Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

:wit Witajcie!
Nie uwierzycie! Czwarty sąsiad rozpoczął remont. Tym razem piętro niżej. Zwariować można.
Dodatkowo Fotosik dziwnie reaguje, zbiesił się, czy co?!
Dobrze że choć pogoda nie głupieje, dzięki czemu mogłam wyjść z domu choć na trochę. A i siewki cieszą się słońcem.
W perspektywie najbliższego tygodnia widzę nocne przymrozki dochodzące nawet do -5*, ale dni raczej słoneczne, co dobrze rokuje dalszemu rozwojowi parapetowo - działkowym roślinkom. Niestety, nieco gorzej mieszkającym na działce.

Marysiu - mam nadzieję, że pikowałaś siewki roślin rodzącej owoce, bo to był dzień im sprzyjający.
Ja wysiałam pomidorki i przepikowałam papryczki i teraz już wyczekuję piątku, bo dużo mam siewek wymagających pikowania i sadzonek, którym już trzeba ściąć wierzchołki wzrostu. ;:108
A'propos dalii, to mam dla Ciebie karpy dalii kołnierzykowej, tej różowej, która tak Ci się podobała, ale z wysyłką jeszcze poczekam. U mnie na balkonie jest im dobrze, a na sadzenie jeszcze za wcześnie. Jeśli jesteś innego zdania, to napisz, proszę. ;:180
Ten tydzień nie zapowiada się najlepiej, ale dziękuję i zdrówka życząc, buziaki przesyłam. ;:79 ;:79

Halinko - to nie moja zasługa, to dzięki słoneczku, którego u mnie na razie nie brakuje, siewki mają się dobrze.
W obawie o przysłane roślinki wszystkie wsadziłam do doniczek i wyniosłam na balkon. Wywiozę je do działkowego tunelu przy najbliższej okazji, tj. najprawdopodobniej w czwartek, ;:108 bo w tym dniu brama jest otwarta.
Gdybym mogła odsapnąć od remontowych hałasów, pewnie nic więcej do szczęścia nie byłoby mi potrzeba. Niestety, nie jest mi to dane. ;:223
Pozdrawiam wzajemnie i również słonecznych dni życzę. ;:3 ;:79

Dorotko - rzeczywiście pelargonie starają się bardzo ładnie. Zresztą podobnie jak heliotropy i koleusy. Wszystkie były wysiane w styczniu. W tym samym dniu siałam bratki, które znacznie wolniej rosną.
Siałam kłosowiec anyżowy biały. Rzeczywiście stara się jak może i tak naprawdę to już powinien być pikowany, ;:131 jednak musi poczekać wraz z innymi siewkami do piątku.
Nigdy nie spotkałam żadnych robali w oborniku gołębim. Z tym że nigdy nie przechowujemy go w zamkniętych pojemnikach, zawsze w otwartych. Jednak gdyby jakieś szkodniki zrobiły sobie w oborniku siedlisko, to na pewno byłyby dla nas widoczne.
Straszna sprawa z tymi drutowcami,. :shock: Włóż do nawozu kilka ziemniaków przekrojonych na połowy i codziennie sprawdzaj. Drutowce powinny się w te ziemniaki wkraść.
Dziękuję i wzajemnie życzę Wam dobrego tygodnia. ;:3 ;:79

Maryniu - wiosna, powiadasz? ;:218 U mnie w piątek ma być minus pięć w nocy.
Siewki rzeczywiście gotowe do pikowania, czekają one i czekam ja. Jeszcze tylko trzy dni.
Działka i u mnie w odstawce, tylko spaceru sobie dzisiaj nie odmówiłam deptakiem otoczonym ładnie obsadzonymi skwerami i kwiatowymi rabatami, ale i tutaj szału nie ma. ;:185 Wszystkie rośliny ciągle zaspane.
Dziękuję za dobre życzenie, które odwzajemniam. ;:167 ;:79

