Oaza spokoju Hanki
Haniu dziś przy deszczowej pogodzie mam trochę czasu więc zawitałam na dłużej do Twojego ogrodu ale u Ciebie cuda, jakie piękne lilie a róże, głowa boli, to są też moje ulubione kwiaty. Skorzystałam też z Twoich przepisów na sałatkę a zwłaszcza z ogórków, u mnie w tym roku bardzo obrodziły. Co do konkursu, o którym wspomina Giga ja też się podpisuję, jesteś bardzo sympatyczną babką. Pozdrawiam serdecznie.
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich
Skoro siedzicie w ogórkach polecam na zimowe wieczory i nie tylko
Ogórki kiszone z papryką
1 kg ogórków
0,40 kg papryka
na 1 litr wody 5 dag soli i jeszcze wszystko to co do kiszenia ogórków dajemy
W słoju układamy na przemian ogórki i paprykę i kisimy-PYCHOTA
jest nadmiar jabłek a więc pieczemy
Pierożki
jabłka
30 dag mąki
1 margaryna
1 jajko
śmietana tyle aby zagnieść ciasto /ma być gęste jak na makaron/.Schłodzić .Rozwałkować na grubość placka na kluski.Wykrajać szklanką krążki wkładać ósemki jabłek zawinąć-nie zlepiać Piec na złoto w temp.200-220,Posypać pudrem -Smacznego
Sztrudel
zagnieść ciasto jak na makaron /trochę mniej twarde/rozwałkować posmarować masłem nałożyć jabłka starte na grubej tarce,trochę cukru,cynamon i zwijamy jak rogalik.Na patelni roztopić masło i piec sztrudel z obu stron. U nie wszyscy uwielbiają
Skoro siedzicie w ogórkach polecam na zimowe wieczory i nie tylko
Ogórki kiszone z papryką
1 kg ogórków
0,40 kg papryka
na 1 litr wody 5 dag soli i jeszcze wszystko to co do kiszenia ogórków dajemy
W słoju układamy na przemian ogórki i paprykę i kisimy-PYCHOTA
jest nadmiar jabłek a więc pieczemy
Pierożki
jabłka
30 dag mąki
1 margaryna
1 jajko
śmietana tyle aby zagnieść ciasto /ma być gęste jak na makaron/.Schłodzić .Rozwałkować na grubość placka na kluski.Wykrajać szklanką krążki wkładać ósemki jabłek zawinąć-nie zlepiać Piec na złoto w temp.200-220,Posypać pudrem -Smacznego
Sztrudel
zagnieść ciasto jak na makaron /trochę mniej twarde/rozwałkować posmarować masłem nałożyć jabłka starte na grubej tarce,trochę cukru,cynamon i zwijamy jak rogalik.Na patelni roztopić masło i piec sztrudel z obu stron. U nie wszyscy uwielbiają
- Hanka 1
Halinka
Ogórki do kiszenia zalewam wrzątkiem , zakręcam na amen i daję w ciemne miejsce.Trochę "kipią "Jak już przestaną kipieć /około tygodnia/wynoszę do spiżarni.Zalane wrzątkiem są twarde i dobrze się przechowują,Ja mam jeszcze z zeszłego roku.
Duże ogórki ścieram na grubej tarce układam ciasno w słoiku, dodaję to samo co do kiszonych i kiszę tak samo jak ogórki.Mam gotowe do zupy ogórkowej i wykorzystane duże ogórki.Polecam
Ogórki do kiszenia zalewam wrzątkiem , zakręcam na amen i daję w ciemne miejsce.Trochę "kipią "Jak już przestaną kipieć /około tygodnia/wynoszę do spiżarni.Zalane wrzątkiem są twarde i dobrze się przechowują,Ja mam jeszcze z zeszłego roku.
Duże ogórki ścieram na grubej tarce układam ciasno w słoiku, dodaję to samo co do kiszonych i kiszę tak samo jak ogórki.Mam gotowe do zupy ogórkowej i wykorzystane duże ogórki.Polecam
Dziękuję za przywitanie .
Kotlinę Kłodzką uwielbiam , w ogóle kocham zwiedzanie. Szkoda że tak rzadko mogę temu zajęciu poświęcić czas. A jestem z Legnicy , tak jak moja imienniczka
giga .
By było ciekawiej to niedawno byłam w Twoich stronach . w Lipcu bawiłam w Kilecach na 34 Festiwalu Harcerskim . Tak szybko zleciały dwa tygodnie.
Kotlinę Kłodzką uwielbiam , w ogóle kocham zwiedzanie. Szkoda że tak rzadko mogę temu zajęciu poświęcić czas. A jestem z Legnicy , tak jak moja imienniczka

By było ciekawiej to niedawno byłam w Twoich stronach . w Lipcu bawiłam w Kilecach na 34 Festiwalu Harcerskim . Tak szybko zleciały dwa tygodnie.
- Hanka 1
Małgosia
Szkoda,że nie spotkałyśmy się wcześniej przed festiwalem harcerskim.Tak łatwo byś z Kielc nie wyjechała.ale nic straconego myślę,że na przyszły rok też przyjedziesz i będę miała okazję pokazać ci ziemię świętokrzyską u nas też jest co zwiedzać.
Gosię Giga bardzo lubię .Super jesteście dziewczyny z Legnicy
Szkoda,że nie spotkałyśmy się wcześniej przed festiwalem harcerskim.Tak łatwo byś z Kielc nie wyjechała.ale nic straconego myślę,że na przyszły rok też przyjedziesz i będę miała okazję pokazać ci ziemię świętokrzyską u nas też jest co zwiedzać.
Gosię Giga bardzo lubię .Super jesteście dziewczyny z Legnicy
- giga45
- Od: 28 lut 2008, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Cię Hanuś.Ja Ciebie tez bardzo lubię i dziękuje Ci za tak miłe słowa. Wreszcie doczekałam sie kolezanki z majego miasta, aż jakoś tak raźniej sie zrobiło. Hanuś co do ogórkow, to dajesz w słoiki zakręcane i nie rozsadzi?? Ja zawsze dawałam pod klamre, aby były kiszeniaki twarde to dawałam skrawek suszonej ostrej papryczki-miały wtedy taki ostrzejszy posmak i twarde jak kamienie.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Bardzo mi miło
.
Całkiem możliwe ,że za rok się wybiorę znów. Tylko,że ja uwiązana wtedy jestem , jadę jako jeden z opiekunów zespołu tanecznego. Czasem , którejs z nas uda się wyrwać na pare godzinek , ale to nie łatwe . A Kielce bardzo mi się podobają , są taaaaaaakieeeeeeee zielone. Tyle tylko ,że ten wiatr i ciągła zmiana pogody jest zaskakująca. Strasznie zmokłam w tym roku na Kadzielni. Ale i tak wrażenia stamtąd są niesamowite.
Pożyjemy zobaczymy
.
A z przepisów skorzystam
Pozdrawiam cieplutko

Całkiem możliwe ,że za rok się wybiorę znów. Tylko,że ja uwiązana wtedy jestem , jadę jako jeden z opiekunów zespołu tanecznego. Czasem , którejs z nas uda się wyrwać na pare godzinek , ale to nie łatwe . A Kielce bardzo mi się podobają , są taaaaaaakieeeeeeee zielone. Tyle tylko ,że ten wiatr i ciągła zmiana pogody jest zaskakująca. Strasznie zmokłam w tym roku na Kadzielni. Ale i tak wrażenia stamtąd są niesamowite.
Pożyjemy zobaczymy

A z przepisów skorzystam

Pozdrawiam cieplutko