Mój ogródek z oczkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogródek z oczkiem

Post »

Monia
, mnie też się podobają :) A fioletowe do tego ślicznie pachną, zauważyłam to pierwszy raz ,chociaż mam je kilka lat :lol: I całkiem długo w tym roku kwitną ;:65

Basiu
, jabłoneczka pokazała na co ją stać , aż się zdziwiłam taką ilością kwiatków na takim małym drzewku :D Ciekawe czy będą owoce, mają być małe , czerwone.
A twoja jakie ma owoce?
Może masz za dobrą ziemię dla irysków :wink: One lubią suchą, nie za żyzną, tak myślę :P

Marzenko
, to są takie niskie, wczesne irysy, miniaturki, one kwitną najwcześniej
Normalne, duże irysy dopiero dostają pąki
A poza tym w tym roku wszystko opóżnione, a różnice między regionami bardzo widoczne :wink:

Liduś, nie możliwe że u ciebie nie kwitną, mieszkamy chyba niedaleko? :P U mnie rosną na słonku,na skalniaku, może dlatego szybciej zakwitły?
Mam też kępę w cieniu, one jeszcze są w pąkach, więc pełne nasłonecznienie dużo daje :lol:

Dominiś, rajska ci nie kwitła? A to szkoda, nie miała w ogóle pąków kwiatowych? Czytałam że one bardzo obficie kwitną :? Może za rok, daj jej szansę :)
Chociaż moja jabłonka Gloster jest podobnie uparta, mam ją 4 lata, tylko w zeszłym roku miała kilka kwiatów i owoców, przedtem nic, i w tym roku też nic. ;:14 Chyba będę próbowała ją przeszczepić, bo już nie mam dla niej cierpliwości, a drzewko urosło ładne :?
Żółte też maluchy, chyba jeszcze niższe niż fioletowe
Trzymaj kciuki za Amersa ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Iryski kwitną długo, ponieważ jest dość chłodno i mokro w ostatnim czasie. U mnie nawet bardzo wolno wypuszczają pąki, co zazwyczaj odbywa się błyskawicznie. Teraz takie nierozwinięte pąki sterczą przez kilka dobrych dni zanim się rozwiną.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, nie znam nazwy mojej jabłonki. Kwitnie na biało, a lekkim różowym odcieniem. Jabłuszka są wielkości wiśni i utrzymują się aż do wiosny. Dziwne, że nie smakują ptakom.
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, u mnie tak samo :D A zawsze irysy były szybkie i szybko przekwitały.W tym roku można nacieszyć się nimi do woli :heja Bardzo lubię irysy, zarówno te małe jak i wysokie, potem jeszcze zostają dekoracyjne liście :wink:

Basiu
, może ptaki miały lepsze dania, a jabłuszka ładnie wyglądają na drzewku . Moi sąsiedzi za płotem też mieli takie małe jabłuszka i wisiały do wiosny :) Ciekawe jakie będą moje? Pszczółki uwijały się koło kwiatków to powinny być owocki :tan

Ta roślinka na skalniaku to Skalnica cienista (saxifraga urbium Variegata)-nie jestem taka mądra, znalazłam karteczkę ;:224
W pełnym słonku trochę palą się liście , ta wiosna jej odpowiada, ładnie się rozrasta :P

