Maluchy Izuchy cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maluchy Izuchy cz.3

Post »

2iza pisze:Obrazek

Oto moja nowa zdobycz świeżo z rozsadu , trochę zwiędła może wiecie jak jej pomóc.

Mówią na to kangurze nogi czy jakoś tak.
Piękna jest ta kangurza łapa. Śliczna po prostu! ;:108 :uszy
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Post »

Izo jak będę miał czas to wrzuce tu informacje o tym kwiatku z mojej książki. :D
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O super wdzięczna bym była ;:180
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Post »

ŁAPA KANGURA
Rodzina:(Haemodoraceae)
Pochodzenie:Zachodnia Australia.Szczególnie znane są gatunki Anigozanthus flavidus, wyjątkowo duża łapa kangura oraz Anigozathus manglesii, łapa kangura o liściach w kształcie wioseł.W sprzedaży dostępnych jest też wiele odmian hybrydowych tych roślin.
Cechy charakterystyczne: Te egzotyczne krzewy posiadają długie liście w kształcie wioseł, tworzące rozetę.W przypadku odmiany flavidus pędy kwiatowe mogą osiągać wysokość do 150cm.Posiadają one na końcach rurkowate kwiaty w kolorach różowym, żółtawym, lub zielonkawym, przypominające nieco łapy kangura.Odmiana manglesii jest mniejsza, mierzy do 80cm, i posiada żółtozielone kwiaty znajdujące się na czerwonych pędach.W przyrodzie kwiaty pojawiają się wiosną, natomiast w naszej strefie we wczesnych miesiącach letnich.
Ustawienie: W słonecznym miejscu, latem na tarasie lub na balkonie.Roślina najlepie zimuje w jasnym i przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze około 10-15*C.
Podlewanie i nawożenie: Latem należy intensywnie podlewać, unikając jednocześnie powstawania stojącej wody i nie zwilżać liści. Nieprzestrzeganie tych zaleceń może skutkować pojawieniem się chorób.Gdy podłoże wysycha, roślina zaczyna tracić pąki. Do podlewania najlepiej jest stosować ubogą w wapń wodę, np. wodę deszczową. W okresie wzrostu należy nawozić co 2 tygodnie, stosując niewielką dawkę nawozu.
Pielęgnacja:Latem należy przesadzić roślinę do ziemi do kwiatów, którą w celu uzyskania dobrego odpływu wody należy zmieszać z korą, piaskiem lub żwirem.Przekwity należy regularnie obcinać.Starszym roślinom dobrze służy wycięcie części liści w celu uzyskania lepszego dostępu do światłą.
Rozmnażanie:Przy przesadzaniu można podzielić kłącza.Wysiew jest możliwy w temp. pokojowej, a ziarna są zdolne do kiełkowania przez cały rok.
To by było na tyle(Poradnik- rośliny balkonowe i pokojowe). :D
Awatar użytkownika
elaipawel4
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 16:19

Post »

O nowe informacje o kangrzych łapkach :wink:
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

O dzięki SUN... :D

Moja bida chyba padła ,ale zostawię ja jeszcze na razie .

Z nowinek ,kupiłam sobie na balkon dziś 3 bratki :D koleuski ładnie mi wzeszły z nasionek ,a kiwi miało chyba 100 % kiełkowność ,może jakieś zdjęcia nie długo wrzucę .
Awatar użytkownika
ingga
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 10:27
Kontakt:

Post »

Trzymam kciuki, żeby jednak kurza łapka odżyła. ;:215
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

Dawaj zdjęcia :)
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35

Post »

A przyszłam się przywitać z Tobą i twoimi ślicznościami:)
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

Wiecie cos czasu ostatnio brak .
Dostałam od rodziców działkę 11 arów ,robimy ogrodzenie ,podciągamy wodę i prąd , bedzie to taki ogródek działkowy .
Tak więc jak macie jakies nawyżki ogrodowców to chętnie przyjmę bo zaczynam od metrowych pokrzyw i peszu .
A no i mam 10 tui z tesco hehe :D
Zaraz idę do ginekologa (zobaczymy czy znów mnie biopsja czeka, bo wyniki nie ciekawe) i tak sie jakos kręci.
W weekend będzie stawiany płot to postaram się zrobic jakieś foty działeczki :D i moich domowników.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Co się porobiło zwierzyniec w doniczce :;230 słonia noga, łapka kangura, nietoperz ... :;230
Izuś oczywiście żartuję > łapka cudowna i ja trzymam kciuki > bardzo jestem ciekawa co z niej wyrośnie :uszy
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

Na razie siedzi w donicy taki bidulek ,może cos wydoli hehe :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uroczy "zwierzyniec" Izo, a kangurzą łapkę zobaczyłam pierwszy raz :D Fajna, taka włochata :D
Pracowity sezon się u Ciebie zapowiada. Niemała działka do zagospodarowania i zarazem ogromne pole do popisu.
Najważniejsze, żeby zdrówko dopisałao. Trzymam mocno kciuki za to by problemy zdrowotne wreszcie się skończyły.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
elaipawel4
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 16:19

Post »

Izka zyczę zdrówka i gratuluję działeczki za kilka lat bedziesz miala wspaniały ogród ;:138
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

2iza pisze:Wiecie coś czasu ostatnio brak .
Dostałam od rodziców działkę 11 arów ,robimy ogrodzenie ,podciągamy wodę i prąd , bedzie to taki ogródek działkowy .
Tak więc jak macie jakies nawyżki ogrodowców to chętnie przyjmę bo zaczynam od metrowych pokrzyw i peszu .
A no i mam 10 tui z tesco hehe :D
Zaraz idę do ginekologa (zobaczymy czy znów mnie biopsja czeka, bo wyniki nie ciekawe) i tak sie jakos kręci.
W weekend będzie stawiany płot to postaram się zrobic jakieś foty działeczki :D i moich domowników.
Witaj!
Napisałaś w wątku "Lista obecności ..." radosną nowinę czyli te 11 arów , dzięki któremu ta wiosna będzie wyjątkowa. Cieszę się razem z Tobą i trzymam kciuki za udane aranżacje.
Mieszkamy niedaleko siebie - na dodatek dość często jestem u córki w Iławie. To miasto jest tak prawie w połowie miedzy nami. jeśli bywasz tam od czasu do czasu to mogłybyśmy się spotkać i podzieliła bym się z Tobą moimi roślinkami. Dużo tego nie ma i nie wiem co lubisz i czego szukasz ale od czegoś trzeba zacząć a wszystko kupić to sporo kasy kosztuje. Pomyśl i daj znać.

Podziwiałam Twe zielone parapetowe piękności - sporo tego i różnorodność wielka bo są tradycyjne, często spotykane a także nowinki jak ADENIUM i z całkiem innej beczki np ROSICZKA.
Też mam sporo tego ale wszystkie większe okazy szukają nowych domów a ja zaczynam od początku bo miejsca mało..
Gratuluję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”