Skromna kolekcja Michała - Passiflory i inne ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skromna kolekcja Michała - Passiflory i inne ;)

Post »

Witaj Michale :wit Całe szczęście że nie jesteś uczulony na jad szerszeni i spotkanie z nim nie skończyło się gorzej.

W ogrodniczym u mnie widziałam grzybnię pieczarki też tak sprzedawaną. Czy wiesz ile możesz mieć boczniaków z tej porcji ;:224
czy zbiera się tylko raz czy kilka??
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Przykra sprawa z tym szerszeniem. Współczuję, bo pewnie i ukąszonie i zastrzyki bolały, jak :evil:
Ale za to grzybnia boczniaka na pocieszenie to super sprawa. :uszy Uwielbiam boczniaki. Mniam ;:137
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Grzybnia fajna tylko czy utrzyma się w domu. Hryzantema też piękna ale mnie one za bardzo kojarzą się z cmentarzem abym trzymała je w domu.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
kubusiowa mama
500p
500p
Od: 1 kwie 2010, o 01:27

Post »

Witam Michale.
Właśnie odkryłam Twój wątek i dzielnie czytam od początku.
:-)
No... troszkę mi jeszcze czytania zostało.
Ale widzę, że masz małą kolekcję passiflory.
Mam jedną na balkonie.
Bardzo się rozrosła i zupełnie nie wiem, co z nią zrobić na zimę.
Doradź coś jako znawca tematu. :-)
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Celinko: Dziękuje wzajemnie życzę zdrówka i szczęścia, tak się złożyło że dodatkowo mnie przeziębienie dopadło. ;:196 :wink:
Aniu: Racja chryzantema kojarzy się ze cmentarnym smutkiem i zaduma, lecz w chinach używana jako kwiat zaślubinowy. :wink:
Patryku: Racja ukąszenie tego owada w te miejsce, to wg. mnie najgorsze moje przeżycie w życiu. :shock:
Dziś już pierwszy zbiór był, praktycznie nie ubyło z tego worka nic. :wink: :)
Krysiu: ;:196 Dziękuje za odwiedziny. :wink: :)
Beatko: Na szczęście nie jestem uczulony na jady, ale na wszelki wypadek dostałem zastrzyk bo jestem alergikiem.
Bez nawożenia grzybnia wyeksploatuje się po około 6 kg, z nawożeniem podobno o wiele dłużej, można też wymieszać grzybnie na nowo z nową żytnia słomą.
Elciu: Dziękuje za współczucie zdrówka życzę. :) coś może kiedyś z nich upichcę na razie brak czasu, ale rozdałem troszkę. :wink: :) ;:137
Reniu: Boczniaki w domu jak najbardziej temperatura wymagana to 15-25 °C i naświetlenie dzienne około 8-16 godzin, pieczarki nie wymagają światła. :)
Aniu: Przytnij ja troszeczkę i przezimuj na parapecie, passiflorki nie muszą mieć okresu spoczynku, potem pod koniec lutego, początek marca zetnij ją do 10 oczek.
w zimę troszkę mniej wody.

Dziękuje za odwiedziny wszystkim dziś, wieczorem postaram się rewizytować wszystkich. :wink: . :)
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

wstretny szerszeń
ja też miałam podobną przygodę ale z osą i w pore ją na szczęście wypatrzyłam
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezła pocieszka na poprzednie wydarzenia. Szkoda, ze u nas w ogrodniczym nie ma boczniaków.
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

:wit Michał wspólłczuje ci tylu nieszczęść,ukąszenie szerszenia było zapewne gorsze od stłuczki,trafne jest stwierdzenie że nieszczęścia chodzą parami ;:110
Na pocieszenie śliczną chryzanteme kupiłeś :heja ;:108
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
monika r
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 14:17

Post »

Witaj Michale :wit
Wpadłam z rewizytą i nie żałuję czasu poświęconego na przebrnięcie Twojego wątku ;:63
Piękna kolekcja passiflor,a ich kwiaty wprost nieziemskie!Można się nimi zachwycić!
Bardzo mi się też spodobały twoje epifity.Szlumbergera i raphidiopsis mają wzorowy pokrój,są takie gęste i kępiaste ;:108 Ile sadzonek rośnie obok siebie,że tak ładnie się rozkrzewiły? Epifila pięknie Ci przyrastają( świecą się jak wypastowane;),no i te ich cudowne kielichy kwiatowe!
Gratuluję korzonków i rozwoju fiołeczków.Sama jestem na etapie ukorzeniania moich pierwszych listków,ale ponieważ wsadziłam je od razu do ziemi,to na widoczne oznaki rozwoju będę musiała poczekać,aż pojawi się coś zielonego na jej powierzchni.Oby się udało!
Pozdrawiam,
Monika R.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=37610" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Netzach
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 17:30

