Początki - ogródek roslynn

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Sabinko przyłóż gałązkę lawendy do ziemi i przysyp ziemią plus piasek można obciążyć kamieniem. Jak się ukorzeni też spróbuje przydało by się więcej sadzonek. Moja siedzi obsypana korą nie wiem czy nie będzie miała za kwaśno. W taki sposób można też rozmnażać krzewy. Spróbuje ukorzenić z sadzonek ciętych, tamaryszek, jaśmin, krzewuszkę, żylistek. Już przysypałam ziemią zobaczę co z tego będzie?
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Sabinko, masz przepiękne goździki - taka jaskrawa czerwień jest genialna. :-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko !
Bardzo podoba mi się Twoja lawenda, super wyglądają zdjęcia w rameczkach.
Porcelanka, goździki i wiciokrzew też ciekawe.
Cieszę się, że z łapką już lepiej ( skoro działasz w ogrodzie).
Pozdrawiam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko - miłego dnia
tak sobie oglądam Twoje piękności... choruję ostatnio na gożdziki takie właśnie jak masz tylko myslałam o jasno fioletowym takim fiołkowym kolorze ale teraz myślę, że jakiś mix mi jest potrzebny, żeby mieć wszystkich po trochu...
super są.. no i lawendę też kupię jak tylko z ogrodu piasek i drewno budowlane uprzątne :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D Witaj Sabinko, jak tam Twoja ręka? Śliczne te Twoje goździki! No i reszta oczywiście też. Mój mąż też tylko przekopuje, ani myśli wyciągać chwaściory.... :D
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Wczoraj zdążyłam zajrzeć do innych, do siebie już niestety nie :D

Kasiu, z ręką już dobrze, prawie nie widać, że coś tam było. A chwaściory mam wielkie ostatnio bo w deszczu nie będę się taplać a im w to graj :D

Haniu, goździki dają mi troszkę koloru na rabatkach, trochę u mnie monotonnie ale zdaję sobie sprawę, że w jeden rok krzaczorów i wiele kolorów nie da się zrobić. A lawenda jest najlepsza bo dosyć wysoka i nieskomplikowana. Chyba jedno co mi rośnie bez problemu :D Też muszę zakupić więcej ale to później.

Pelagio, wiciokrzew właściwie mam pierwszy rok taki ładny. Mam go uszczknięte od mamy i dopiero teraz zaczyna wyglądać za porządną roślinką. Chciałabym jeszcze pomarańczowy jak ma Nigella ale muszę zobaczyć kto ma i od niego skubnąć odnóżkę :D

Hrsta, bo czerwień jest bardzo ładna, przyciąga wzrok. W sumie mało mam czerwonych roślinek :D

Aniu, myślę, że nam sie uda. Sama jestem ciekawa czy ta lawenda odbije ale próbować zawsze warto :D

Jadziu, jak nie będzie kamieni coś tam wymyślę, podejrzewam, że potrwa to troszkę dłużej niż rok ale w końcu będę miała kwiecisty busz :D

Teraz fotki nowych kwiatków, wzięłam na chybił trafił bo co niektóre nie wiadomo jak się nazywają :D Pani w sklepie też nie wiedziała :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
2 żółte lilie, nie zdążyłam zrobić fotki jak był kwiatek, na drugi dzień już go nie było.
No i te fioletowej bylinki nie znam ale jest ładna to wziełam.

Róże pnące, chociaż ta druga chyba jest innego gatunku bo rozrasta się w duży krzak.

Różyczki okrywowe oprócz tej pomarańczowej. Pomarańczowa jest prawdopodobnie rózą rabatową. Nie wiem.
Ważne, że jest :D

Obrazek
Lawenda coraz piękniejsza :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Jeszcze nowe byliny. Na pierwszym szałwia a dwa następne nie mam pojęcia. Okaże się jak rozkwitną.

Obrazek
Porcelanka umordowana deszczem

Obrazek Obrazek
I balkonowe też coraz ładniejsze.

