Wierzba japońska(Salix integra)'Hakuro Nishiki' -uprawa, cięcie
- Agga167
- 200p
- Od: 2 wrz 2012, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wierzba skupiona - Hakuro Nishiki. Kiedy ciąć ?
Ja wczoraj przycięłam moją wierzbę i hibiskusy. Faktycznie, słońce wyjdzie i człowiek na tyłku nie usiedzi 

Agnieszka
Ja wiem, że ręce świerzbią, ale nie za wcześnie
chociaż w sumie wierzba to wytrzymały ..... ( tu powstrzymam sie od dalszego komentarza ) sam liczę, że już nie będzie powrotu zimy, to trochę sam przyciąłem winorośl, ale się obawiam 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsze tnę w lutym, w tym roku cięłam w styczniu ,jak była piękna pogoda ,z tym że teraz ją bardzo mocno skróciłam , dlatego zasmarowalam miejsca cięć ,ale nie boję się że coś jej może być .
- colli28
- 500p
- Od: 2 cze 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam mam wierzbę rok czasu to niskie krzaczki i czy teraz mam je przyciąć?
Wierzba Hakuro, przycinanie i pielęgnacja
Witam,
W ub. roku na wiosnę kupiłem i posadziłem w ogrodzie sadzonkę wierzby hakuro, była już przycięta, więc wsadziłem i nic nie ruszałem. Na wiosnę i lato miała już kilka gałązek i ładne liście. Teraz już od ziemi ma 2 grube łodygi z których wyrasta ok 10 długich pędów na wysokość do ok 100-130cm, za oknem jest ładna pogoda, nie ma mrozów, czy mógłbym ją teraz przyciąć? nic jej nie będzie? Jak ją przycinać?
W ub. roku na wiosnę kupiłem i posadziłem w ogrodzie sadzonkę wierzby hakuro, była już przycięta, więc wsadziłem i nic nie ruszałem. Na wiosnę i lato miała już kilka gałązek i ładne liście. Teraz już od ziemi ma 2 grube łodygi z których wyrasta ok 10 długich pędów na wysokość do ok 100-130cm, za oknem jest ładna pogoda, nie ma mrozów, czy mógłbym ją teraz przyciąć? nic jej nie będzie? Jak ją przycinać?
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wierzba Hakuro, przycinanie i pielęgnacja
Wierzba Hakuro zazwyczaj prowadzona jest na pniu.
Ja już przycinam drzewa i krzewy. Wstaw zdjęcie jak wygląda to będzie można coś więcej powiedzieć o jej przycięciu.
Ja już przycinam drzewa i krzewy. Wstaw zdjęcie jak wygląda to będzie można coś więcej powiedzieć o jej przycięciu.
Ok to jutro wstawię zdjęcie z rana, mam nadzieję, że będziesz na forum i liczę na szybką odpowiedź bo chciałbym ją jutro przyciąć.
Mam też inne krzewy, również posadzone w ubiegłym roku wczesną wiosną, jak agrest hinnonmaki, porzeczki czarne i czerwone, aronie i kilkanaście sztuk pigwowca w jednym rzędzie, chciałbym wiedzieć jak je przyciąć a nie jestem ogrodnikiem i boję się, że coś popsuję.
Mam też inne krzewy, również posadzone w ubiegłym roku wczesną wiosną, jak agrest hinnonmaki, porzeczki czarne i czerwone, aronie i kilkanaście sztuk pigwowca w jednym rzędzie, chciałbym wiedzieć jak je przyciąć a nie jestem ogrodnikiem i boję się, że coś popsuję.
-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
Jak przejrzysz spis linków tego działu, to poniżej jest 27 stron o tej wierzbie i jej cięciu, zachęcam do lektury
Ze 20 - 15 lat temu dr Szczepan Marczyński, guru powojnikowy, miał w ofercie również wierzby. Wypowiadał się m.in. o Hakuro, by ciąć radykalnie w terminie po przekwitnięciu kotków, a przed wypuszczeniem liści pospolitych wierzb. Stosuję się do tego terminu.
Nie bój się sekatora, tylko... dużo czytaj.

