Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Florianie u ciebie już lato nie wiosna ;:138 Jak oglądam twoje kwiaty i potem idę do siebie popatrzeć to załamka mnie bierze bo mało tego kwiecia u mnie,ale cóż się spodziewać jak się często przesadza roślinki to nie mają bidulki kiedy się rozrosnąć,nie ich wina -ogrodnika ,Ty jesteś dobry opiekun roślin. ;:138
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Iryski śliczności, a Pinch Me - obłędny! ;:oj
Jakiej wielkości jest Green Spot? Miałam kiedyś w takich kolorach, maleństwo, najwyżej jakieś 10 centymetrów, oczywiście bez nazwy.
Irys mleczny już kwitnie? ;:oj .
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie maleństwa urocze jednakże dla mnie najpiękniejszy, nieco skromniejszy irys mleczny. Miałam go bardzo dawno temu, prawdopodobnie od Ciebie, ale chyba nie przygotowałam mu odpowiedniego stanowiska, bo zakwitł tylko raz i przepadł.
O i kwitnie już smagliczka, jedna z moich ulubionych roślin, która rozsiewała się obficie, a od trzech lat próżno jej szukać na rabatce, Jej miejsce obecnie zajęła fibigia tarczowata.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A ja pragnę donieść, że już powąchałem swojego Narcissus poeticus. Śmierdzi kaczą kupą. ;:144

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Z niepokojem zaglądam do Floriana przez te mrozy, a tu ... Loki mnie rozśmieszył :;230
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Z wiosennych kwiatów najlepiej pachną hiacynty :) Czytałam o trzmielu, ale chyba jeszcze go nie widziałam. Za to dziś zobaczyłam pierwszą osę.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Loki co do Twoich wrażeń zapachowych narcyza poeticus - przemilczę.
Zgadza się, botaniczne kosaćce piękne, a z nich powstały jeszcze piękniejsze odmianowe:
'Yippy Skippy'
Obrazek

Kokoryczki mnie fascynują i cieszę się, że rozrastają się szybko. Ostatnio poznałem lokalną nazwę tej rośliny - żebro Adama :lol:
Obrazek

Moniko, z tego co piszesz wnioskuję, że jesteś młodą ogrodniczką i wiele odkryć oraz przewartościowań ogrodniczych przed Tobą :uszy Lilaki, narcyzy, kosaćce - znam te rośliny od ponad 40 lat, bo były od zawsze w ogrodzie. Lilaki nie są moją domeną - mają swoje 5 minut a przez większość roku nie zachwycają. Do tego rosną u nas wszędzie więc są tak pospolite, że aż nudne. W ostatnich latach polubiłem 2 odmiany oraz lilaka ottawskiego.
Zapach kosaćców bez wąchania dolatywał do nosa, bo było ich po prostu dużo, a potem obwąchiwałem osobno i zachwyciła mnie różnorodność tych zapachów.
Zapomniałbym o moim faworycie wśród lilaków - Meyera 'Palibin'. Właśnie rozkwita
Obrazek

Dzięki ochłodzeniu zrobiła się naturalna pauza między niskimi a średnimi kosaćcami. Ale wraca ciepełko a wraz z nim zakwitają kosaćce z grupy IB:
'Country Dancer'
Obrazek

Małgorzato, facelię mam od ub. roku. Fajnie się wysiała, fajnie kwitnie i myślałem, że zakwitła normalnie :lol: No tak, w tym roku przesunięcie o 3 tygodnie w wegetacji więc i facelia szybsza. Jednak ochłodzenie przystopowało rośliny więc kwitnienia są bardziej realne. Kilka niskich kosaćców jeszcze kwitnie:
'Wake Up'
Obrazek

ten zaliczany jest do średniaków ale kwitnie razem z niskim kosaćcami więc traktuję go bardziej jako SDB:
'Little Shadow'
Obrazek

Jolu, dziękuję. Są rośliny duże, których się nie przesadza ale są liczne byliny czy jednoroczne, które też często przesadzam. Jest to wręcz konieczne w takiej grupie jak kosaćce, czy wykopywane co roku tulipany, dalie czy pacioreczniki. A co do wczesnego kwitnienia - nie dość że mieszkam w ciepłym rejonie PL to jeszcze w tym roku wegetacja rozpoczęła się w lutym więc nie ma innej opcji wszystko jest wcześniej.
Właśnie zaczął się pokaz glicynii:
Obrazek

i tamaryszka. Ta faza pąka jest dla mnie najważniejsza - wtedy nadaje się na cięcie:
Obrazek

