresną bielą, ale n.p. spacer po okolicy okazał się niemożliwy, bo śniegu na dróżkach było po kolana. My to jeszcze jakoś dalibyśmy sobie radę w wysokich butach, ale pieski...
Dzisiaj pokażę Wam moje lilie. To moje ukochane kwiaty i z roku na rok mam ich coraz więcej, choć oczywiście jeszcze nie ma mowy o żadnej kolekcji. Ale wiosną znowu planuję dokupić kilka...dziesiąt cebul, żeby móc cieszyć się pięknem ich kwiatów