Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja na początek
Co to Cylindropuntia - też się nad tym zastanawiałem. Nie mniej jednak roślina wygląda wyjątkowo ciekawie.... 

-
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam
1. Popieram Artura89 odnośnie zachowania dzisiejszych dzieci choć bardziej mnie denerwują wszyscy Ci wspaniali rodzice to stoją obok swojej szarańczy i nie raczą nawet zwrócić im uwagi by się nie darły i nie roznosiły wszystkiego dookoła...
2. Zdjęcia z Botanika ładne... Zakładam, że to z Wrocławskiego... Hmmm czy kaktusiarnia zaniedbaniem dalej tam tak straszy jak zeszłego lata? Właśnie się zastanawiałam czy jest już po co się tam wybierać. Chyba jeszcze mało co się obudziło po zimie?
Pozdrawiam
1. Popieram Artura89 odnośnie zachowania dzisiejszych dzieci choć bardziej mnie denerwują wszyscy Ci wspaniali rodzice to stoją obok swojej szarańczy i nie raczą nawet zwrócić im uwagi by się nie darły i nie roznosiły wszystkiego dookoła...
2. Zdjęcia z Botanika ładne... Zakładam, że to z Wrocławskiego... Hmmm czy kaktusiarnia zaniedbaniem dalej tam tak straszy jak zeszłego lata? Właśnie się zastanawiałam czy jest już po co się tam wybierać. Chyba jeszcze mało co się obudziło po zimie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ania.
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Nie ma to jak ujrzeć takie wyrośnięte rośliny na żywo. Wizyta w palmiarni to jest mocne przeżycie dla osoby lubującej się w zieleńcach. Fotki super.
Ta cylindropuntia wypuszczająca odrosty z owoców ciekawa. Znam przypadek owoców przeobrażających się w odrosty, ale nie widziałem aby z nich wyrastały kolejne. Teraz widzę
Nie wierzę, aby w pamięci Twojego aparatu nie kryły się jeszcze jakieś ciekawe fotki ;)
Ta cylindropuntia wypuszczająca odrosty z owoców ciekawa. Znam przypadek owoców przeobrażających się w odrosty, ale nie widziałem aby z nich wyrastały kolejne. Teraz widzę

Nie wierzę, aby w pamięci Twojego aparatu nie kryły się jeszcze jakieś ciekawe fotki ;)
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Artur89
Anna - Jest na co popatrzeć w szklarniach O. Bot. Wydaje mi się, że zrobili przegląd roślin i większość przesadzili/rozsadzili. Jest jedna szklarnia w, której są monstrualne okazy i sporo mniejszych (niestety za szybą co przeszkadza w robieniu zdjęć
) - i tu właśnie jest troche powyciąganych, podgnitych i padniętych osobników.
Krzysiek - mam jeszcze kilka fotek, ale wstawię je wieczorem bo teraz nie mam zbyt wiele czasu na ich korekte.

Krzysiek - mam jeszcze kilka fotek, ale wstawię je wieczorem bo teraz nie mam zbyt wiele czasu na ich korekte.
- Artur89
- Spy
Co chcesz, jest hit. Co trzeba- dobrze widać.
Zaciekawiły mnie te nazwy gymnoli a to po prostu inne formy geograficze. Zegarrae to od pflanzii a Brachycalycium tilcarense to stara nazwa G. saglionis ssp. tilcarense.
Zaciekawiły mnie te nazwy gymnoli a to po prostu inne formy geograficze. Zegarrae to od pflanzii a Brachycalycium tilcarense to stara nazwa G. saglionis ssp. tilcarense.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
-
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm piękny kolorek tego grudnika!! Bardzo ładne kwiaty! 
I dzięki za info o Botaniku
Pozdrawiam

I dzięki za info o Botaniku

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ania.
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Myśle że jest to możliwe
ale ile on ma lat???... 

Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- Artur89
Masowy wyspy kaktusów w CENTRUM - plus ponad półmetrowej średnicy Echinocactus grusonii (w l.m.), które zabierają sie do kwitnienia!
Kilka rebucji - najbardziej przykuły moja uwagę.

Trzmiel intensywnie zapylający mammillarie - wykorzysałem go do zapylenia moich dwóch rebucji

Rebutia, Mammillaria - po 6,60 zł (całkiem przyzwoicie jak na niewymacane okazy - i o wiele wieksze niż te oferowane przez Obi)
Kilka rebucji - najbardziej przykuły moja uwagę.

Trzmiel intensywnie zapylający mammillarie - wykorzysałem go do zapylenia moich dwóch rebucji

Rebutia, Mammillaria - po 6,60 zł (całkiem przyzwoicie jak na niewymacane okazy - i o wiele wieksze niż te oferowane przez Obi)
- Spy

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Artur89
Nooo... zagoniłem go na kwiaty moich rebucjiSpy pisze:Ale że co z nim zrobiłeś ?

Teraz już wiesz co z nim zrobiłem