Marto dziękuję. 'Green Spot' to maluszek więc mógł mieć u Ciebie 10cm. A kosaciec mleczny w pełni kwitnienia. To dość wczesny kosaciec.
To już ostatni kosaciec niski - 'Third World'
Obrazek

Kwiaty pigwy ładniejsze od kwiatów jabłoni:
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Kwiaty pigwy są dużo większe od jabłoniowych i są na szczytach pędów, otoczone kryzą liści. Wyglądają nieco surrealistycznie :D
Mówisz, że tamaryszek też nadaje się na kwiat cięty? :shock:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miałem kiedyś, jeszcze na balkonie, Narcissus papyraceus. Żona aż nazywała go „narcyzem kaczorka” ze względu na ten „aromat” nie do pomylenia z niczym innym…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Zgadzam się, że kwiaty pigwy są bardziej dekoracyjne niż kwiaty jabłoni :)
Zadziwiają mnie już te kwitnące glicynie, u Ciebie również (swoją drogą ta Twoja jest super) - ja mam chyba jakąś późną białą odmianę, bo ona jest jeszcze w głębokich pąkach. Pomijając to, że wszystkie liście przymrozek ściął.

Lilak 'Palibin' to chyba jeden z mocniej pachnących :) Ottawskie lilaki są piękne choć nigdy nie spotkałem w żadnym ogrodzie (poza moim :wink:).

Kosaciec 'Pinch Me' po prostu piękny! Inne też ale ten mnie urzekł.
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

'Little Shadow' piękny ma kolor, taki wyrazisty. Super!
Lilak 'Palibin' akurat kupiłam dwa tygodnie temu. Będzie rosnąć przy tarasie. Już dawno wpadł mi w oko (nos?;) ) :)
z tego co piszesz wnioskuję, że jesteś młodą ogrodniczką i wiele odkryć oraz przewartościowań ogrodniczych przed Tobą
To zależy jak definiujesz słowa 'młoda' i 'ogrodniczka'. :wink:
Moja poprzednia działka była typowo rekreacyjna, tzn. bywałam tam od czasu do czasu. W dodatku był to skraj boru sosnowego. Musiałam tam dobierać rośliny takie, które w tych warunkach dały by sobie radę beze mnie.
Obecna to zupełnie inna bajka - inna odległość, przeznaczenie, choć może podobne warunki tylko sosny młodsze i tylko dwie, a nie kilkanaście. To, a także fakt, że więcej jestem w domu niż kiedyś, otwiera przede mną zupełnie nowe ogrodnicze perspektywy, np. założyłam warzywnik. Nigdy w życiu się tym nie zajmowałam i w ogóle mnie to nie kręciło. A tu proszę! Mogę też pomyśleć o większej ilości kwiatów. Ale mogę też przenieść wiele sprawdzonych rozwiązań stamtąd tu i zamierzam to zrobić, np. wrzosowisko. I moje funkie, w tym piękną 'Blue Angel', przez którą przed laty zaczęłam zaglądanie tu, na FO.
W końcu czym innym jest ogrodowanie jak nie ciągłym odkrywaniem? Zupełnie jak w muzyce. :wink:
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Chyba jabłonie nie kwitną jednakowo...mam taką jedną która ma piękne kwiaty :D
Lubię krzewy tamaryszkowe, mam jednego, ma może z 5 lat a wciąż jest mały :roll: Chyba muszę mu pomóc :)
Kosaciec mleczny jest wyjątkowy :)
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu, a ja myślałem, że kosaćca mlecznego mam od Ciebie :lol: U mnie rozrósł się w dużą kępę -widać, że słoneczko mu służy. Pozyskuję z niego liście na potrzeby florystyczne.
Fibigia wyparła smagliczkę? :shock: Smagliczka u mnie wręcz ekspansywna a fibigia daje niewielki samosiew. Zaintrygowałaś mnie tym, że jest jadalna :shock: Która jej część?
Dzięki Tobie odkryłem, że moja aukuba ma kwiatuszki, tylko że nigdy ich nie szukałem w gęstwinie liści:
Obrazek

inna roślina o skromnych kwiatach opanowała cienisty zakątek:
telima wielkokwiatowa
Obrazek

Andrzeju, chłody były niepokojące. Zwłaszcza na farmie, gdzie było 2 stopnie mniej i wiele roślin uszkodziło. Najbardziej to chyba funkie, które już były w fazie do cięcia. A z roślin od Ciebie zadebiutował florystycznie bodziszek żałobny. Nie obfociłem go więc mój bodziszek żałobny 'Rose Madder'
Obrazek

