Ankowo
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ankowo
Oczywiście że się pochwalę tunelem. Mam nadzieję że go wiatr nie zwieje po postawieniu
Konstrukcja jest składana z metalowych prętów, a na to foliowe nakrycie. Sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądać.

- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu
co tam u ciebie w trawie piszczy ?
Pogody nam brak by wbić paluszki w glebę
Kraków pochmurny i smutny czasem łzami niebo nas potraktuje :)a mnie nastrój niestety się udziela i chęci do wszystkiego brak
Nie mogę doczekać się naprawdę pięknej , ciepłej i słonecznej wiosny:) a chłód na zewnątrz nie zachęca nawet do spacerów.
Ja dzisiaj jednak się zmobilizowałam i o godz. ok 6:00 biegałam by nabrać trochę kondycji po zimie
potem szybka kąpiel i do pracy.
co tam u ciebie w trawie piszczy ?
Pogody nam brak by wbić paluszki w glebę

Ja dzisiaj jednak się zmobilizowałam i o godz. ok 6:00 biegałam by nabrać trochę kondycji po zimie

potem szybka kąpiel i do pracy.
- Zielona_Ania
Iwonko - że Ci się chce biegać przed pracą
Na moje usprawiedliwienie (lenistwa ruchowego) podam fakt że o 6 właśnie wyjeżdżam do mojej pracy, nie wyobrażam sobie wstawać jeszcze wcześniej i biegać. Ja też miałam spadek zapału ogrodniczego - chyba bardzo podobny nastrój miałyśmy. Za to wczoraj wieczorem biegałam w panice po ogrodzie, próbując nadrobić (oczywiście to się nie udało). Przesadziłam złotlin, przygotowałam miejsce pod porzeczkę i truskawki, odkryłam że mój kompost robi się błyskawicznie. Zdjęcia dzisiaj wstawię, jak pogoda pozwoli. Najbardziej żałuję, że przez pogodę mam cały czas nie posadzoną część dymki i dużo warzyw do wysiania. Muszę szybko zabrać się do pracy.

- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
ja już dawno posiałam warzywka ale zimno i mokro więc nic się nie pokazuje
myślę że jak tak dalej będzie to prędzej te nasionka wygniją niż zejdą 

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

- Zielona_Ania
U mnie nie jest źle - taki deszcz może padać nawet co dzień i tak wszystko przez piasek przeleci. Tylko pracować trudno. A ja też wcześniej posiałam troszkę -wschodzi rzodkiewka, groch cukrowy, koper. Wychyla się czosnek i cebula z dymki. Przesadziłam ostatnio siewki ogórecznika i nagietka w jedno miejsce- jest wilgoć w glebie, może się przyjmą. Chyba że koty zniszczą -widziałam jak się wczoraj tarzały na grządkach

- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Ania
dasz sobie radę. Ja mam wrażenie że człowiek pod presją lepiej organizuje czas tak że wszystko mu wychodzi.
Też nie mogę się doczekać żeby zobaczyć ten tunel. Ostatnio podziwiałam taki u znajomej. Zajmowałby połowę, o ile nie więcej, mojego ogródka

Też nie mogę się doczekać żeby zobaczyć ten tunel. Ostatnio podziwiałam taki u znajomej. Zajmowałby połowę, o ile nie więcej, mojego ogródka

Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
A ja biegam do pracy
żeby się nie spóźniać zanadto
Pogodę Aniu zamawiałam na weekend - może nadrobimy zaległości. Gratuluję tunelika - ja jeszcze nie dojrzałam do takiej decyzji.

Pogodę Aniu zamawiałam na weekend - może nadrobimy zaległości. Gratuluję tunelika - ja jeszcze nie dojrzałam do takiej decyzji.
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Aniu ty to cleome to do gruntu siejesz czy w inspekcie? Ja już je 2gi raz podchodzę i mam jednego kiełka tylkoZielona_Ania pisze: Posiałam troszeczkę aksamitki, cynii, kleome, pysznogłówkę i truskawkę długoowocującą. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
- Zielona_Ania
Asiu, dziś przed południem wsparła mnie rodzina- ja w pracy, za biurkiem, a w warzywniku grządki wyrównane, trawnik wygrabiony, koło kompostownika wysprzątane
Dzięki temu zaczynam wierzyć, że ogród będzie się prezentował jak należy.
Konstrukcja tuneliku jest dziwna- okazało się że konieczne jest dorobienie ramy, żeby się nie przewróciły pręty, bo to co do ziemi ma być wbite to jest za krótkie (ok15cm szpic).
Kleome posiałam pierwszy raz - w domu na parapecie. Nasiona tylko docisnęłam do podłoża, nie przysypywałam. Pojemniczek włożyłam do foliowej torebki, żeby lepiej utrzymała się wilgotność. Na efekty czekam dopiero.
Izo- byłoby wspaniale gdyby się Twoje pogodowe życzenie spełniło
, słoneczny weekend to byłoby czasu w sam raz na ukończenie grubszych prac porządkowych. Ja też staram się nie spóźniać zanadto
- bardzo stosowne określenie 
Dzisiaj pogoda nie sprzyja pracy w ogrodzie- zimno, mokro. Złapałam katar - niestety. Nie mogłam się powstrzymać i na pocieszenie nabyłam kolejne nasiona- brukselkę (zwykłą i czerwoną), kolendrę i drżączkę. Do tego jeszcze mieszankę odmian rukoli i jagodę kamczacką Atut.
Dzisiejszy przegląd włości robiłam biegiem bo znowu zaczęło padać.

