Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion
Moja bazylia dzielnie się trzyma . Oby tak dalej rosła a bedzie swoja własna przyprawa do potraw 

- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja też jest całkiem ładniutka. Muszę poprzesadzać w drugą doniczkę, bo czuję, że tej będzie za ciasno.bozena76 pisze:Moja bazylia dzielnie się trzyma . Oby tak dalej rosła a bedzie swoja własna przyprawa do potraw
Ja mam bazylię czerwoną i też obficie mi wzeszła. Część pójdzie do kuchni, część do ogrodu.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy bazylia potrzebuje wysokiej temperatury do kiełkowania? Moja kupna nie kiełkuje 

- Basia86
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja bym powiedziała, że raczej tak - ok 20 stopni. No i na pewno słońca potrzebuje dużoWolusia pisze:Czy bazylia potrzebuje wysokiej temperatury do kiełkowania? Moja kupna nie kiełkuje

SlonecznyBalkon.pl - mój blog
Ja kiełkowałam ją na piecu, a jak wyszła to postawiłam blisko okna. Wygląda całkiem nieźle. 

Bazylia dosyć łatwo kiełkuje przy dużej temperaturze, wręcz błyskawicznie
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
Zgadzam się... Zanim się obejrzałam była na wierzchu. 

Moczyłam 24h w wodzie przed położeniem na ziemi(nie przysypywałam,lekko wgniotłam) i już po 1 dniu puszczają kielka.
Pozdrawiam,Basia
Z kądś to znam
, bazylka kiełkuje szybko, ale za to moje bardzo wolno rośnie zanim moja wypuści listki właściwe, to przyjdzie wiosna.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
dziś wysiałem 10 doniczek 6x6 w każdej po 4-5 ziarenek bazylii myślicie ze to dobry pomysł.? jak podrosną chce przesadzić do większych doniczek a może cześć do gruntu
albo foliaka

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Basia86
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Myślę, że to jest bardzo dobry pomysł ;) powodzenia!
tylko zapewnij im dużo światła i ciepła ;) W takim rozstawie, nawet jak wzejdą Ci wszystkie to (moim zdaniem) nie trzeba będzie ich rozdzielać..

SlonecznyBalkon.pl - mój blog
Miło popatrzeć na swoje roślinki. Bazylia ładnie rośnie tylko jak to na parapecie trochę mało słońca ma ale i tak nieżle jej idzie. Cieszę się ze Wy też macie radość z siewu i pielęgnacji swoich roślin
Wysiewać i cieszyć się .

Z nowych odmian, które ostatnio wysiałem bardzo ładnie rośnie bazylia piccolino:

Poniżej odmiana Bazylia olbrzymia, rośnie powoli ale widać już że ma większe liście od zwykłej bazylii.

Z bazylią nie mam problemu, czego nie mogę powiedzieć o oregano. Kupiłem nasiona Oregano Greckie, nasiona wzeszły nierównomiernie. To co wzeszło padło w 60%, reszta się jakoś trzyma ale jest strasznie drobne.

Poniżej odmiana Bazylia olbrzymia, rośnie powoli ale widać już że ma większe liście od zwykłej bazylii.

Z bazylią nie mam problemu, czego nie mogę powiedzieć o oregano. Kupiłem nasiona Oregano Greckie, nasiona wzeszły nierównomiernie. To co wzeszło padło w 60%, reszta się jakoś trzyma ale jest strasznie drobne.
Pozdrawiam Marcin
Są piękne, doświetlasz je, tak ładnie rosną.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone