Parę moich kaktusów - banditoo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Parę moich kaktusów

Post »

banditoo pisze:niestety jest jeszcze malutka
Nie w tym sensie chcice :lol: Od jakiegoś czasu łazi mi po głowie ta hybryda... i akurat wyłapałem u ciebie z listy. Trzeba cierpliwie poczekać do wiosny.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku - bez kadzenia - czapki z głów. ;:138
Kolekcja okazała i dobrana. Widać, że przmyślane decyzje przed kupnem. Jestem pod wrażeniem. :shock:

I "aż" JEDNO gymnocalycium :!: :D Widać, że nie jest to Twój ulubiony rodzaj.
Natomiast zazdroszczę Ci tych hybrydów. Tomek uważa, że one mało warte - dla mnie jako UZUPEŁNIENIE kolekcji doskonałe.

aha, nie chcę się wymądrzać i proszę nie przyjmij tego tak proszę bo masz doskonale opisane rośliny ale popraw napis na etykiecie :
LOPHOFORA WILLIAMILIS na L. williamsii;
MAMMILARIA KARWINSKIANA. DYCHOTOMICZNA na M. karwinskiana (dichotomia to jest podział głowy, normalny u mammillarii a już u M. karwinskiany, M. parkinsonii czy M. perbella wręcz obowiązkowy ;:108 )
PARODIA SUBTERRANEAN na P. subterranea
Sulcorebutia rosiflora na S. roseiflora chociaż tak naprawdę to takiej nie ma, prawdopodobnie to jest (?)Sulcorebutia cylindrica var. crucensis JV f. roseiflora bo tylko taką w necie znalazłem a w książce żadnej - trzeba by się głębiej w ten temat zagłębić.
Piszę o tych co się naprawdę znam - chcę bowiem pomóc a nie "pomóc". ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Dziękuję Henryku za miłe słowa. Jak człowiekowi tak troszkę pocukrują to się odrazu lepiej czuje : 8-) . To po kolei .
Dobrze zauważyłeś że gymno to nie mój ulubiony a właściwie jeden z mniej lubianych rodzajów( i właściwie nie wiem dlaczego) to mam tylko jedno bo to forma crest w których się lubuję.
Hybrydy to poprosu chęć posiadania niesamowitych kwiatów, jak ktoś widział kiedyś kilkadziesiąt naraz kwitnących hybryd to zrozumie, niesamowite wrażenie.
Tomek może mieć swoje racje, ale myślę że kaktusy są tyle warte ile w nie wkładamy serca.
Co do lofki i parodi to literówka, po prostu jak sie to wszystko spisuje to się można czasami pomylić, ogolnie na etykietach i w komp katalogi są dobrze podpisane.
Jeżeli chodzi o mammilarie to już poprawiam, chociaż nie mam nawet etykietki w niej bo to podobnie jak gymno nie jest mój ulubiony rodzaj, karwinskiane kupiłem właściwie dlatego że podobał mi się jej podział dychotomiczny.
Sulcorebutia rosiflora- kupowałem ją u Licznerskich i tak była podpisana, nie znam się jeszcze na sulkach za bardzo , wiec niemam pojęcia czy jest takowa, właściwie u Licznerskich to wszystko możliwe, ale oni specjalizują się raczej w nietypowych formach wiec możliwe że jest źle podpisana.
Dziękuję za pomoc ;:180
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może w końcu kupię parę parodi, na razie gość ma sprawdzić czy na pewno je ma i podać mi za ile.
A takie od niego mam zamiar kupić:
Parodia betanica
Parodia ciokrausiana
Parodia glischocarpa
Parodia hummeliana
Parodia majotoro
Parodia malyana
Parodia microsperma (JL 252a)
Parodia riojensis
Parodia rubriflora
Parodia setifera (R 571 a)
Parodia spec. DN 110
Parodia tredicimcostata
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:Może w końcu kupię parę parodi, na razie gość ma sprawdzić czy na pewno je ma i podać mi za ile.
A takie od niego mam zamiar kupić:
Parodia betanica
Parodia ciokrausiana
Parodia glischocarpa
Parodia hummeliana
Parodia majotoro
Parodia malyana
Parodia microsperma (JL 252a)
Parodia riojensis
Parodia rubriflora
Parodia setifera (R 571 a)
Parodia spec. DN 110
Parodia tredicimcostata
Łoo a to nasiona czy siewki/młode rośliny?
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rośliny
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parodia betanica
Parodia ciokrausiana
Parodia majotoro
Takich nie znam a coś tam o parodiach wiem. Więc albo to są absolutne novinki albo.....

Jedyne gdzie je znalazłem to http://www.cactuskwekerij.eu/cactuskwek ... ogorie=172
Nie jest to dla mnie wiarygodne źródło.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:rośliny
Brzmi nieźle. Czy ten ktoś ma na tyle dużo roślin by dołączyły się jeszcze jakieś osoby. A tak na marginesie to o kogo chodzi?
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:Jedyne gdzie je znalazłem to http://www.cactuskwekerij.eu/cactuskwek ... ogorie=172
Nie jest to dla mnie wiarygodne źródło.
Jeśli parodie są tam tak samo dobrze opisane jak lobiwki to z całym sumieniem odradzam tę stronę. Zdjęcia ładne ale nazwy roślin po pierwsze idiotyczne a po drugie zupełnie nie pasujące do tego, co na zdjęciach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja znalazłem nawet P. betaniana choć nazwa gatunkowa pewnie zrąbana. Przejrzałem kilka źródeł i w żadnym takowa parodia nie występuje. Kwitnie imponująco tylko co z tego skoro nawet nie wiadomo co to za gatunek :|

http://echinopsis.eu/displayimage.php?a ... play_media
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parodia betaniana jest OK, rośnie zresztą u mnie. To stare znalezisko.

Pisałem o tamtych
Parodia betanica
Parodia ciokrausiana
Parodia majotoro
- totalne nieporozumienie. Tak jak Tomek tą stronę odradzam a gdzie indziej tych nazw nawet nie ma! Jakieś "wynalazki" - za kasę wydaną na takie można kupić rośliny pewne i prawidłowo oznaczone.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur tam gdzie Henryk wyżej napisał, wiarygodne może nie być ale to jedyny który posiada Parodie, poza tym źródłem to można sobie pomarzyć, szczególnie że Mr. Prochazka zaczyna mnie wkurzać, bo coś nie ma czasu wysłać nasion.
Ogólnie to najbardziej mnie interesuje wygląd rośliny i kwitnienie(nazwa troszke mniej a numer polowy to już jest mało istotny, jak jest to dobrze, jak nie ma to też nie będę płakał). Pamiętam jak kupowałem parodię panicilate (nie wiedziałem że to nawet parodia) głównie dla jej cierni, teraz jest najładniej kwitnącym kaktusem w mojej kolekcji.

Systematyka kaktusów jest troszeczkę wkurzająca, ktoś dzisiaj przydziela do danego rodzaju czy gatunku a jutro może się znaleźć gdzie indziej, troszkę śmieszne :;230 . Też lubię porządek, tylko tam gdzie go da radę wprowadzić.
A wiem że Henryk i Tomek należą do tych którzy przywiązuję wagę do systematyki to pewnie zaraz mnie pobiją :twisted:.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wiem że Henryk i Tomek należą do tych którzy przywiązuję wagę do systematyki to pewnie zaraz mnie pobiją
;:134 :D

Jacku - "kundle" w kaktusach rzecz straszna, wierz mi. Nie hybrydy - "kundle" czyli ni to pies ni wydra. Na TAKIE rośliny naprawdę szkoda miejsca na parapecie czy w szklarni. W ich miejsce można wstawić wartościowe rośliny. Naprawdę.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

To nie jest jedyne źródło zakupu parodii jakie istnieje na tym świecie. Jeśli koniecznie chcesz kupić roślinki to polecam takie oto źródła:
http://mesagarden.com/cacplntn.html
http://shop.kakteen-piltz.de/index.html ... s001_1.htm
http://www.succseed.com/ - tylko latem.
https://www.uhlig-kakteen.de/shopping/p ... php?id=127
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku jestem przekorny i nie mam ograniczeń :twisted: , czy 'kundel czy nie to nie to się liczy(moim skromnym zdaniem). Jeżeli poznałbyś człowieka który nie wie jak się nazywa i gdzie mieszka, a byłby fajnym gościem to nie chciał byś go znać? Jeżeli tak to by oznaczało że jesteś złym człowiekiem( a myślę że nie jesteś). 90% ludzi na tym portalu musiało by wywalić swoje rośliny a ja bym tego nie chciał, bo liczą się pasje i marzenia. I jaką masz gwarancję kupując np. nasiona czy rośliny że to jest dokładnie to co kupiłeś i z danego rejonu. Jedynie możesz być pewny jeżeli sam je zbierzesz, tak jak to np. robi Tomek.
Każdy ma swoje zboczenia i ja to rozumiem 8-) A i kiedyś już pisałem że wartość rośliny wzrasta im więcej w nią serca ktoś wkłada(moje skromne zdanie 8-) )

1. źródło , tam bym coś zamówił, tylko z tego co pamiętam to trzeba dopłacić za papiery na rośliny.
2. żródło , tam bym kupił dwie
3. żródło , myślałem że tam tylko nasiona sprzedają
4. tam też bym kupił dwie
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”