Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z wielką przyjemnością czytałem o niebie, trawie i ziemi czyli relacji człowiek-natura. Pięknie to ujęliście - Ty i Krzysiek. Dzięki Wam za przypomnienie takich prostych prawd, jak poczuć się dobrze. Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękna furtka :) może troszkę krzywo zamontowana ale piękna bo od początku do końca jest Twoja :) gratuluję i mam nadzieję że na tym nie skończysz swoich prac ogrodowych :) - majsterkowych
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

OOO matko!!! Kobieto! Ale furtkę odwaliłaś, ..że się tak wyrażę ;:63 Wśród żywopłotu prezentuje się super..Widać, że postawiłaś sobie za cel doprowadzenie działki do ładu i składu i walczysz bardzo wytrwale i cięężżżko...Szczerze Cię podziwiam!!! I to głównie za to, że podejmujesz się naprawdę ciężkich prac ....Jesteś strasznie wytrwała ...Ja wiem, że chce się jak najszybciej i jak najwięcej zrobić, ale Agnieszko może nie bierz tyle na siebie - oszczędzaj się troszkę, zdrowie jest jedno, a działka nie ucieknie..Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Dobry Wieczór Wszystkim odwiedzającym ten wątek.

Dzi ękuję za rady. Z tą wytrwałością, to bywa różnie...Staram się wykorzystać ostatnie dni urlopu, bo od października ruszy machina pracy. No, i bęzie zimniej. Działka, powietrze, gorąca herbata, cisza- przede wszystkim, no i święty spokój bo teraz mało kto tam przychodzi- to sązdarzenia nie do przecenienia. Chce jak najwięcej zrobić przed wiosną.
Całe lato marzyłam by móc mieć działkę, to teraz się nią cieszę! I nie mogę nacieszyć!

Dzisiaj kropiło, siąpiło, padalo, siąpiło, przestawalo, znów kropiło, pdało, lało, padało...
Lecz udało mi się skopać 1/8 działki. (Na dwa razy, czyli w jeden dzień daję radę 1/16).
Czyli samego kopania mam ponad dwa tygodnie. Ale już szybciej dochodzę do siebie, dobre narzędzia dają poczucie sprawstwa;)i chyba nabieram wprawy.

Najpierw kostkuję darń z 4 stron....

Obrazek

A potem:

Obrazek

Poza tym znalazłam w ziemi dwa niesamowite stworzenia. Już zadałam innym wątku pytanie co to, ale wklejam tu zdjęcia:

Przepraszam, jak ktoś nie lubi robali...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

to są pędraki - likwiduj je bo będą Ci podjadać roślinki od spodu- na dwóch pierwszych fotkach sa to larwy a na ostatnich osobnik dorosły ... tkz chrabąszcz majowy (wtedy ich najwięcej lata) - larwy żyją w ziemi do 7lat zanim się przepoczwarzą i przez ten okres muszą się czymś żywić - na czym cierpią korzenie i części podziemne roślinek ..
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej!
Na robakach się nie znam, ale ten pierwszy wygląda na pędraka. Mogę się jednak mylić.
Sama widziałam,że coś sknociłam z tym adresem. Nie jestem zbyt biegła w obsłudze kompa. Spróbuję raz jeszcze, bo stronka jest świetna. Jeżeli mi nie wyjdzie, to mi wybacz i wpisz ręcznie...ok? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15888
U mnie też dziś pogoda nieciekawa tylko mniej pada. Słowo daję - podziwiam Cię za to zacięcie do kopania :!:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Życzę Ci dalszej wytrwałości w kopaniu! I sobie też tego życzę, bo mam ten sam problem - dużo kopania i wybierania korzeni drzew.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