Ze 20 - 15 lat temu dr Szczepan Marczyński, guru powojnikowy, miał w ofercie również wierzby. Wypowiadał się m.in. o Hakuro, by ciąć radykalnie w terminie po przekwitnięciu kotków, a przed wypuszczeniem liści pospolitych wierzb. Stosuję się do tego terminu.
Nie bój się sekatora, tylko... dużo czytaj.
Jolka, wiem, że istnieje taki temat, czytałem, ale nie rozumiem pewnych terminów jakich tu używacie. Jestem zielony i to dosłownie w tym temacie. Nie jestem żadnym ogrodnikiem itp. nawet z zainteresowania, chcę po prostu coś zrobić dobrze i tego nie popsuć by obrodziło, więc proszę o wyrozumiałość bo jestem jak małe dziecko w ciemnym lesie, chyba mnie rozumiesz.
Poniżej załączam zdjęcie tej wierzby hakuro krzaczastej, które zrobiłem kilkanaście minut wcześniej. Dzisiaj rano był przymrozek kilka 'C.
Jak ją przycinać?

Pozdrawiam
Poniżej załączam zdjęcie tej wierzby hakuro krzaczastej, które zrobiłem kilkanaście minut wcześniej. Dzisiaj rano był przymrozek kilka 'C.
Jak ją przycinać?

Pozdrawiam
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Oczywiście uzależnione jest to co chcesz uzyskać.
Szedl bym w kształt kuli lub kuli na pniu. Jeżeli chcesz kule na pniu to zostawiasz jeden pęd i prowadzisz go na kiju bambusowym. Jak chcesz nomalną kulę to tnij 30cm nad ziemią.
Szedl bym w kształt kuli lub kuli na pniu. Jeżeli chcesz kule na pniu to zostawiasz jeden pęd i prowadzisz go na kiju bambusowym. Jak chcesz nomalną kulę to tnij 30cm nad ziemią.
Raczej wolałbym kształt kuli, jak widać sadzonka ma dwa grube pędy, więc nie wiem czy bym sobie poradził z uzyskaniem jednego pnia bo pewnie bym musiał odciąć jeden z nich tak? Poza tym, jak piszesz, że 30cm od ziemi wystarczy to nie za dużo bym miał obciąć, skoro najdłuższe pędy mają już ok 130cm czy to w sam raz? te małe pędy też lekko przycinać?
Aha, jeszcze jedno, czy odcięte pędy mógłbym ponownie ukorzenić?
Aha, jeszcze jedno, czy odcięte pędy mógłbym ponownie ukorzenić?
-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
Może być kulka na dwóch nogach
Przytnij na wielkość kuli Tobie odpowiadającej, nawet, gdy wydaję Ci się, że to dużo. Hakuro da radę, ba, nawet lubi cięcie. Upierałabym się jedynie przy "moim" terminie cięcia, wtedy możesz spróbować wszystkie patyki ukorzenić, powodzenia.

Dzięki Jolka i Piotrek za wyrozumiałość, wiem, że faceci to dobrzy ogrodnicy, ale ja nie jestem
bo co może mechanik samochodowy w ogrodzie?
. Cały dzień ładna pogoda była, później coś lekko zachmurzyło się, miałem czas to przyciąłem
wg waszych porad. Teraz pozostaje tylko czekać
.

- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
Ja radzę Ci skrócić ją bardzo mocno... dwa, góra trzy oczka zostawić, wtedy Ci się bardziej rozkrzewi i szybciej uzyskasz kulę. Ciąłbym pod koniec marca... dałbym jej czas do czerwca i drugi raz bym ją ciachnął! Później to w zależności od chęci co dwa, cztery tygodnie aż do końca jesieni bym ją formował...
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
A ja sugeruję na przyszłość, jak chcesz podpowiedzi odnośnie formowania krzewu to robić zdjęcie z poziomu rośliny (a nie od góry) aby było widać formę i wtedy lepiej mozna podpowiadać co do cięcia. .Ironclad pisze:
Jak ją przycinać?
....