Danusiu - coś niedobrego dzieje się z Fotosikiem. U mnie też wszystkie zdjęcia zniknęły. Tylko jedno się ostało, ciekawa jestem, jakim cudem. :shock:
Trzymaj się zdrowo i ciepło. ;:167 ;:79
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko :wit zdjęcia co prawda niewidoczne, jak i w innych wątkach, ale i tak pochwalę Twojego nowego pierwiosnka, bo zdążyłam go zobaczyć zanim zniknął :D
Moje pierwiosnki siałam dokładnie wg Twoich wskazówek, stratyfikowałam jak należy ..... i zonk :wink: No trudno, jak nie chcą rosnąć to nie ;:224
Być może jeszcze sie okaże, że te 3 sieweczki to właśnie one, ale na razie są malutkie i do niczego nie podobne.
Współczuję odgłosów remontowych, musisz się uzbroić w cierpliwość. Jeszcze trochę i tak przywykniesz, że będzie Ci ich brakowało jak się skończą ;:306

Pozdrawiam serdecznie, życzę zdrówka i mimo wszystko spokojnego tygodnia ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko nie mogę uwierzyć ;:oj macie jakąś blokową konkurencje w remontach ;:306 może walczą, która wiertarka głośniejsza. Nie zazdroszczę.
Dziękuję za podpowiedź włożę do worków ziemniaki niech sobie w nich drutują i robią otworki.
Pewno w tym jest problem, że ja je trzymam w zamkniętych workach foliowych, tak naprawdę lepszego miejsca nie ma, mało tego są porządnie zawiązane.
Przymrozki już się zaczęły dziś -4 st.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo Ci współczuję tylu remontów.Ostatnio póżnym wieczorem jak już poszłam spać ,słyszę jak by ktoś rytmicznie piłował,myślę ki diabeł
ale póżniej dotarło do mnie co to? ;:306 Remontów jak na razie nie ma,ale od czasu do czasu ktoś coś wierci.
Słońce pięknie świeci,szkoda ,że teraz jak już wróciłam.
Trzymaj się. ;:138
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Niestety zdjęć nadal nie widać więc chwalę Twoje siewki w ciemno :lol: . Na razie wiosna mi nie sprzyja ;:185 . Jak mam czas to pogoda fatalna a jak mam sporo spraw do załatwienia i nie mam czasu na ogród to jest akurat pogoda :;230 . Dodatkowo od czwartku mają przyjść nocne mrozy a tu już przesyłki clematisów i irysów w drodze ;:oj . No nic, jakoś jeszcze ten tydzień trzeba przemęczyć i może od przyszłego tygodnia wreszcie wiosna ruszy z kopyta. U mnie w wiosce bocian już jest ! Z tymi remontami to masz faktycznie pecha . W bloku takie remonty to istna katorga ;:222 . Miejmy nadzieję, że sąsiad szybko skończy i nie zacznie kolejny :;230 . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wszystkie Wasze życzenia dotyczące pogody spełniły się w stu procentach. Słoneczko świeciło cały dzień, z jedną króciutką przerwą na deszcz. Parapetowe wysiewy dostały odpowiednią porcję światła, dzięki któremu czują się wspaniale.

A zdjęć z Fotosika ciągle nie ma. :oops:

Halszko - nie trać nadziei, nasiona pierwiosnków potrzebują dużo czasu na wychynięcie z ziemi.
No i są chimeryczne, niestety. Kiedyś miałam podobną przygodę z nimi. Ani jedna siewka się nie pokazała, ale nie wykorzystałam ziemi z kuwetki, w której były posiane, tylko wyrzuciłam ją na rabacie. Wyobraź sobie, że w następnym roku wyrósł lasek pierwiosnków. ;:303
Jeszcze trochę i zacznę wyć jak wilk na sam odgłos wiertarki. ;:145 Naprawdę. Nie wytrzymuję psychicznie.
Pozdrawiam wzajemnie, dziękuję za dobre życzenia i wzajemnie życzę zdrówka. ;:167

Dorotko - sąsiedzi głupawki dostali z powodu pandemii albo co... ;:223
Ziemniaki z drutowcami wymieniaj na nowe bez drutowców. A te z robalami wrzuć do ogniska, niech się upieką.
U mnie też nocne przymrozki, aczkolwiek niewielkie, a dni słoneczne. ;:3

Danusiu - mam już powyżej uszu tych remontów, czasami aż mnie nerwy trzęsą, ;:145 ;:145 ale nic na to poradzić nie mogę. ;:131 Jedyne pocieszenie jest takie, że za rok najbliżej naszego mieszkania będzie ciszej.
U mnie też słoneczka nie brakuje, nawet zastanawiałam się, czy nie pójść na działkę, zadzwoniłam do M z pytaniem, czy warto, odpowiedź brzmiała: "Nie". ;:185 To zafundowałam sobie krótki spacerek bez zaglądania do sklepów. :lol:
Pozdrawiam. ;:196