E no Aga ty to spec od kopania jesteś ;:63 ,podziwiam cię.
A patrząc na robaki to miałam dreszcze :roll: .
U mnie dzis sie rozpadało więc zwiedzam ogródki :roll:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety i u mnie pada od rana...Nawet nie chce się wyjrzeć za okno - nie mówiąc o wychodzeniu z domu. A moje cebulowe leżą i czekają...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety kupiłam litr raundupu i opryskiwacz. Teraz czekam na słoneczny, bezwietrzny dzień :evil: .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaki kupiłaś? Gotowy do użycia czy taki koncentrat do rozrabiania z wodą? Ja wiosną kupiłam koncentrat w małej saszetce - był dobry. Potem latem trafiłam gotowy w 1l butelce od razu ze spryskiwaczem. Niestety jakoś słabiej działa. Jak wyschną Ci chwaściska od razu łatwiej będzie kopać i znacznie mniej roboty. Ja w dwóch miejscach używałam. Czasem po prostu nie ma innego wyjścia.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

No właśnie tu.ja ja tez tak kupiłam.Ten w spryskiwaczu był słabszy i mniej skuteczny.
Kupiłam koncentrat i mniej go rozrobiłam :) .
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Dziewczyno, ta furtka hicior gdybym nie widziała, że ją robisz to bym nie uwierzyła, że to Ty.
A z robalami to Ci nie zazdroszczę na wszystkich zdjęciach jest chrabąszcz majowy (dwa pierwsze zdjęcia to jego postać larwalna - pędraki, pozostałe dojrzała). Wygląda na to, że masz mocno zapędraczoną glebę, a to nie dobrze.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór!

Mam nadzieję, że u Was była choć trochę lepsza pogoda?

Maakito- no ja nie wiem, czy aż tyle...ja zanalazłam tylko dwa chrabąszcze i jednego pędraka dotychczas podczas kopania.

Raundup kupiłam 1 litr koncentratu. (oj niedługo pójdę z torbami...;) i najtańszy opryskiwacz, bo podobno już go do niczego innego nie wolno używać...

A z furtką, to jestem naprawdę...durna. Jak kupiłam ten środek ochrony drewna, kolor palisander...to- jak zwykle na piechotę idąc - on mi "chlupał" w puszcze, w torbie. Pomalowałam, wydała mi się jakaś jasna...Dziś malowałam ponownie (jak w instrukcji) a pod koniec malowania pędzel wpadł mi do puszki, wyciągam....hmmm....palisander był na dnie.W ogóle nie wymieszałam tego koloru, mniemałam że dostatecznie się wymieszał. Nawet tak sobie pomyślałam "o chlupie, to i się dobrze wymiesza". :? :?
Ale pomalowałam ostatnią warstwę tym "kolorem". Jest całkiem ciemny, teraz jest trochę zbyt masywnie.
Zobaczymy...

Dziś wiele nie zrobiłam bo zwiedziałam leroy merlin, obi i markety wraz z Przyjaciółką.
Kupiłam kurtke przeciwdeszczową, która już zdążyła się dziś sprawdzić. Fajna,choć chińska, na polarze.Jaka to odmiana miła!
Poza tym dokupiłam wapno i skończyłam z bieleniem, oraz...skoro już nie kopałam, tylko unikałam deptania trawy :lol: zajęłam się trochę wyższymi partiami...czyli zebrałam z drzew to:

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda może ciut lepsza co wcale nie znaczy,że fajna czy dobra.
Z tym palisandrem to trochę kiepsko...Chociaż on z zasady jest dość ciemny ( wybrałam kiedyś lakierobejcę na ramkę w tym kolorze :( ). A kto Ci mówił o tym,że nie można opryskiwacza po randapie używać do czego innego? Nawet o tym nie pomyślałam. Ja swój po użyciu od razu umyłam ciepłą wodą i potem używałam do innych oprysków ( notabene do róż ). Ten drugi w oryginalnym opryskiwaczu mam zamiar właśnie zostawić tylko do tego środka na przyszłość. Jak dobrze,że trafiłam na to Forum. Nawet przypadkiem człowiek wiele się uczy... :lol:
Co do ślimaczków to w zeszłym roku też byłam zdziwiona widząc je na drzewach. Teraz staram się zbierać na bieżąco. Te na ziemi też :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”