PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dokarmiajmy ptaki

Post »

Zima wprawdzie nie jest specjalnie ostra ale dokarmiać warto. I jeszcze trzeba byłoby to robić systematycznie. Codziennie rano sypię do 2 dużych karmników różne jedzonko - zboże, pieczywo, ziarna. Latem zbierałam nasiona słoneczników i kukurydze w kolbach. Zrobiłam kubeczki ze smalcem i ziarnami. Wisi słonina. Ptaków zlatuje się kilkadziesiąt, głównie sikorek i wróbli ale też sójek, srok. Ostatnio oglądałam dzięcioła, który objadał się smalcem z kubeczka.
BAJER. :P
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariola54 pisze:
goni@k pisze:Wywiesiłam słoninkę i .............nic ,żaden ptaszek nie przyleciał ,słoninka szczerniała .
Chyba mnie ptaszki nie lubią Obrazek

w radiu tok-fm slyszalam niedawno audycje o dokarmianiu ptakow. sugerowali, zeby slonine wrzucic na pare minut na wrzatek, bedzie ptaszkom lepiej smakowalo :-)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jedzą bez parzenia. Poprzednio (listopad) wywiesiłam 2 kg i tydzień temu obcinałam stare i wywiesiłam następne 2 kg. Apecik dopisuje! ;:36
Ania B.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2007, o 13:11

Post »

A u mnie ostatnio tylko bogatki dokazują
Obrazek
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

U mnie teraz mało ptaków.Przylatuje mini stadko osiedlowych wróbli.Sikorek od kilku dni w ogóle nie widać. Niedaleko mojego osiedla są działki ogrodnicze i często obok nich chodzę na spacer z psem.Słychać ich tzn sikorek dźwięczny głosik.Chyba tam wszystkie teraz przebywaja.
Zima dotychczas była łagodna to nie przylatywały inne ptaki. Nie widziałam przy moim karmniku szczygłów,czyżyków,dzwońców i zięb. Trochę szkoda,ale naturalne ziarenka są chyba dla nich lepsze.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie ptaków przylatuje mnóstwo, najwięcej wróbli i sikorek. Jutro spróbuję zrobić trochę zdjęć. A ćwierkają zupełnie wiosennie. ;:6
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Obrazek
Powiedzcie mi proszę co to za ptaszek?
Cała chmara odwiedza mnie ostatnio i pięknie śpiewają. :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Wygląda mi na czyżyka. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dzięki .Faktycznie a ponadto jest to samiczka (podbrzusze w przecinki).
A tyle znalazłam podstaw o czyżykach,

Czyż (Carduelis spinus)
Czyżyk Czyżyk - mały ptak z rodziny łuszczaków zamieszkujący Wielką Brytanię, Pireneje, środkową i wschodnią Europę, Azję Mniejszą, Iran. Izolowana popuolacja w Mandżurii. Częściowo wędrowny, zimuje w zachodniej i południowo-zachodniej Europie. Przeloty w marcu/kwietniu i wrześniu/październiku. W latach nieurodzaju inwazyjnie pojawia się w środkowej i zachodniej Europie.

Cytat pochodzi z http://ptaki.polska.pl/baza_gatunkow/in ... 7.htm?sh=9
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Zgadza się to samiczka z tymi przylotami jest różnie widziałem czyżyki u nas w środku zimy powoli ten ptak zasiedla Polskę jak wróble i pewnie stanie się dla nich konkurencją w walce o pokarm. Jednakowoż w takich populacjach w jakich przebywa w Polsce nie jest groźny dla naszych upraw. :D
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Asiu zazdroszczę oczywiście pozytywnie pięknych bażantów w ogrodzie, u mnie pojawiają się od czasu do czasu ale poza ogrodem :D. jak była sroga zima chyba jakieś 3 lata temu to pierwszy raz zaobserwowałam grubodzioba. Pałaszował owoce irgi. Podobno grubodzioby zwykle żyja w górnych partiach drzew i rzadko można je spotkać w ogrodzie. Niestety nie posiadam zdjeć. A to parę fotek skrzydlatych przyjaciół, które udało mi się zrobić :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam

Anu-La
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ten Twój kos bardzo dobrze odżywiony :) Jest po prostu super. No i co za fotka! Gratuluję ujęcia.
Ja "ustrzeliłam" u siebie grubodzioba ale słabe zdjęcie bo siedział dość daleko a i mojemu sprzętowi daleko do doskonałości. Fajny pomysł na "grzybki" dla sikor. Obrazek
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Ja już na szczęście nie widuję wron, które pewnie już odleciały bo jakieś dwa tygodnie temu zaczęły się grupować. Nareszcie zawartość mojego kompostu nie będzie rozrzucana po ogródku aż do kolejnej zimy. Cały czas widuję jeszcze dzikie gęsi żywiące sie na pobliskich polach. Ale ostatnio miałem okazję zobaczyć cukrówki, które zwykle przylatują później. Muszę kiedyś pobawić się aparatem i spróbować zrobić kilka ciekawych zdjęć...
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Nie wiem co to za ptak ale zasnął kiedyś na parapecie. Zdjęcie już trochę stare i niestety od tyłu ale nie zawadzi pokazać.
ObrazekObrazek
A tak nawiasem Emzet świetne zdjęcia.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

A do kiedy dokarmiać ptaszki?
U mnie na blokowym balkonie wróble i dużo czyżyków. Sikorki gdzieś poleciały.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”