Moja familokowa oaza spokoju cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GRAŻYNKO nie jest w moim typie i ma same wady jak dla mnie : kwitnie tylko raz ,małe sine kwiatki ,nie pachnie . W sumie od jesieni urósl może jakieś 30 cm. ale mocno się rozkrzaczył .W to miejsce chcę coś wyrazistego i pachnącego . Mam tam niedaleko ławeczke taki mój kącik wypoczynkowy i widok na cały ogród . Jest to miejsce gdzi rosły truskawki . Rośnie tam zółta róza chyba Berolina wszystko na to wskazuje i do niej chciałam coś dobrać co ma duży roczny przyrost i cały czas kwitnie .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Tak, doskonale cię Jadziu rozumiem - ja od razu odrzucam róże kwitnące raz. Jest tyle pięknych odmian, które powtarzają, że nie widzę powodu, żeby zawracać sobie nimi głowę :lol:

Właśnie jestem w temacie pnących. Kolejno szły Eden, Jasmina i inne, a wczoraj postanowiłam, dzięki pomocy Gosi (Deirde), że wybiorę poczciwego Abrahama Darby. Bo on może być prowadzony jako róża pnąca, szybko rośnie, jest wytrzymały na mróz, ma pięęękne kwiaty, powtarza kwitnienie i w dodatku wspaniale pachnie! Już zamówiony :D

U ciebie chyba on rośnie jako parkowa, prawda?
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

JAKUCH pisze:Na razie ma 100cm . kwiatu nie mierzyłam ,ale chyba z 10 cm. jutro zmierzę . Jest fajnie rozkrzewiona i bezkolcowa . Szkoda ,że teraz w sobotę jest swięto bo pojechałabym na targ może ta babka już tam będzie to mogła bym ją zapytać o nazwe . Może we środę tam zajade oczywiście jak nie będziemy robić płotu .

Ewuniu zdjęcie nie ucieka jeszcze ją zobaczę .
10cm kwiat to duzy! Teraz bedzie łatwiej szukac ;)

Słysze, że wybierasz jakąs róże pnącą w pomaranczowej tonacji.
Poleciłabym ci Moonlight Kordesa. powtarza kwitnienie , mam duże pełne kwiaty i jest bardzo zdrowa.
Rosnie bardzo szybko, w tym roku u mnie wypusciła 2,5m pedy!
Jest w ofercie u Rosacwik
http://rosacwik.pl/sklep//index.php?pro ... prod_id=18

Maja tez wiele zdrowych i obficie kwitnacych róz Kordesa- moim zdaniem jedne z najlepszych!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu! Przepraszam - pisałam wczoraj do Ewy o tym priw. i zastanawiałam się czemu nie ma mojego postu - a on w Twoim wątku :oops:
To jest skutek jak się ma pootwieranych kilka wątków.
"Sekret" to najładniejsza róża jaką w życiu widziałam. I nie ma w tym ani grama przesady!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU nic się nie stało . Jak przeczytałam zaraz się zorientowałam,że to do Ewy . . dziękuję w jej imieniu za pochwały

EWUNIU niestety pomyliłam się wiesz ,że na oko .....Kwiat ma śr. 7 cm. specjalnie szłam zmierzyć. Jakoś do zamawiania przez net nie umiem sie przekierowac . Wole kupić to co widzę chociaz nie zawsze też pokrywa się ze zdjęciem . Zaczekam az ta pani u której zawsze kupuję róże będzie ona na pewno przywiezie mi to co będę chciała . Na jesieni proponowała mi Chopina ,ale mam już białą różę więc się namyślałam ona ma tam też KORDESKI i AUSTINKI . Mam od niej Generała de Gaulea i jestem z niego zadowolona

DOMINIKO nie mam ABRAHAMA kupiłam Grahama a okazała się Pilgrimem Widziałam już Twoje zamówienie hohoho same ASY . Przy Twoim areale to gdzie mi tam do Ciebie . Też chciała bym wszystko mieć . Mam tez pięknie pachnąca CONSTANS SPRY ale też idzie w inne ręce gdyż tylko raz kwitnie na ubiegłorocznych pędach burzą kwiatów . Nie wytrzymała na deszcz zaraz się płatki sklejają . Pomimo pięknego zapachu i pięknych kwiatów daję ją w inne ręce . Chociaż teraz trochę mi jej żal ale obiecałam więc nie mogę się teraz wycofac .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

JAKUCH pisze:Na razie ma 100cm . kwiatu nie mierzyłam ,ale chyba z 10 cm. jutro zmierzę . Jest fajnie rozkrzewiona i bezkolcowa . Szkoda ,że teraz w sobotę jest swięto bo pojechałabym na targ może ta babka już tam będzie to mogła bym ją zapytać o nazwe . Może we środę tam zajade oczywiście jak nie będziemy robić płotu .

Ewuniu zdjęcie nie ucieka jeszcze ją zobaczę .
Jadziu-od rana na Ciebie czeka. A w/w wymiary imponujące.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWUNIU dopiero niedawna otwarłam kompa i nawet nie zdążyłam przejrzec całej poczty . Zaraz idę ją zobaczyć . Fajny awatarek ma Kostek . "Tango z różą w zębach "[chyba Młynarskiego ]
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Jadziu, bez sentymentów :!: :wink: Constance jest piękna, ale dzięki temu, że ją oddasz, będziesz miała miejsce na nową, lepszą :wink: . Poszukam tej foty Abrahama jako pnącej, może cię natchnie :wink:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

7 czy 10 cm to i tak ładny kwiat ;)
Ja tez do tego roku kupowałam na miejscu .
Niedawno odwazyłam sie zamawiac przez internet .
Wielu odmian po prostu nie ma w mieście.
A tu wszyscy tak kuszą nowymi odmianami, że nie mozna wytrzymac :oops: :lol: :lol:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Jadziu jaka piękna ta róża secret :shock: Już ją sobie wpisałam na listę zakupów jesiennych.W tym roku zakupię jeszcze PARE róż I TROCHĘ LILJI.Stwierdziłam ,że warto .
Jadziu jak pięknie zmienia się Twój ogród :shock: Brawo ;:63 Róże Cię kochają .
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Ty Jadziu tyle róż i takie cudne a moje chorują że nie ma co pokazywac, mimo kilkakrotnego pryskania dopadła czarna plamistość, wcześnej mszycory ach nie wiem co z nimi robić, nawet im nie robie zdjęć bo nie ma po co :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jadziu zobacz tutaj - http://www.rosarium.com.pl/gatunki.php
Może coś sobie upatrzysz.
Są tam piękne okazy w sam raz koło twojej ławeczki. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Dzięki Grażynce przejrzałam ten link i mam :shock: nazwę dla swej róży :D .Tylko ,że tam pisze 1,5-4,5 m rośnie,a moja ma nadzieję ,że nie jest pnąca,ładny krzaczek jest z mojej.Jadziu zerknij na tę różę i zaraz wstawię parę zdjęć mojej w wątku różanym ,bo zaczyna znowu obficie kwitnąć :wink: .Ciekawa jestem co Ty powiesz na ich podobieństwo :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Halinko cieszę się, że mój link Ci pomógł w identyfikacji twojej róży. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Grażynko tylko teraz przydałoby się, żeby ktoś to potwierdził,że tak właśnie ma mieć na imię moja róża :D :D :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”