Post »

Boczniaki bardzo fajne i na pewno smaczne. Nawet nie wiedziałem, że w sprzedaży można znaleźć grzybnie do hodowli amatorskiej. I to tak zapakowane :)

Cytrusy bardzo lubię (już jako dziecko sadziłem nasionka cytrynek i grejpfrutów), ale niestety z mieszkaniem w bloku i bez miejsca na zimowy spoczynek to nie mam co marzyć o udanej uprawie :(

Pozdrawiam i życzę zero spotkań z szerszeniami.
Awatar użytkownika
kubusiowa mama
500p
500p
Od: 1 kwie 2010, o 01:27

Post »

Michale dzięki za informacje o pasiflorze.
Ale problem jest taki, ze ona mi rosnie na balkonie w tej samej doniczce , co bluszcze.
Obawiam sie, że cięzko ja bedzie z tej doniczki wykopac , żeby nie uszkodzic korzeni.
Czy moge ja na przyklad pociąć i zrobic sadzonki, tak jak sie ukorzenia np. bluszcze?
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Witam.Pasiflory urzekły mnie już bardzo dawno swymi wdzięcznymi kwiatkami.Zawsze kojżyły mi się z damami ze średniowiecza.Chyba przez te falbanki strojne.Chociaż przyznam się że do tej pory nie zdecydowalam się na zakup tych ślicznotek.Jeżeli pozwolisz,to będę sobie tutaj zaglądać i podziwiać Twoje.A z czasem kto wie,może zdecyduję się na zakup.Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie tych pięknych dam
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28

Post »

Gosiu - Na szczęście nic mi nie jest, już tydzień minął i jestem zdrów jak rydz. ;:196
Urszulo - Racja już nawet nie pamiętam tych przykrości, chodź samochód dostane w tym tygodniu dopiero. :wink:
Damianie - Tak te przysłowie się sprawdza w moim przypadku, dziękuje bardzo :wink: Chryzantema jeszcze kwitnie i wytrzymała centralne przez tydzień bez żadnego uszczerbku. :)
Moniko - Bardzo się ciesze z tego że śledzisz mój wątek, jutro dodaje nowe fotki, jestem naprawdę rad z tego. :D
Dziękuje za pochlebstwa, rhipsalidopsis jest posadzony w 8 egzemplarzach: 4 czerwone i 4 białe, za to szlumbergery: 5 Bordowe 3 różowe i oraz jedną mam łososiową. ;:196
Netzach - Ja tez mieszkam w bloku, śmiało możesz powracać do cytrusowego hobby, jest multum sposobów na dogodzenie cytrusom w warunkach bloku mieszkalnego. :D :D Dziękuje za wizytę. :wink:
Aniu - Można ja pociąć tak aby były około 2 listki, wstawić do wody i położyć w ciepłym miejscu to korzonki na pewno się pojawią. :wink:
Obserwatorko - Oczywiście, ciesze się że zawitałaś w moich skromniutkich progach, na razie jeszcze temacik jest chudy ale co tydzień staram się wklejać jakieś nowe fotki z moimi roślinkami.. :)

Dziękuje kochani za odwiedziny, jest bardzo miło po prawie cotygodniowej tygodniowej nieobecności widząc wasze pościki w moim wątku. ;:138 :wink: :D
Jutro z rana dodam jakieś nowości, oraz starości w nowym wydaniu, ponieważ już nie mam światła do robienia fot. :D
Postaram się was z "rewizycić" :D
Awatar użytkownika
Netzach
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 17:30

Post »

Michaeli pisze:Netzach - Ja też mieszkam w bloku, śmiało możesz powracać do cytrusowego hobby, jest multum sposobów na dogodzenie cytrusom w warunkach bloku mieszkalnego. :D :D Dziękuje za wizytę. :wink:
No tak, ale ja ani piwnicy, ani regulacji ogrzewania nawet nie mam, jak grzeje to na ful. Z tego co wiem, to dobrze jest mieć obniżoną temperaturę dla cytrusów zimą. Z tego powodu nie rośnie mi cykas, który także nie ma odpowiedniego spoczynku :(
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Współczuję przygody z szerszeniem a gartuluję nowości, chryzantemka urocza ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”