Identyfikacja róż
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja róż
Kobiety policzyć płatki - na zdjęciu u Gagawi róża ma inny układ płatków - u Izy Liski jest pełniejsza.
Pewnie liczą te płatki-ale Gosiu zadałaś im zadanie.Też jestem ciekawa wyniku.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hi..hi... ja jeszcze nie liczyłam, ale wygląda na to, że moja ma ich dużo...
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

mogę i ja zapytać czy znacie to cudeńko?
chciałabym dokupić
jest silna, mocne sztywne pędy pokażny kwiat i lekki zapach
kwitnie na okrągło, nie przemarza,kolor ma intensywnie czerwony-widoczny z dala
i można się w niej zakochać
(przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale obiekt przepiękny)
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Gloria Dei to na pewno nie jest ale jest piękna - moje glorie mają obrzynie kwiaty i i bardziej kremowe- cieniowane nie takie jednoliteIgnis05 pisze:Czy też mogę prosić o rozpoznanie moich róż ?
Ta była kupowana z metką "Gloria Dei", ale czy to ona ?
Tak rozkwitała w ubiegłym roku:

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Beatko, dzięki za odpowiedź i zainteresowanie.
Też mam od początku wątpliwości co do tej róży.
Dokupiłam jeszcze jedną glorię z innego źródła, ale kwitła podczas mojej nieobecności i czekam teraz na jej kolejny kwiat.
Wtedy mam nadzieję się przekonać. Bo może mam takie warunki glebowe, że ten kwiat tak właśnie u mnie wygląda ?
Moje zdjęcia może tego tak nie oddają ale podobnie wygląda też kwiat Glorii w różanym leksykonie Daumonta.

Dokupiłam jeszcze jedną glorię z innego źródła, ale kwitła podczas mojej nieobecności i czekam teraz na jej kolejny kwiat.
Wtedy mam nadzieję się przekonać. Bo może mam takie warunki glebowe, że ten kwiat tak właśnie u mnie wygląda ?
Moje zdjęcia może tego tak nie oddają ale podobnie wygląda też kwiat Glorii w różanym leksykonie Daumonta.

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Ignis05 - mam u siebie Glorię Dei i również mogę potwierdzić, że Twoja róża na zdjęciu to na pewno nie jest Gloria Dei.Ignis05 pisze:Beatko, dzięki za odpowiedź i zainteresowanie.![]()
-
- 200p
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
Chciałabym poprosić was o identyfikację róży:

w zeszłym roku obsadzaliśmy różami przejście do sąsiadów i chcieliśmy posadzić symetrycznie 2 pnące się po pergoli róże. Wybraliśmy Sympatię. Kupiliśmy 2 sztuki, jedna kwitła, druga miała pąki, obie miały identyczne etykiety z nazwami. Ale jak zakwitły, to jedna wygląda jak Sympatia, ale druga już nie bardzo.
wyglada inaczej, ponieważ:
- wpada jakby w fiolet. Ciężko mi określić kolor, jakby bordo wymieszac z fioletem to byłoby to
- inny kwiat niż Sympatia
- ale cudnie pachnie i dzięki temu została na jednej pergoli z sympatią
słabo na razie rośnie, okrywowe mi większe urosły w tym roku
Ale może dlatego, ze dopiero od roku jest u nas, potrzebuje czasu
dla porównania, tak wygląda ta druga róża z etykietą "sympatia".

Przy okrywowych różach zrobiliśmy ten sam numer i na 6 róż wzięliśmy 3 kwitnące i 4 z pąkami. 2 okazały się inne

w zeszłym roku obsadzaliśmy różami przejście do sąsiadów i chcieliśmy posadzić symetrycznie 2 pnące się po pergoli róże. Wybraliśmy Sympatię. Kupiliśmy 2 sztuki, jedna kwitła, druga miała pąki, obie miały identyczne etykiety z nazwami. Ale jak zakwitły, to jedna wygląda jak Sympatia, ale druga już nie bardzo.
wyglada inaczej, ponieważ:
- wpada jakby w fiolet. Ciężko mi określić kolor, jakby bordo wymieszac z fioletem to byłoby to
- inny kwiat niż Sympatia
- ale cudnie pachnie i dzięki temu została na jednej pergoli z sympatią

słabo na razie rośnie, okrywowe mi większe urosły w tym roku

dla porównania, tak wygląda ta druga róża z etykietą "sympatia".

