Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kocica pisze:Widzisz Jacku, za znam takiego gościa, który w swoim ogródku zakopał: starą lodówkę, resztki papy, słoiki ze starymi zaprawami i całe mnóstwo innych cudów....
Ludzie Kocico! Nie mają wyobraźni. Ja to wszystko zbieram i wrzucam do dołu pod skalniak. Może i mnie ktoś będzie przeklinał za 50 lat, jak rozryje skalniak :?: :twisted:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

A my segregujemy wszystkie śmieci, każde cudo do innego wora, a potem od nas to odbierają. A co było drewniane to spaliliśmy, gruz wykorzystaliśmy do utwardzenia podjazdu, a jakieś inne graty to tu ludzie sami zabierają - nawet stare okna od nas zabrali.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Jacku czytałam o gnojówce z pokrzyw ale pokrzyw nie miałam... a że miałam skrzyp... baaaaaaardzo dużo,.... to robiłąm ze skrzypu i tym polewałam rośliny.

Ja też kopię sama. Kiedy robiłam pierwszy trawnik za parkingiem, bardzo uważnie wybierałam z ziemi wszystko. Trawniczek mam cudnej urody ale skrzyp wyszedł. Bardzo się zmartwiłam ... pomyślałam trudno. widocznie u mnie musi być skrzyp będę go wyrywała z trawnika, żeby nei szpecił.. I tak robiłam i kosiarka co 2-3 dni ... nagle skrzyp w trawie zaczął zamierać...robił się taki czarny w końcu usechł ..... i nie mam skrzypu ...

skrzyp wyrywałam rękami, czyli tyle ile się udało... większość korzeni zostało w ziemi .... a jednak się pozbyłam :)

Teraz kopięi wyrównuje z przodu domu. Na wiosnę posieję trawnik, bo teraz już za późno :)
Ja też dopiero na wiosnę będę siał trawniki. Na razie próbuję dojść do ładu z tymi, które zastałem.
To może mi też się uda zniechęcić te uciążliwe chwasty, jak je tak będę gnębił. Pamiętam, że tak nam się udało w starym ogrodzie z podagrycznikiem.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess pisze:Jacek

przyszłam na te pyszności a tu co????? nie ma :cry: :cry:

jakiś ciekawy przepsik byś dał na coś z papryki itp
Dzięki Tess, że wpadłaś. Właśnie wpisałem przepis w wątku Jollli500. Akurat nie z papryki, ale mogę coś z papryki

SAŁATKA Z PAPRYKĄ I GROSZKIEM

20dkg makaronu świderki
żółta i czerwona papryka
15dkg groszku (tak ok.2/3 puszki)
świeża bazylia
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
kilka plastrów szynki
przyprawy: oregano, papryka słodka, sól, pieprz

- makaron ugotować
- paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę
- jogurt wymieszać z przyprawami
- wszystkie składniki wymieszać

SMACZNEGO!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kubanki pisze:Witaj,
ostatnio wpadłam tylko na chwilę i powymądrzałam się o lawendzie :oops: :D :D
Teraz przejrzałam cały wątek, szczególną uwagę skupiając na zdjęciach. Ciekawe rozwiązania stosujesz (but ze szczawikiem, ścieżka z kafli piecowych...) i nie brak Ci zapału. Fajnie, że masz źródło na roślinki w postaci starego ogrodu. Podziwiam też talent do rozmnażania roślinek z nasion i pędów.
Wiosną jak Twoje roślinki ruszą i się na rabatkach porozrastają będzie mnóstwo radości.
Miłego dnia, równie słonecznego jak u mnie
Dzięki Aniu, że znalazłaś czas i wpadłaś do mnie. Napisałaś ważne informacje o lawendzie, dlatego im więcej takich "wymądrzań się" tym lepiej :lol: .
Wiesz, wiele rzeczy robię równocześnie, dlatego nie spieszy mi się, by wszystko mieć od razu. Mogę poczekać aż coś się ukorzeni czy rozrośnie z nasion. W tym czasie inne rzeczy pięknie kwitną i się rozrastają.
A pomysły rodzą się same z materiałów, które mam wokół siebie. Dużo też uczę się od innych forumowiczów. Twoje ścieżki bardzo mi się podobały i kto wie czy też czegoś nie odgapię :wink:
Co do kafli, to jest to rozwiązanie tylko sezonowe. Zimy nie przetrzymają więc muszę je teraz sprzątać :cry:
Też z niecierpliwością czekam na wiosnę :) Pozdrawiam ciepło!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienka pisze:Witaj Jacku!
Wszędzie narobiły mi się zaległości, bo rzado bywałam na forum.
Piękne masz dalie.
Roboty ziemne z przyjemnością sobie pooglądałam (hihi... spaczenie ogrodnicze :lol: ).
Cały czas żałuję, że nie jestem facetem i sama nie mogę przekopać sobie ziemi. :(
Mam nadzieję, że gnojówkę z pokrzyw wylałeś na kompost? Bardzo dobrze i tam
działa.
Szałwie też mi się podobają - zwłaszcza omszona.
Lawenda chyba faktycznie jest z tych niezimujących u nas w gruncie. Kiedyś sprawdzałam
moją w necie i chyba właśnie ta Twoja wpadła mi wtedy w oko.
Dziki też nie należą do rzadkości. Jak to na wsi...
Wybacz, ale trochę się uśmiałam. A dlaczego? Bo u nas na Śląsku więcej widzę śladów dzików niż
koło mojej działki. :lol:
Podchodzą pod osiedla, domy, szpitale. Zwłaszcza w Katowicach-Ligocie. W zeszłym roku niezłe stadko
dzików pogoniło tam mojego znajomego.
Ostatnio z samochodu próbowałam zrobić zdjęcia takich zrytych trawników, ale tylko to jest jeszcze w
miarę jakieś to pokazania. Choć i tak muszę przeprosić za jakość. :oops:

