Nasza działeczka- kolejne etapy powstawania

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czosnek jest rośliną cebulową. Jeśli nie dopuścisz do kwitnienia i zawiązania nasion, to jedyna szansa dla niego na rozmnożenie to wytworzenie cebul przybyszowych. Wtedy rozmnaża się "w miejscu". Ale cebule muszą się wykarmić, jeśli im wytniesz liście, to zdechną z głodu. Chcesz się pozbyć czosnku? - koś, koś i koś :;230
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza - różnych chwastów już się pozbywałam i to nie mało, ale ten czosnek to mnie osłabił.... :lol: Uzbrajam sięw cierpliwość i przystępuję do walki... :lol:
Moje pomidorki musiałam popikować bo rosły po 3 lub 4 w jednym kubeczku... Spróbuj przesadzić swoje może rzeczywiście odżyją...
Zakupy biedronkowe chyba nie najgorzej.. :lol: To co dopiero wychodzi to gloksynia, największa to mydlnica, a średnia to trytoma...
Obrazek

Irenko dziękuję za miłe słowa...W warzywniku czeka miejsce na pomidorki i ogórki :lol:

Bishop dziękuje za rady co do czosnku...czyli albo wykopać i to przed kwitnieniem, albo pozbawiać go liści...czy tak?

Kwitnąca moja miodunka
Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, Nie wiem od czego zacząć- piękna rozsada! Krępa, bujna! Aż pozazdrościć!
A warzywniak! Super! Aż oczy cieszy! Poza tym pięknie będzienasłoneczniony! Pomidory będą tam miały raj na ziemi! Gratuluję, wiele pracy od zeszłego roku, a jakie efekty! To zupełnie nie to samo miejsce!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Sadzonki, coraz ładniejsze. Zastanawia mnie ta Twoja mydlnica, bo moja bazyliowata ma czerwone listki. Czy ta Twoja to nie przypadkiem mydlnica lekarska :?: Czy nie lepiej Jolu na skarpie zrobić skalniaka albo rabaty dwu-, trzypoziomowej :?: Tak jak mówi Krzysiek - skarpę się źle kosi.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Agape witaj w moich skromnych progach :lol: Tyle miłych słów - dziękuję... Warzywniak jest nieduży, ale strasznie mi zależało,żeby chociaż troszkę mieć swoich warzywek..
Agape Ty też włożyłaś wiele ciężkiej pracy u siebie i zabaczysz jak będzie pięknieć z dnia na dzień.. :lol:
Jacek P.... pisze:Sadzonki, coraz ładniejsze. Zastanawia mnie ta Twoja mydlnica, bo moja bazyliowata ma czerwone listki. Czy ta Twoja to nie przypadkiem mydlnica lekarska :?: Czy nie lepiej Jolu na skarpie zrobić skalniaka albo rabaty dwu-, trzypoziomowej :?: Tak jak mówi Krzysiek - skarpę się źle kosi.
Jacku dziękuję za odwiedziny.. :lol: Co do mydlnicy to na opakowaniu pisze "Saponaria ocymoides" i są drobniutkie różowe /fioletowe?/ kwiatuszki tworzące dywan , ale może w kapersie było coś innego :?
Co do skarpy to w planach nie było trawy tylko w większości chciałam posadzić roślinki zadarniające, płożące żeby zakryły całą powierzchnie ...Część zresztą już posadziłam w tamtym roku, nie zadużo bo i skarpa też duża to od razu nie dam rady a i rośliny potrzebują czasu żeby się rozrosnąć.... Ale w tym roku na całej skarpie wyróśł ten czosnek nieszczęsny, że nawet roślin nie widać i w desperacji stwierdziliśmy, że posiejemy trawę, którą się skosi i już, a tak to pół życia spędzę na skarpie i będę wyrywać ten czosnek :evil:
Teraz już wiemy, że trawa to nie najlepszy pomysł i pozostaje mi walka z czosnkiem :twisted: .
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

To jeszcze troszeczkę wiosny z działeczki śnieżniki i hiacynty :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu ładniutka miodunka , a jakie hiacynty :shock: , moje dopiero wystawiły łepki jeszcze im trochę zajmie zanim zakwitną . Pomidorki widać że rosną ładnie i zdrowo , ja nie siałam liczę na wsparcie forumowej koleżanki :wink: ostatecznie nie można mieć wszystkiego :lol: .
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jolu, na pewno uda Wam się walka z dzikim czosnkiem, choć przyznam, że to dość nietypowy chwast. Ja walczyłem i pewnie powalczę jeszcze z perzem i skrzypem. Zwłaszcza ten ostatni jest praktycznie nie do wyrwania, bo ma bardzo długie podziemne rozłogi.
Śnieżniki super :!: Już wiem, co chcę kupić jesienią :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jolu wpadłam tylko na chwileczkę życzyć Wam zdrowych i radosnych Świąt !
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Jolu. Chciałam złozyć Tobie i Twojej rodzince najlepsze życzenia świateczne oraz
Czekoladowego króliczka,
apetytu jak u dziczka,
kolorowej wydmuszki -
takiej w kwiatuszki.
A jak przyjdzie dzień lany - przemoczonej piżamy.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Pokaż, co wiosna przez tydzień zmienila...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Iza, Ado serdecznie dziękuję za życzenia świąteczne :lol:
bishop pisze:Pokaż, co wiosna przez tydzień zmienila...
Ok..Tylko troszkę cierpliwości bo zdjęcia muszę wgrać z drugiego kompa :lol:
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

W przedświątecznym tygodniu było u nas ponad 20 stopni, po prostu jak lato...Super ..Tak więc ciepełko zrobiło swoje i kwiatuszki rozkwitły. Oto one:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Robi się u Ciebie kwitnąco! Pięknie! Ja niestety wciąż czekam na hiacynty i tulipany. U mnie ciepło, ale bez upałów. Nawet narcyze nie wszystkie jeszcze kwitną.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

tu.ja pisze:Robi się u Ciebie kwitnąco! Pięknie! Ja niestety wciąż czekam na hiacynty i tulipany. U mnie ciepło, ale bez upałów. Nawet narcyze nie wszystkie jeszcze kwitną.
Iza muszę powiedzieć, że bardzo mnie cieszy każdy kwitnący kwiatuszek, ale mam ich bardzo mało :( Czekam jeszcze na żonkile i tulipany ..bo na razie zakwitły tylko takie mini tulipanki chyba botaniczne :? Teraz już wiem , że jesienią muszę nasadzić dużo cebulek by wiosną móc oczy nacieszyć
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”