Przy okrywowych różach zrobiliśmy ten sam numer i na 6 róż wzięliśmy 3 kwitnące i 4 z pąkami. 2 okazały się inne

-
- 200p
wielkie dzięki
poszukałam Astrid Gräfin von Hardenberg w necie, pasuje opisem i zdjęciami . Faktycznie to może być to
To oznacza jednak przesadzenie jej na wiosnę, bo parkowa na tej pergoli się nie odnajdzie
Zapach ma rewelacyjny, więc trafi w okolice tarasu
W sumie całkiem miła pomyłka, bo róża naprawdę ładna. Zaczynam miec na nią pomysł

poszukałam Astrid Gräfin von Hardenberg w necie, pasuje opisem i zdjęciami . Faktycznie to może być to

To oznacza jednak przesadzenie jej na wiosnę, bo parkowa na tej pergoli się nie odnajdzie

W sumie całkiem miła pomyłka, bo róża naprawdę ładna. Zaczynam miec na nią pomysł
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Mi nie pasuje na Astrid Grafin,ona ma czarne pąki,jest wyraźnie dwukolorowa,pierwsze płatki ciemno fioletowe
,a środek wyraźnie czerwony,pełniejsza,liście ma inne,ale to moje spostrzeżenia 

-
- 200p
spróbuję jutro zrobić zdjęcie całej róży, może będzie łatwiej.
poobserwuję ją, może coś charakterystycznego wyjdzie. Na co mam zwrócić uwagę ?
Na razie jako pierwsza złapała plamistość. Na pewno ma najmniejsze przyrosty z tych róż, które mam ( mam Marcury 2000, Sympatię, Queen Elizabeth i NN ). Ze szkółki przywieziona.
najchętniej poleciałabym od razu pooglądać ją jeszcze raz - jak to ten środek wygląda, ale światła się w ogrodzie jeszcze nie dorobiłam. Muszę wytrzymac do jutra
Ale rozumiem, ze jedno jest pewne: Sympatia to na bank nie jest ?? Nie ma wersji fioletowej/bordowej sympatii o pełnym kwiatku ?
//06.08.10. wykasowałam informację o pąku, to jednak nie jej
ale sprawdziłam kolor i faktycznie ciemnieje od środka, płatki zewnętrzne są ciemniejsze niż te w środku. Kwiat ciężki, giętka, liście drobne.
poobserwuję ją, może coś charakterystycznego wyjdzie. Na co mam zwrócić uwagę ?
Na razie jako pierwsza złapała plamistość. Na pewno ma najmniejsze przyrosty z tych róż, które mam ( mam Marcury 2000, Sympatię, Queen Elizabeth i NN ). Ze szkółki przywieziona.
najchętniej poleciałabym od razu pooglądać ją jeszcze raz - jak to ten środek wygląda, ale światła się w ogrodzie jeszcze nie dorobiłam. Muszę wytrzymac do jutra
Ale rozumiem, ze jedno jest pewne: Sympatia to na bank nie jest ?? Nie ma wersji fioletowej/bordowej sympatii o pełnym kwiatku ?
//06.08.10. wykasowałam informację o pąku, to jednak nie jej

ale sprawdziłam kolor i faktycznie ciemnieje od środka, płatki zewnętrzne są ciemniejsze niż te w środku. Kwiat ciężki, giętka, liście drobne.
-
- 200p
Sprawdzałam w szkółce, w której ją kupiłam, czy nie mają takiej róży w ofercie. Ale niestety, to musiał być błąd w etykietowaniu gdzieś wcześniej.
A najchętniej, to ja bym sobie jeszcze ze 2 krzaczki tej róży dokupiła, dorzuciła jej towarzystwo i upajała zapachem
poprzeglądałam inne wątki z różami, z nadzieją, ze trafię na podobną.
mam wrażenie, że w charakterystyce róż , przypomina ona róże Austina, ale nie trafiłam na takę, która byłaby identyczna
magda
A najchętniej, to ja bym sobie jeszcze ze 2 krzaczki tej róży dokupiła, dorzuciła jej towarzystwo i upajała zapachem
poprzeglądałam inne wątki z różami, z nadzieją, ze trafię na podobną.
mam wrażenie, że w charakterystyce róż , przypomina ona róże Austina, ale nie trafiłam na takę, która byłaby identyczna

magda