Uprawa porów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Materka
50p
50p
Od: 18 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Por i Seler

Post »

Dziękuję gieniu1230 :wit , myślałam, że to bielenie dłużej trwa. Seler korzeniowy zawsze mam ładny, no może nie takie wielkie bulwy-korzenie jak można kupić w sklepie, ale jestem zadowolona. Sieję odmianę Zagłoba.
Pozdrawiam
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja wysiewam selery 15-20 lutego. Jak pojawiają się liście właściwe pikuję je do wielodoniczek, nie tych najmniejszych. Takich http://www.jrk.com.pl/html-polski/wd8.html
I tyle. Kupuję ziemię do wysiewów. Trzymam je w jasnym miejscu, hartuję ok. 10 dni przed wysadzeniem.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tula, masz na myśli styropianowe wytłoczki na jajka? Są zdecydowanie za płytkie. Czasem w tych tekturowych sadzę lobelię, a i tak nie wychodzi to najlepiej. Na selery wytłoczki są za małe. One się dosyć mocno korzenią. A jak były wybiegnięte, to myślę, że problemem jest za wysoka temperatura i za mało światła.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Nie nie, nie na jajka. Takie styropianowe palety z mnóstwem dziurek, specjalne do rozsad.
One nie były wybiegnięte, one były marniutkie. Światła miały dużo (wschodni parapet, słońce do 14) i temperatura też za wysoka nie była (nieogrzewane poddasze). Jak pisałam dokładnie w tych samych warunkach, na tym samym parapecie, wyhodowałam śliczne pomidorki, nic nie wybiegało. Selery po prostu były mizerne, małe, cienkie. Nie rosły. Nie wiem co im nie pasowało. Może podlewanie? Lubią mokro czy sucho ? Bo lałam na oko - jak pomidorom.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

trudno gdybać co im przeszkadzało - może nieodpowiednia ziemia ?
następnym razem jak będzie problem z roślinami - nawieź je trochę jakimś naturalnym nawozem ( można dolistnie ).
pozdrawiam
Edyta
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Aż sięgnęłam do poradnika, by o rozsadzie selera poczytać, no bo ja kupuję gotowe sadzonki.
Optymalna temperatura kiełkowania -do 20st. W czasie wzrostu temperatura nie może być mniejsza od 16 st. W ogóle niższa temperatura dla selera w czasie wzrostu również w gruncie powoduje wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Wysadzamy dopiero na początku maja a w rejonach zimniejszych nawet w połowie maja. Seler lubi luźną, wilgotną glebę, częste spulchniamie i najlepiej rośnie po kapuście głowiastej. aha! Tula, to afrodyzjak, ma oprócz składników mineralnych i witamin cały szereg składników hormonopodobnych! :D
Pozdrawiam! Gienia.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Esony ma rację. Trudno gdybać. Selery mają duże wymagania wodne i nawozowe. Chociaż na etapie rozsady, to sama woda raczej im wystarcza. Ale jak widać, że cienkie są, to warto bardzo rozcieńczonym Florovitem je podlać.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Dzięki za wskazówki, może w tym roku będzie lepiej. Zamierzam w sobotę siać selery, pora i pietruszkę.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Mam zamiar wysiać pory i selery; korzeniowy i łodygowy. Jakie odmiany na ten sezon polecacie do uprawy amatorskiej?
Marcin
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja wybrałam por 'Carentan'. Nie miałam go jeszcze, ale ponoć dobrze zimuje i na wiosnę szybko zaczyna odrastać. To jest dla mnie ważne, bo część porów sadzę późno (po groszku) i na zimę zostają na grządce. Poprzednio miałam 'Juhas' i nie udał mi się najlepiej.
Seler, to odmiana 'Edward'. Taką miałam w ubiegłym roku. U mnie rósł bardzo ładnie, więc w tym roku znów go posadzę.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Dorkasz1. Ja miałam właśnie Carentana. Rośnie bezproblemowo ;:108
Ok. 30 sztuk zostało na zimę w gruncie, zobaczę więc jak będzie zachowywał się na wiosnę.
Pozdrawiam, Monika
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Kupie też cerentan. Z odmian selerów zachwalany jest Albin- czy ktoś go wypróbował.
Czy warto siać seler naciowy, nie łodygowy, podobno rośnie jak pietruszka naciowa.
Marcin
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Witam! właśnie seler EDWARD też mi w ogrodniczym polecili, więc kupiłam. Por ELEFANT, wiecie coś na jego temat? A wysiać w sobotę zgodnie z kalendarzem-tak?!No właśnie uprzedziłeś mnie Marcinie tym pytaniem o seler naciowy- to by było także moje następne pytanie. Potraktować jak zioło, wysiać teraz lub pietruszkę i wysiać do gruntu?
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Kasiu, seler naciowy posiej tak jak bulwiasty do kubeczków na rozsadę. W maju wysadzisz gotową rozsadę do gruntu.

Marcinie, seler naciowy ma bardzo mięsiste i chrupkie ogonki liściowe. To właśnie spożywamy, ze smakiem zresztą :wink:
W pietruszcze naciowej częścią spożywczą są głównie liście.
Pozdrawiam, Monika
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Moniko-dzięki tak zrobię, wreszcie mam przewodnika a nawet kilku, tak zrobię! ;:108 A co na temat tego poru ELEFANT? A może jakiś inny wczesny, ale jaki co polecacie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”