Obrazek

No dobra - chyba pora skończyć. Rozgadałam się troszkę. :wink:
Witaj Jadziu! Zaległości to i ja mam, bo zbyt wiele wątków próbuję obskoczyć, a przy moim wolnym necie wszystko mi się kumuluje :)
Szałwia omszona rzeczywiście ładna i bardzo długo kwitnie. Jak byś ją chciała - napisz. Cieszę się, że w tym roku przybyła mi inna odmiana - różowa. Wcześniej pisałem o moich zamiłowaniach szałwiowych.
Sam osobiście nie widziałem dzików, ale po polach sąsiadów buszują. Zwłaszcza jak niedokładnie sprzątnie się ziemniaki. Ja tam wolę mniejsze zwierzęta. Teraz zlatują się sikorki. Ale do Warszawy też przychodzą dziki. Niedaleko mojej znajomej była w lasku locha z młodymi.
Tak, gnojówka z pokrzyw wylądowała na kompostowniku, bo się popsuła. Liska robi gnojówkę ze skrzypu., Może też to zrobię, jak to paskudztwo znów będzie odrastać. Choć robię wszystko, by go wyrwać, zanim zacznę sadzić.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku

dziękuje :lol: spisałam i na pewno zrobię
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kocica pisze:A my segregujemy wszystkie śmieci, każde cudo do innego wora, a potem od nas to odbierają. A co było drewniane to spaliliśmy, gruz wykorzystaliśmy do utwardzenia podjazdu, a jakieś inne graty to tu ludzie sami zabierają - nawet stare okna od nas zabrali.
To fajnie, że segregujecie śmieci. Ja też staram się wykorzystać, co się da na miejscu, a resztę posegregowane sprzedać albo wywieźć do odpowiednich pojemników w mieście, bo na wsi to czegoś takiego nie ma.
No i te nieszczęsne butelki, z których próbowałem coś zrobić. Niestety dziś nie udaje mi się wkleić ani jednego zdjęcia, więc spróbuję jutro pokazać, co zrobiłem.
Dzięki Ewo za odwiedziny

Cieszę się Tess, że spodobał Ci się przepis i że dopisałaś mnie do listy. Chętnie do Ciebie wpadam, ale nie zawsze umiem włączyć się do Waszej dyskusji i nadążyć za nią :cry: Pozdrawiam Cię serdecznie!
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

U nas wieś głęboka, a nawet ciąg kilku pod rząd aż do samej Wisły, ale w każdej wsi są ustawione wielkie kontenery na śmieci, które regularnie są wymieniane na nowe. Oprócz tego podpisałam umowę na wywóz śmieci i dostaję specjalne worki na różne odpady, a płacę za to śmieszną sumę 9 zł miesięcznie. Te kontenery na wsiach sa dla tych, którzy nie chcą płacić za wywóz, aby nie wyrzucali swoich śmieci do rowów itp. Fajna sprawa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
x-T-s
---

Post »

Jacek

wpadaj :lol: ciekawe czy to spotkanie dojdzie do skutku coś Jadzieńki nie ma i cisza..

a ja na swojej wsi płacę 250 zl rocznie.....i też segreguję tzn plastiki wożę do specjalnego pojemnika
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku. Przeglądając forum trafiłam do Twojego ogradu. Bardzo mi się podoba z jakim zaangażowaniem zabrałeś się do zakładania odgodu. Ja też mam mały ogrudek a w nim spora kolekcja kwiatów. Zapraszam do mojego ogrodu. Pozdrawiam Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie udało mi się wkleić zdjęcia.
Na początku butelkowe cudo, które obiecałem pokazać. Ale to nie jest nic ciekawego więc w miniaturce. Natomiast to, co warto pokazać to dalie, które kwitną nieprzerwanie, jakby nadrabiając spóźniony start. Zwłaszcza żółta aż łamie się od kwiatów:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj e-geniu! Cieszę się, że trafiłaś do mojego ogrodu, a raczej jego zalążka. Trochę teraz przypomina osiedle w trakcie budowy, gdzie niektórzy lokatorzy (kwiaty) już się wprowadzili, a tuż obok zwały ziemi czy jakieś prowizorki. Ale mam duży teren (jak na moje możliwości) i na razie mnie to przerasta. Oprócz ogrodu są duże trawniki i mniejsze skrawki ziemi wokół domu. Niektóre jeszcze w ogóle nie ruszone. Z drugiej strony cieszę się, że nie muszę się ograniczać i sadzić wszystkiego po jednej sztuce jak w starym ogrodzie, który pęka w szwach :!: Zapraszam częściej.

Ja też jestem Tees bardzo ciekaw, czy spotkanie dojdzie do skutku. Sam mam taką pracę, że w ostatniej chwili może się okazać, że będę musiał zrezygnować :cry: Ale mam nadzieję, że tak się nie stanie :)

Kocico, to wsie w Twoich okolicach bardzo porządne, jeśli chodzi o wywóz śmieci. Ale u mnie też ludzie dostali kolorowe worki do segregowania śmieci. Ja tu nowy więc jeszcze się nie wdrożyłem z tymi sprawami więc posegregowane wożę do stolicy :) .
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Jacku czy to jakaś nowa odmiana pokrzywek hi hi Obrazekjeśli tak podesłałbyś mi troszeczkę :?:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
x-T-s
---

Post »

no tak...Ty nawet tak nie myśl, jak się zapisałeś to klamka zapadła :lol:

ale pokrzywy to u Ciebie są piękne :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”