Rojniczki

Obrazek

Obrazek

Lilia bulwiasta

Obrazek

I migdałek , obecnie już przekwitnięty

Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No jabłonka rajska nie miała ani jednego pąka. Czekam, cóż mi pozostaje :roll: W razie czego, w przyszłym roku wizyta w sklepie ogrodniczym na początku maja 8-)
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, podcięłaś już migdałka? Ja zrobiłam to dzisiaj, przycięłam każdą gałązkę na 3 oczka. Dobrze?
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Kasiu twój migdalek pieknie kwitnie.. mój nic a nic..przycięłam :roll:
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasia_rom pisze:Znam ten problem, też mieliśmy 1,5 metrowe osty, jeszcze dziś wyrastają . Wtedy traktuję takiego indywidualnie raundapem , i zostawiam do uschnięcia.Wykopywanie nic nie daje, korzenią się bardzo głęboko, gdy kawałek korzenia zostanie , wyrośnie z niego pęk nowych ostów :|
Kasiu, rozpoczynam pędzelkowanie ostów, bo jest masakrycznie, ale nie chcę robić ogólnego oprysku. Przedstaw mi całą procedurę, pliss ;:180 Jakim stężeniem je traktujesz? Czy wystarczy posmarować kawałek? Bo jak mam dokładnie malować, to się poddaję ;:224 Rozumiem, że już potem nie odbijają, tak jak po wyrwaniu? Z powodu odrastania ze zwiększoną siłą zaniechałam wyrywania :evil:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze:
kasia_rom pisze:Znam ten problem, też mieliśmy 1,5 metrowe osty, jeszcze dziś wyrastają . Wtedy traktuję takiego indywidualnie raundapem , i zostawiam do uschnięcia.Wykopywanie nic nie daje, korzenią się bardzo głęboko, gdy kawałek korzenia zostanie , wyrośnie z niego pęk nowych ostów :|
Kasiu, rozpoczynam pędzelkowanie ostów, bo jest masakrycznie, ale nie chcę robić ogólnego oprysku. Przedstaw mi całą procedurę, pliss ;:180 Jakim stężeniem je traktujesz? Czy wystarczy posmarować kawałek? Bo jak mam dokładnie malować, to się poddaję ;:224 Rozumiem, że już potem nie odbijają, tak jak po wyrwaniu? Z powodu odrastania ze zwiększoną siłą zaniechałam wyrywania :evil:
Ooo, temat dla mnie, bo też zauważyłam osty, na dodatek więcej niż rok temu :evil:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiś, nie mam pojęcia dlaczego nie kwitnie? Ja mam problem ze zwykłą jabłonią, też nie kwitnie. Chciałam ją wykopać w zeszłym roku ale się uratowała bo miała kilka kwiatków. W tym roku znowu nic :evil:
Czy można teraz zaszczepić kożuchówką? Czytałam w gazecie że można, tylko trzeba mieć gałązki uśpione , z lodówki :roll: , czyli nie mogą być teraz cięte?

Basiu, jeszcze nie cięłam,u nas ciągle pada, a lepiej w słoneczny dzień :wink: Myślę że zrobiłaś dobrze, ja zostawiam ok 1/3 . A forsycje już przycinałaś?

Liduś, przytnij koniecznie to podstawa kwitnienia. Myślę ,że lepiej przyciąć więcej niż mniej, wtedy kwitnie na całych nowych gałązkach :P

Osty traktuję Raundapem, bo rosną w takich miejscach że inaczej się nie da, np mam teraz jednego w środku Perukowca ;:224
Stężenie tak na oko, pół na pół z wodą, w jakimś pojemniczku, pędzelkiem wystarczy posmarować najmłodsze listki-przyrosty,nie musi być dokładnie, i czekać cierpliwie - nie wyrywać!!!, on pomału będzie usychał.A potem wystarczy wyciągnąć i gotowe.
Oczywiście nie można dotknąć żadnej szlachetnej roślinki bo już po niej ;:224
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki!!! Bo pani w sklepie twierdziła, że na osty nie zadziała ;:14 Ale kupiłam i postanowiłam spróbować :tan
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też muszę spróbować ;:108
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zadziała, tylko trzeba dać duże stężenie :wink: I trochę poczekać, kilka dni, może dłużej, nie pamiętam :roll:

Nie działa tylko na skrzyp polny, a u mnie jest go mnóstwo :evil:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, forsycję odmładzałam. Zostawiłam jedną trzecią. Wycięłam kilka najgrubszych pędów u podstawy, resztę porządnie skróciłam. W zasadzie podobają mi się duże krzewy forsycji, ale ja mam mało miejsca i nie miałam wyjścia.
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam taki niby- żywopłot z forsycji, 9 krzaków, i mają być duże :wink: Ale to jeszcze młode krzaki, nie muszę odmładzać ale chcę ciąć aby się rozkrzewiły.
Mówisz , zostawić 1/3 ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”