Konstrukcja tuneliku jest dziwna- okazało się że konieczne jest dorobienie ramy, żeby się nie przewróciły pręty, bo to co do ziemi ma być wbite to jest za krótkie (ok15cm szpic).
Kleome posiałam pierwszy raz - w domu na parapecie. Nasiona tylko docisnęłam do podłoża, nie przysypywałam. Pojemniczek włożyłam do foliowej torebki, żeby lepiej utrzymała się wilgotność. Na efekty czekam dopiero.
Izo- byłoby wspaniale gdyby się Twoje pogodowe życzenie spełniło

Dzisiaj pogoda nie sprzyja pracy w ogrodzie- zimno, mokro. Złapałam katar - niestety. Nie mogłam się powstrzymać i na pocieszenie nabyłam kolejne nasiona- brukselkę (zwykłą i czerwoną), kolendrę i drżączkę. Do tego jeszcze mieszankę odmian rukoli i jagodę kamczacką Atut.
Dzisiejszy przegląd włości robiłam biegiem bo znowu zaczęło padać.

-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Miałam Aniu kozłek lekarski ( waleriana ) kwiaty tego zioła bardzo mi się podobały, lekkie koronkowe przypominały wyglądem czarny bez. Zlikwidowałam go w ogrodzie po przeczytaniu informacji ,że to ziele wabi szczury. W pobliżu nie mam żadnych gospodarstw, może i nie miałabym niemiłych zwierzaków u siebie . Ale nigdy nie wiadomo. Strasznie boję się gryzoni. Nie wiem czy kocimiętka jest bezpieczna. Mam ją jest piękna, oby tylko wabiła koty.
pozdrawiam Elżbieta.
pozdrawiam Elżbieta.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu- ładne masz hiacynty, u mnie takie niedobitki, że wstyd pokazywać, pigwowiec Ci zakwitł , pięknym czerwonym kolorem , moje takie bardziej różowe, o ila zakwitną, byłam dzisiaj na działce, ale zapomniałam sprawdzić.Trochę się zrelaksowałm, chciałam Ci się pochwalić,że posiałam warzywa, ale czytam, że u Ciebie już wschodzą.Jest jeszcze wilgoć w glebie, jak żadnego roku, to może i u mnie szybko wykiełkują.

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Pigwowiec
, korona cesarska
No to jednak u mnie chłodniej
Pigwowiec w pączuszkach jak łepki od zapałki. No chyba, że inna odmiana...

- Zielona_Ania
Elu, ja bardzo lobię kozłek właśnie ze względu na jego kwiaty. Wiele osób się dziwi, bo nie są one okazałe, ale Ty rozumiesz o co chodzi
. Nie wiedziałam że może on wabić szczury
. Mam nadzieję że nie zjawią się u mnie. Kocimiętkę uwielbiają moje koty, nic innego ze zwierząt się koło niej nie kręciło
Współczuję - taki lęk przed gryzoniami jest przykry, ja mam podobne odczucia do pająków w domu, a niestety i jedne i drugie lubią nie pojawiać niespodziewanie.
Tajeczko- wspaniale że posiałaś warzywa! Pora jest bardzo dobra, przecież wiosna jest dość późna w tym roku. Ja mam na razie symboliczne wschody, bo i warzywnik niewielki i tylko kilka grządek obsiałam an razie. Będziemy się wymieniać uwagami jak co rośnie w sezonie
Izo- z kilku pigwowców ten czerwony się jakoś pospieszył
. Pozostałe grzecznie w pączkach czekają.

Tajeczko- wspaniale że posiałaś warzywa! Pora jest bardzo dobra, przecież wiosna jest dość późna w tym roku. Ja mam na razie symboliczne wschody, bo i warzywnik niewielki i tylko kilka grządek obsiałam an razie. Będziemy się wymieniać uwagami jak co rośnie w sezonie

Izo- z kilku pigwowców ten czerwony się jakoś pospieszył

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Aniu
pięknie dziękuję za cudne zdjęcia Twoich piękności ogrodowych, a w szczególności za czerwony kwiat pigwowca japońskiego - jest uroczy

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Widzę, że ślimaki Cię też nawiedzają. Zobaczyłam 2 sztuki przy hiacyntach. Ja strasznie mam ich dużo. Ostatnio podziabały mi całego goździka brodatego.