Sprzątając szklarnię, znalazłem ubiegłoroczne proso. Zdobi łazienkę :)
Obrazek

Sandro, też lubię zapach hiacyntów ale nie jako "naj" ale jako jeden z wielu miłych zapachów wiosennych. Np. delikatne zapachy abeliofylum czy akebii, miodowy zapach laków czy intensywne zapachy fiołków, narcyzów czy lilaków - wszystkie piękne!
To przewrotnie - rośliny ale o pachnących liściach, które teraz kwitną:
czosnek niedźwiedzi
Obrazek

bodziszek kantabryjski
Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato, to prawda - pigwa ma dużo większe kwiaty ale kolorystyka ta sama, stąd moje porównanie. Napisałaś, że rozwijają się na szczytach pędów, co mogło by sugerować, że gdzieś wysoko. A tak nie jest, bo mam pigwę od kilkunastu lat i jest to niewielkie drzewo z gałęziami zwisającymi od pół metra nad ziemią. Więc kwiaty są na wyciągniecie ręki.
Tamaryszek jak najbardziej na kwiat cięty ale kondycjonowany i tylko w pąkach.
Skoro o niewielkich drzewkach mowa, to moim ulubieńcem wiosennym jest oliwnik wąskolistny. Jeszcze nie kwitnie ale ma fantastyczne liście:
Obrazek

Natomiast kwitnie suchodrzew pospolity. Ktoś mi mówił, że ładnie pachnie. Obwąchiwałem dość długo i nie wyczułem żadnego zapachu:
Obrazek

Loki ciekawe, co piszesz. Niech zatem będzie - "narcyz kaczorka" ;:306
Dla Ciebie vinca diformis, bo wiem, że lubisz :)
Obrazek

Ostatnia z moich kokoryczy - corydalis lutea
Obrazek

Sauromatum dziękuję. Kwiaty pigwy są wyraziste, nie tworzą grupy, bo każdy kwiat otoczony jest liśćmi też zdecydowanie ładniejszymi niż u jabłoni zatem to kwitnienie jest spektakularne.
Glicynia nawet nie wiem, czy odmianowa, bo mam ją od kogoś z pędu. Z tego powodu że nie szczepiona zakwitła po chyba dwunastu latach. Ale warto było czekać, bo teraz jest niezawodna i nawet niedawne przymrozki nie zniszczyły kwiatów.
Obwąchałem dziś lilaka 'Palibin', po Twojej sugestii, że ma mocny zapach. Nie potwierdzam. Pachnie bardzo przyjemnie ale jest niski więc trzeba się pochylić i włożyć nos w kwiatostan, by poczuć intensywność zapachu.
Niskie kosaćce się skończyły więc kolejny średniowysoki, jaki dziś zakwitł:
'Vole, vole, vole', prosta budowa, bo zapewne stara odmiana
Obrazek

Najpóźniejszy z szafirków a zarazem najdziwniejszy:
muscari armeniacum 'Blue Spike'
Obrazek

Moniko, pięknie napisałaś! Takie przemiany ogrodowe i przewartościowania przechodzi każdy z nas. Stałe jest jedno - nie mija fascynacja ogrodem, kwiatami, roślinami i pracą w ziemi. Kilka lat wstecz nie pomyślałbym, że będę uprawiał kilka tysięcy dalii i wokół kwiatów będzie kręcił się nie tylko mój czas wolny i relaks ale również życie zawodowe. Właśnie jestem na etapie robienia sadzonek daliowych, od których uginają się już regały:
Obrazek

Odważyłem się zapoczątkować sadzenie do gruntu sadzonek, choć robiłem to do tej pory zawsze po 15 maja. Ale sadzonki są już tak duże, a wegetacja tak przyspieszona, że postanowiłem zaryzykować:
Obrazek

Sandro, są też jabłonie ozdobne i te na pewno mają ciekawe różnorodne kwiaty. Ale jabłonie wytwarzające jadalne owoce to wydawało mi się, że mają jednakowe kwiaty? Ale może się mylę, bo specjalnie się nie przyglądałem jabłonkom a sam mam jedną.
Nowa roślina u mnie - len trwały:
Obrazek

Z pięknie pachnących roślin wiosennych zapomniałem o miesiącznicy trwałej:
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W sumie nie jestem tym zaskoczony, bo z niektórymi substancjami już tak jest, że w zależności od stężenia dostarczają zupełnie odmiennych wrażeń… Chociażby indol w niewielkim stężeniu pachnie jaśminem, w dużym zaś kałem (dokładniej rzecz biorąc zarówno jaśmin jak i kał swoje charakterystyczne zapachy zawdzięczają indolowi)…

Dzięki za barwinka. I za kokorycz. Piękne! ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”