Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem czy to dobry czas,ale wzeszła mi passi mollissima (1 z 6). Nie wiem czemu inne nie wzeszły? Chciałam jedną z nich wyhodować dla Figi. Spróbuję jeszcze raz na wiosnę.
A może..... jakieś podpowiedzi???
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Może stare nasiona. Nie lubią długo leżeć.
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Czy passiflory można wysiewać cały rok,czy lepiej tylko na wiosnę?
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Można cały rok, ale wysiewając jesienią/zimą trzeba zapewnić siewce trochę ciepła, światła i wilgotności, potem lato zrobi swoje i wejdzie w pierwszy okres spoczynku jako starsza, silniejsza roślinka.
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

Wróciłam z wakacji i to, co tu zobaczyłam, zachwyciło mnie. Cieszę się z nowych pasjonatów passiflory. :D A okazy przepiękne.

Mely, mam pytanie o wielkość kwiatów violacea. Wyglądają na niewielkie, a w oranżerii widziałam roślinę z olbrzymimi.
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Patrzę na te fotki i żal mi serce ściska. Moje kwitnąć nie chcą, tylko rosną, jak szalone. Poprzycinałam, z quandagularis nawet udało mi się zrobić sadzonki. Z tej niebieskiej niestety nie. I co mi z tego, że pięknie rosną, skoro nie kwitną. :( Chyba mnie nie lubią.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Muszą mieć przynajmniej 2-3 lata żeby zakwitnąć.

Właśnie doszła do mnie kolejna porcja nasion, coś mi się zdaje, że zamiast P. mollissima dostałem P. maliformis. Wie ktoś co to za gatunek?
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

Moje zaś kwitną i owocują, właśnie pojawiły się dwa pierwsze pączki na Kaiserin Eugeni - ciekawe jak będzie kwitła... Czekam od wiosny, a tu dopiero pierwsze pąki. Może u Ciebie Wandziu też jeszcze nic straconego. :)

Prezentuję wyhodowany przeze mnie owoc na Constance Eliott:

Obrazek
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam

Katia moja violacea ma kwiaty takiej szerokości jak zwykła caerulea
Wanda nic się nie martw moje też najpierw rosły jak szalone i w ogóle nie chciały kwitnąć a teraz pąków tyle ze zliczyć nie mogę (fotka niżej) – szkoda ze tak szybko przekwitają ;:145
Phantom maliformis nie mam w swojej kolekcji ale słyszałam tyle że pochodzi z wysp Pacyfiku, a na Jamajce jej owoce podawane są z winem i cukrem :p , maja od 3 do 5 cm i smakiem przypominają jabłko. Dorasta do jakichś 5 metrów, lubi półcień, zimowanie w min. 4st. C.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Moje nowe uciechy passi constance elliot :D
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Dzięki, czyli lubi raczej chłodek. W bloku trochę ciężko zapewnić takie warunki... :cry:
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Jak długo wschodzą nasiona passiflory? Nie wiem czy już mam się denerwować czy jeszcze troch poczekać :?
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49

Post »

Krystyna.F pisze:Ciekawe czy wśród forumowiczów są tacy,którzy swoje Passiflorki wyhodowali z nasion? Obecni ręka do góry! Pytam, bo ja swoje będę wysiewała i ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie? A i rad chętnie bym posłuchała :D !!
Mi rośnie passiflorka z nasionek:) rośnie powooooli niestety :? Co z niej będzie zobaczymy. Podlewam codziennie, bo ziemia szybko zasycha... może ona tyle pije? Stoi sobie na zachodnim oknie :D
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Moja passiflora choć bardzo duża i rosnąca w na dworze w doniczce w słoneczku ani raz nie zakwitła w tym roku, dlaczego? może ktoś wie co zrobić :(
ewa pampuch
---
Od: 24 sie 2009, o 11:55

Post »

Witam.Jeśli mogę coś doradzić wysiałam Passiflorę z nasion i czekałam na kwiaty ale nie zakwitła a 2 lata temu kupiłam w doniczce i teraz kwitnie całe lato a wygląda tak :D Obrazek.Pozdrawiam ;:1 ;:6
Ewka
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Witam.Ja również parę lat temu miałam Passiflorę z nasionek,rosła bardzo bujnie,była przycinana,wreszcie wsadziłam ją w ogródku .Rozkrzewiła się ładnie ale w ogóle nie kwitła,zostawiłam ją na zimę i po kwiatku.Mam nową kupioną w markecie w maju ,kwitnie ładnie,taka sama jak Ewy Pampuch.Może moja w ogródku nie kwitła gdyż miała za dużo miejsca,a podobno lubi ciasno.Tyle moich spostrzeżeń
pozdrawiam Renia
Renia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”