Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)

ODPOWIEDZ
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)

Post »

Przemku gratuluję ;:167
Orchidarium super, może uda mi się kiedyś takie zdobyć pokazałam je mężowi i nawet mu się spodobało chociaż jeśli chodzi o zielsko-jak on mówi na kwiaty- to uważa że i tak jest tego w domu za dużo, mimo wszystko i tak co jakiś czas coś przemycam nowego. Jak nadarzy się jakaś okazja to sobie takiego zażyczę .
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za gratulacje. Uwielbiam przebywać na tym forum, a to już wasza zasługa. Nie wiem tylko za co dostałem złotą kartę, bo nie mam jeszcze 1000 postów.

Mała_MI Podłoże z Xaxim bardzo długo jest wilgotne, ale są to drobne patyczki, więc nie powinno być problemów z pleśnieniem. Co do podkładek z xaxim, mi one znowu za szybko przesychają, ale wentylatorek pracuje cały czas więc może to jest przyczyną.

Storczykowa w orchidariach nie mam żadnego Phalaenopsis, częste zraszanie im nie odpowiadało.

kasia74 Jeżeli mężowi się podobało, to może kiedyś zdołasz go namówić na jakieś.
Orchidarium nawet mi fajnie wyszło, ale jak pomyśle ile kasy na nie wydałem i ile nerwów straciłem to się zastanawiam czy było warto na kilka roślinek tak się starać. Bez wystroju wlazło by 10 razy więcej storczyków.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku, bardzo często jestem tu u Ciebie. To dzięki Twoim radom moje Phragmipedium będzie kwitło. Skorzystałam z rad odnośnie Cattlayi no i Twoje Masdevallie są najpiękniejsze. ;:108 ;:108
Tobie również gratuluję serduszka ;:167 . jesteś naprawdę przyjacielem forum. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Gratuluję serdecznie serduszka ;:196 oj pewnie się jakiś worek serduszkowy podziurawił i sypią się, sypią te ;:167 z niego, że trudno zliczyć ;:109
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Przemku - nowe orchidarium bardzo elegancko wygląda tak w całości wyłożone xaximem, koszt pewnie niemały...Ciekawa jestem czy Ci porośnie za jakiś czas zielonym dywanem, jak to pokazują w necie, bo Lucynce - Lanie nie chciał się zazielenić i dlatego porzuciłam pomysł kupienia go do swojego orchidarium.
Śliczna ta nakrapiana Restrepia :D. Napisz mi, proszę co robić, aby przyrosty nie zagniwały. Do tej pory udało mi się u mojej Restrepii brachypus odchować zaledwie jeden, a trafiło już chyba z 5. Staram się już podlewać po obrzeżu doniczki, czy jak zamgławiam włączać wiatrak aż do obeschnięcia i już myślałam, że z ostatnim przyrostem się uda, bo ładnie podrósł, ale pewnego dnia patrzę a on już brązowy :? . Nie mam już do niej sił - kwitnie od maja non stop, ale z tymi przyrostami to jakiś horror :evil:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Zgadza się ;:108 . Moja płyta w akwarium to tragedia. Raczej wiem, gdzie jest problem, ale w tej chwili nie do ominięcia. Za małe szkło, za blisko światła i za mała wilgotność. Sama płyta też jest dosyć gruba, bo miejscami może mieć i około 10 cm. Polecam raczej doświadczonym hodowcom.
Przemku rośliny cudne ! Tutaj tylko mogę powtórzyć za innymi :D .
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu mi zagniwała jedna Restrepia jak miała za ciepło, teraz jest w orchidarium z Masdevalliami i jest w porządku. R.brachypus raczej chłodolubna, temp. dzienna 24°C nocą 12°C. Moja jest zamgławiana co 3 godziny i nic jej nie jest.

Lucynko moje płyty też są miejscami bardzo grube, choćby nie porosły to i tak ładnie wyglądają. Gdzieś wyczytałem, że komuś ładnie porosła ale miał system zraszania załączający się na kilka sekund co godzinę. Jakiej wielkości masz zbiornik ?

Ja mam jedynie problem z temperaturą w orchidarium, przy załączonych lampach max.22-24°C . Zamówiłem mate grzejną 45W i podkleje pod zbiornik, powinna wzrosnąć temperatura i wilgoność. A za około 6 miesięcy zobaczymy czy coś uda mi się wyhodować na Xaxim.
Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Przemku gratuluję ;:167 i podziwiam Twoje orchidarium ;:138

Pozdrawiam :P
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Przemku najpierw gratuluje forumowego ;:167 a takiego orchidarium to tylko zazdrościć :oops: ( w pozytywnym znaczeniu :D )
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Przemku w twoim wątku także składam gratulacje :wink: .
Co do szkiełka, to nie pamietam ile tam tego jest :oops: . Dł. 60 cm, wys. 40, szer. 30. Jak by nie patrzeć, to malizna :lol: , do tego mało funkcjonalna. Większe - w planach, termin mało zprecyzowany :? .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Phragboy pisze:Bardzo dziękuję wszystkim za gratulacje. Uwielbiam przebywać na tym forum, a to już wasza zasługa. Nie wiem tylko za co dostałem złotą kartę, bo nie mam jeszcze 1000 postów.

Orchidarium nawet mi fajnie wyszło, ale jak pomyśle ile kasy na nie wydałem i ile nerwów straciłem to się zastanawiam czy było warto na kilka roślinek tak się starać. Bez wystroju wlazło by 10 razy więcej storczyków.
ZŁotą kartę dostałeś, bo przecież nie liczy się ilość, tylko jakość :)

Fajnie, że pokazałeś swoje orchidarium ;:333 Świetnie się prezentuje i na pewno jest funkcjonalne. Jestem pewna, że tych kilka roślinek
prędko zamieni się w ...naście, a potem ...dziesiąt :D

Gratuluję ;:167 ;:63
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj robiłem mały przegląd storczyków, spisałem wszystkie i wyszło mi, że mam 209 różnych gatunków i odmian, sztukowo wyjdzie trochę więcej gdyż niektóre dzieliłem, z innych zgubiłem fiszki :D Normalnie sam jestem w szoku :shock:
Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to gratuluję :!: Tak, faktycznie taka ilość może zszokować :? A jeszcze gdy się pomyśli, że to nie koniec :!:
Przemku nie będę się tu rozczulać, ale powiem tylko: szacunek ;:180 Twój wątek jest skarbnicą wiedzy oraz niezwykle oryginalnych i egzotycznych egzemplarzy. Cieszy bardzo, że chcesz swoją pasją dzielić się z innymi :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Przemku, liczba storczyków jest imponująca. dziękuję Ci za opinie o xaxim.

Gratuluję serduszka !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ile" 209 sztuk...hmmm...dla mnie to nierealna ilość ;)
Ale chciałabym tą kolekcję obejrzeć, musi pięknie wyglądać...
Gratuluję ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”