Spełnienia marzeń,dużo radości i wszystkiego co najlepsze
Halinko bardzo dziękuję za piękne roślinki z Twojego ogrodu Miło mi było zobaczyć się z Tobą i podziwiać ogród ,iglaki i krzewy masz przepiękne ciągle czekam aż moje podrosną Zapraszam na kawę przy stawie i chórze kumaków
Halinko , jak to się mówi oktawa trwa , więc przesyłam najszczersze życzenia :
zdrowia , zdrowia , radości , pogody ducha , uśmiechu na każdy dzień,wyżywania się na działeczce
i moc sukcesów ogrodniczych.
W niedzielę będę miała więcej wolnego czasu, to dodam zdjęcia i odpiszę na pytania, a dzisiaj dodam tylko kalendarz biodynamiczny
Księżyc w najbliższym tygodniu najpierw przybywa, by w pełni znaleźć się 7-go lipca.
Duże rysunki owocu i korzenia wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do siewów i sadzenia roślin owocowych, ale także korzeniowych. Dojrzewają już coraz liczniej owoce i warzywa, przystępujemy więc do pierwszych większych ich zbiorów.
Według ekologicznego poradnika księżycowego na domowe przetwory, soki, wina, susze, octy najlepiej pozyskiwać maliny, porzeczki, agrest, czereśnie, wiśnie, także inne owoce do 7-go lipca, wtedy też najlepiej je przetwarzać.
Takie same zalecenia odnoszą się do zbioru warzyw liściowych i owocujących nad ziemią: fasolki szparagowej, groszku, cukinii, ogórków, pomidorów, ziół, liści na suszenie np. pietruszki.
Mniej korzystne dni do tych czynności będą 7 i 8 lipca.
Siewy, sadzenie roślin liściowych sałat, kapust, kalarep oraz siewy roślin na zielone nawożenie np. facelii, łubinu i gorczycy, także siewy poplonów na zbiór jesienny wykonujemy najlepiej w dniach z rysunkami nasion.
W tym terminie sadzimy, siejemy również kwiaty dwuletnie m.in. malwy, naparstnice, niezapominajki, bratki, także warzywa ciepłolubne ogórki, kukurydzę, fasolę szparagową na późniejszy zbiór.