Rośliny rzadkie i ciekawe w naszych ogrodach cz.2
Re: Rośliny rzadkie i ciekawe w naszych ogrodach cz.II
Zasada jest jedna. Jeśli roślinka w sezonie wegetacyjnym ma dobrze (a ta akurat dość wymagająca jest) to i różne przypadłości zimowe lepiej znosi.
Profilaktycznie zlana była zaraz po posadzeniu miedzianem i póxniej jeszcze kilka razy traktowana środkami grzbobójczymi, więc chyba tylko grzyb-terminator mógł przeżyc
A to Tsuga canadensis Pendula, która właśnie zagościła na nowej rabacie

A to Tsuga canadensis Pendula, która właśnie zagościła na nowej rabacie

Czyli to jednak inna odmiana niż ta Janusza? Jeszcze mała, ale już tren u sukni jej się zaznacza
, fajna.
A ja mam takie pytanie, pewnie głupie( chociaż ponoć nie ma takich), ale chcę skorzystać z wiedzy bywających tu mędrców i się czegoś nauczyć
Skoro tuje, cyprysy i inne takie bez problemu rozmnaża się przez sadzonki, wiem,że świerki Conica też , to dlaczego inne świerki, sosny się szczepi, a nie sadzonkuje? Tak pewnie jest szybciej, bo podkładka już ukorzeniona, ale czy w ogóle jest możliwe sadzonkowanie gałązek świerka czy sosny tak z ukorzeniaczem? Dodam, sadzonkowanie z pozytywnym efektem?

A ja mam takie pytanie, pewnie głupie( chociaż ponoć nie ma takich), ale chcę skorzystać z wiedzy bywających tu mędrców i się czegoś nauczyć

Skoro tuje, cyprysy i inne takie bez problemu rozmnaża się przez sadzonki, wiem,że świerki Conica też , to dlaczego inne świerki, sosny się szczepi, a nie sadzonkuje? Tak pewnie jest szybciej, bo podkładka już ukorzeniona, ale czy w ogóle jest możliwe sadzonkowanie gałązek świerka czy sosny tak z ukorzeniaczem? Dodam, sadzonkowanie z pozytywnym efektem?
Pisząc o zimowaniu sośnicy miałem na myśli dość duże mrozy (u mnie średnio zimą -32/ -36, chociaż pamiętam dwie zimy -40 przy dość dużej ilośći śniegu). Co się tyczy pytania Marty ,to większość świerków można z powodzeniem rozmnażać przez sadzonkowanie . Co do sosen to były robione próby z sadzonkowaniem ale efekty były mierne (ponoć niektóre kosówki się dość dobrze ukorzeniały np. P.mugo Alpenzwerg). Co prawda już chyba była ale jeszcze raz Weigela Monet (Verweig)
Pozdrawiam Janusz

Pozdrawiam Janusz
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Abies koreana Fliegende Untertasse

Abies fraseri Piramidalis

Abies fraseri Piramidalis

A co tam,że małe
Ale śliczne
Pinus strobus Green Twist

Igły poskręcane prawie jak u odmiany Torulosa
Picea omorika Alexandra

Picea omorika Alexandra

Robię remanent w zdjęciach
Pinus wallichiana Darts Hill

Pinus wallichiana Darts Hill

-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
rispetto jak będziesz robił remanent w ogrodzie i znudzi Ci się ta sosna himalajska to daj znać przyjadę 

- darob66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pozdrawiam Janusz
Właśnie robięFallenangelv pisze:rispetto jak będziesz robił remanent w ogrodzie i znudzi Ci się ta sosna himalajska to daj znać przyjadę

Pinus strobus Sea Urchin