PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokarmiajmy ptaki
Zima wprawdzie nie jest specjalnie ostra ale dokarmiać warto. I jeszcze trzeba byłoby to robić systematycznie. Codziennie rano sypię do 2 dużych karmników różne jedzonko - zboże, pieczywo, ziarna. Latem zbierałam nasiona słoneczników i kukurydze w kolbach. Zrobiłam kubeczki ze smalcem i ziarnami. Wisi słonina. Ptaków zlatuje się kilkadziesiąt, głównie sikorek i wróbli ale też sójek, srok. Ostatnio oglądałam dzięcioła, który objadał się smalcem z kubeczka.
BAJER. :P
BAJER. :P
U mnie teraz mało ptaków.Przylatuje mini stadko osiedlowych wróbli.Sikorek od kilku dni w ogóle nie widać. Niedaleko mojego osiedla są działki ogrodnicze i często obok nich chodzę na spacer z psem.Słychać ich tzn sikorek dźwięczny głosik.Chyba tam wszystkie teraz przebywaja.
Zima dotychczas była łagodna to nie przylatywały inne ptaki. Nie widziałam przy moim karmniku szczygłów,czyżyków,dzwońców i zięb. Trochę szkoda,ale naturalne ziarenka są chyba dla nich lepsze.
Zima dotychczas była łagodna to nie przylatywały inne ptaki. Nie widziałam przy moim karmniku szczygłów,czyżyków,dzwońców i zięb. Trochę szkoda,ale naturalne ziarenka są chyba dla nich lepsze.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki .Faktycznie a ponadto jest to samiczka (podbrzusze w przecinki).
A tyle znalazłam podstaw o czyżykach,
Czyż (Carduelis spinus)
Czyżyk Czyżyk - mały ptak z rodziny łuszczaków zamieszkujący Wielką Brytanię, Pireneje, środkową i wschodnią Europę, Azję Mniejszą, Iran. Izolowana popuolacja w Mandżurii. Częściowo wędrowny, zimuje w zachodniej i południowo-zachodniej Europie. Przeloty w marcu/kwietniu i wrześniu/październiku. W latach nieurodzaju inwazyjnie pojawia się w środkowej i zachodniej Europie.
Cytat pochodzi z http://ptaki.polska.pl/baza_gatunkow/in ... 7.htm?sh=9
A tyle znalazłam podstaw o czyżykach,
Czyż (Carduelis spinus)
Czyżyk Czyżyk - mały ptak z rodziny łuszczaków zamieszkujący Wielką Brytanię, Pireneje, środkową i wschodnią Europę, Azję Mniejszą, Iran. Izolowana popuolacja w Mandżurii. Częściowo wędrowny, zimuje w zachodniej i południowo-zachodniej Europie. Przeloty w marcu/kwietniu i wrześniu/październiku. W latach nieurodzaju inwazyjnie pojawia się w środkowej i zachodniej Europie.
Cytat pochodzi z http://ptaki.polska.pl/baza_gatunkow/in ... 7.htm?sh=9
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu zazdroszczę oczywiście pozytywnie pięknych bażantów w ogrodzie, u mnie pojawiają się od czasu do czasu ale poza ogrodem
. jak była sroga zima chyba jakieś 3 lata temu to pierwszy raz zaobserwowałam grubodzioba. Pałaszował owoce irgi. Podobno grubodzioby zwykle żyja w górnych partiach drzew i rzadko można je spotkać w ogrodzie. Niestety nie posiadam zdjeć. A to parę fotek skrzydlatych przyjaciół, które udało mi się zrobić

Pozdrawiam
Anu-La

Pozdrawiam
Anu-La
Ja już na szczęście nie widuję wron, które pewnie już odleciały bo jakieś dwa tygodnie temu zaczęły się grupować. Nareszcie zawartość mojego kompostu nie będzie rozrzucana po ogródku aż do kolejnej zimy. Cały czas widuję jeszcze dzikie gęsi żywiące sie na pobliskich polach. Ale ostatnio miałem okazję zobaczyć cukrówki, które zwykle przylatują później. Muszę kiedyś pobawić się aparatem i spróbować zrobić kilka ciekawych zdjęć...