Moje zacisze.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p
Od: 29 maja 2008, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje zacisze.

Post »

Po przerwie technicznej spowodowanej awarią komputera jestem. Nie wiem czy to taka nowa świecka tradycja, ale w zeszłym roku też o tej porze padł mi dysk...

Zacznę od Joli Dziękuję, również pozdrawiam. Trochę późniejszą wieczorową porą. Przepiękne krokusy, nie mogę się ich doczekac.
Grześ zostały jeszcze dwie, ale na razie to jakoś im się nie spieszy, a mech nie jest egzotyczny, dwa miesiące temu przesadziłem paprotki do świeżej , wyprażonej w mikrofalówce ziemi, więc chyba zasiał się sam. I jest tutejszy, inna sprawa skąd wziął się w zimie...
Jacuś miło, że sobie obejrzałeś to i owo u mnie. Srednio wyrastał jeden liśc na dwa tygodnie tak więc .... to jeszcze dużo czasu ... a jak co to posadzę ją w pniaczku :heja
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Pozdrawiam wieczorową porą ;:196

Obrazek
Może Grzesiu byś wkleił jakieś fotki z cieplejszego klimatu :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeden liść na 2 tygodnie? To i tak niezłe tempo. Posadzisz ją w pniu i będzie drzewiasta :?: Dobre :;230
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Kolejny ogród zwiedziłem, witam, wspaniałe roślinki ale najbardziej zainteresowała mnie aralia. Możesz coś więcej o niej powiedzieć?? Masz ją z nasion czy z sadzonki?? Ja moczyłem nasiona przed siewem, jak sprzedawca doradził ale zrobiły się flapowate i rozmiękłe. Szło je zgnieść w palcach. Zostało mi ich jeszcze parę, więc spróbuje ponownie za jakiś czas. :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Witaj! Dziękuję za odwiedziny!
Moja aralia była kupiona jako sadzonka na Allegro (oczywiście) Miała tego roku masę nasion ale ich nie zebrałem i nie wiem czy były zdolne wykiełkować. Jedno jest pewne, wytwarza odrosty korzeniowe i to jest trochę problematyczne, dlatego prawie na pewno zmieni swoje miejsce. Tu gdzie rośnie nie ma możliwości kontrolowania jej. Już ma dwa odrosty a to tylko początek, ponoć jest w tym lepsza niż sumak octowiec. Jak się przypomnisz na wiosnę, to chętnie podaruję Ci sadzonkę... z nasionami różnie bywa. Pozdrawiam ciepło.
Witam serdecznie Wszystkich. Pozdrawiam ciepło z Mogilan, tam gdzie do słońca bliżej. www.mogilany.pl
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Grzesiu! Też mam taką araię z odrostu i moja znajoma na nią psioczy z tego powodu. A ja nie mogę się doczekać, kiedy się rozrośnie. A w nowym ogrodzie mi przemarzła, bo trzymałem ją w donicy. Więc czekam na odrosty w starym ogrodzie.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Witaj Jacuś Jak miło, że wpadłeś ... ;:138 A na odrosty jest jeden sposób, trzeba trochę podrażnić roślinkę. Na przykład lekko uszkodzić ... przyciąć gałąź, wpić sztychówkę i przeciąć korzeń... ponoć taki zabieg działa jak płachta na byka. Sprawdzałem to z sumakiem.
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu dziękuję że mnie odwiedziłeś ;:196 spokojnej nocy życzę...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grześ, aralia w starym ogródku ma dopiero ok.80cm więc nie bedę jej dokuczał. Niech trochę podrośnie, a jak zabraknie mi cierpliwości to pójdę do znajomej po kolejnego odrosta :)
Ale dzięki za radę. Sumaki jakoś tak bez problemu sie przyjmowały. Ale problem robiły wielki z odrostami.
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Witajcie !!

Z okazji odrobiny wiosny tej zimy odkurzyłem aparat :wink: Zobaczymy jak długo potrwa to tchnienie wiosny...

Przebiśniegi
Obrazek

Rannik zimowy
Obrazek

Inny przebiśnieg :D
Obrazek

Zimowity
Obrazek

I widoczek ogólny na główną ścieżkę.
Obrazek

Chciałem wkleić więcej zdjęć ale chyba znowu coś przespałem z fotosikiem bo panel wygląda inaczej niż ostatnio i chyba ma jakiś limit załączanych zdjęć.
Ja na jakiś czas znikam z forum .... więc do zobaczenia za jakiś czas ... ;:196
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grzesiu poczekaj aż te kwiatki rozkwitną :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Poczekam... :D
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Grzesiu U ciebie już wiosna a u nie hałdy śniegu , nawet w miejscach co nie ma już śniegu nie widzę kwiatów , ale chyba zaraz ubiorę się i pójdę szukać .
Dobrze ze słoneczko zaczyna świecić ,choć zapowiadali dzień pochmurny i deszczowy .

Genia :wit
Awatar użytkownika
grzech77
200p
200p

Post »

Witaj Gieniu Ty masz taki słoneczny awatarek , że nawet jak słońca nie ma to robi się wiosennie ;:3 Ja mam to szczęście, że mieszkam na południowym stoku i słońce na prawdę piecze. Za to jak popatrzę w dal to widzę tylko północne stoki a tam śniegu... do kwietnia będzie topniał.
Moje zacisze.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku cieszę się że u Ciebie już wiosenka :lol:
Tak fotosik się zmienił, ja tez miałam problemy ale Bożenka mi wszystko wytłumaczyła :lol: musisz wejść na mój wątek i przeczytać :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”