Bylinki posadziłam sobie na razie na środku w nowo wykopanym miejscu. Potem chcę tam dać jakieś wyższe krzaczki a teraz niech sobie rosną i rozmnażają się :D
Chciałabym wsadzić też glicynię i poprowadzić w formie drzewka ale to się okaże potem, plan jest w każdym razie. Podoba mi się też płonący krzew. Jeszcze zobaczę jak to będzie
:D
A teraz zmykam na rynek, niby po jajka ;:71 ale wezmę samochód jakby trafiło się coś jeszcze ;:91
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

roslynn pisze: A teraz zmykam na rynek, niby po jajka ;:71 ale wezmę samochód jakby trafiło się coś jeszcze ;:91
Tak tak koniecznie samochodem, bo jajka mogą się po drodze stłuc...
Bardzo podoba mi się to myślenie...
czemu ja na to nie wpadłam i po jajka do sklepu chodzę :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Obeszłam Twoje włości Sabinko co było do pooglądania ,obejrzałam z przyjemnością!
Maryna. ;:92
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Sabinko ten pomarańczowo-żółty kwiatek to raczej liliowiec niż lilia (bylina, nie cebulowa).
Następna to trzykrotka wirginijska. Ostatnia bylina, (poniżej szałwii) coś mi przypomina,
nawet dwie byliny.może faktycznie lepiej poczekać na kwiaty zamiast strzelać.
Zaczyna Ci się - widzę - festiwal róż. :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Sabinko

Obrazek
Trzykrotka wirginijska
Obrazek
Liliowiec, jego kwiaty mają to do siebie, że kwitna tylko przez jeden dzień
Będziesz musiała polować żeby zrobić mu zdjęcie
Obrazek
Orlik
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Sabinko-u Ciebie jest mnustwo kolorków :roll:
Rowek wykopałam ,,sama swoimi łapkami,, :lol:
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Lecę na poprawkę ;:14 mnustwo ale dałam :oops: poprawiam szybciutko na mnóstwo ;:32
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Lisko i dobrze, że miałam samochód bo znowu zaswędziały mi ręce i kupiłam dwie pelargonie, jaka ja głupia bo wiem, że potem i tak więcej kupię ale jak tak po trochu to wydaje mi się, że mniej pieniędzy wydaję :D Potem zobaczyłam lawendę i kupiłam 5 sztuk bo była tania, i dwie hosty, już takie troszkę większe po 9 zł za sztukę. Tak więc samochód sie przydał. Aaa i jeszcze 30 jaj :D

Maryno :D Nareszcie , powolutku robi się u mnie coraz ładniej ale jeszcze daleko do tego żeby mieć takie ogródki jak Wasze :D

Elżbietko, widzisz jak to w sklepie nic nie wiedzą, mówiła babka, że to lilia. W każdym razie są to byliny :D
A różyczki faktycznie nareszcie ruszają, grzeczne dziewczynki :D

Tajgo dzięki za podpowiedzi, cieszę się, że mam orlika, teraz tylko czekać aż sie rozrosną :D

Agnieszko, nie przejmuj się tak bardzo, ja czasami też swoje błędy widzę dopiero po fakcie :D
Ale, że Ty ten rów zupełnie sama.... no kurcze, należy Ci się medal :D

Nic nowego sie nie dzieje to lecę do Waszych ogrodów. :D
Mszyc mam sporo ale dzisiaj popryskam bo nie pada i jak na razie nie ma wiatru. I może na allegro zajrzę pooglądać roślinki jakie mają :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Sabinko wszystkie zakupy które zrobiłaś to byliny są długowieczne. Warto kupić zdobią rabatę przez kilka lat. Trzykrotka w bardzo ładnym kolorze. Twoje różyczki w dobrym stanie moja jedna okrywowa zagrzybiona ma biały nalot. Nawet nie można opryskać bo mokro.
sterlizja36
500p
500p
Od: 14 paź 2008, o 18:57

Post »

Masz piękny ogród i dużo w nim zmian w ostatnich czasach :wink: ,pewnie spowodowane byciem na forum.Zakupy zrobiłaś jak się patrzy.Trzykrotki wirgilijskie bardzo je lubię,rosną w duże kempy i długo kwitną,różyczki też zaczynają już u ciebie dawać koncert.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”