Ewelinko - dział wskazujący na obowiązkowe zamieszczanie zdjęć, a ich nie widać i zamieścić też nie można. ;:124 Coś tu nie gra. ;:oj Mimo ich braku dziękuję za pochwałę moich siewek w ciemno. ;:180
Bociany wracają, sznury dzikich gęsi codziennie przelatują, a zima jeszcze nie powiedziała: "Żegnam".
Zaczynam nie lubić sąsiadów, których dotąd ceniłam za kulturę osobistą i uczynność. Mam tylko nadzieję, że z czasem mi to minie. ;:218 Na dzień dzisiejszy jestem do nich uprzedzona. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Toż oni was katują tymi drylami :roll: ; weż to jako pokutę ; na pewno ci przejdzie, to tylko uzasadniona chwilowa reakcja na paskudne bodzce (nikt by tego nie wytrzymał) ;:196 Ale cdownie że miałaś słoneczko; jak ja tęsknie za nim! Szkoda że nie widać zdjęć.
Jak myślisz czy z drożdży suchych dezaktywowanych do jedzenia, można zrobić taki nawóż dla siewek?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, ostatnich zdjęć podziwiać nie mogę, bo fotosik nawalił, ale są na pewno śliczne ;:196
Uciążliwości związanych z remontem szczerze współczuję ;:4 Oby wiosna szybko nadeszła, to wyruszysz na działkę i nie będziesz musiała wysłuchiwać tych hałasów.
Mizianko dla Misi ;:196 Dobrze, że już wróciła do zdrowia ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie późnym wieczorem!

Iguniu - oj, pokutę mam najprawdziwszą w tym roku. ;:108 ;:108
Nie mam zielonego pojęcia, czy suszone drożdże nadają się do wykonania nawozu. ;:185 Mam przepis, który mówi wyłącznie o drożdżach świeżych.

Dorotko350 - tak bym chciała już wybywać z domu na kilka godzin, jednak po pierwsze primo nie chcę Miśki na tak długo zostawiać samej, bo ona też bardzo źle reaguje na remontowe hałasy, a po drugie primo trochę jeszcze zbyt zimno, a na działce nie ma co robić. ;:223
Tak więc chcąc - nie chcąc - umartwiam się w czterech ścianach razem ze swoją pupilką. ;:108
Mizianko bardzo Misię ucieszyło, dziękuję. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko niestety zdjęć nie widać, nowych wklejać nie można...jak żyć panie premierze.... Poza tym zimno i wietrznie, ja co prawda popycham prace do przodu, ale ja sobie zostawiłam na ten czas porządki a Ty masz czyściutko :? Do drzwi domu zaraz zapukają kurierzy, coś już stoi i czeka na posadzenie więc zajęcie mam chociaż wiosny nie mam.
Na razie zadowalaj się głaskaniem kotka na kolankach i życzę, żeby wiosna przyszła szybko! Bez zdjęć i bez ogródka jakieś to forum jałowe ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko myśl pozytywnie o sąsiadach, zastanów się kiedy ty ostatnio robiłaś remont mieszkania, na pewno wiertarka była używana. Do świąt powinni skończyć ;:306
Szkoda, że zdjęć nie widać, liczyłam, że dziś będzie ok, a tu dalej tylko "obrazek".
Życzę cierpliwości ;:168 głowa do góry :uszy
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mam dość siedzenia w czterech ścianach, ale nie mam wyboru. Siedzę więc i tylko na krótkie spacery sobie pozwalam. Chodzę z kijkami, ale po drodze te same nudne widoki, to nawet kijki nie cieszą.
Dobrze, że chociaż słoneczko rozjaśnia świat, dzięki czemu siewki i sadzonki mają radochę i rosną jak należy.
W piątek będę pikowała większość siewek, którym już za ciasno w kuwetkach, dzięki czemu czas szybciej minie.

Marysiu - posiadacze ogrodów przydomowych mają lepiej. Wystarczy choć na chwilę wyjść za drzwi i w każdej chwili schować się przed deszczem czy zimnem. ;:333 Nawet kilka minut wystarczy, by coś dłubnąć, coś przyciąć czy uprzątnąć. ;:108 Wyjazd na działkę to już wyprawa, a jeśli nie ma tam roboty co najmniej na godzinę, to nie ma sensu jechać czy iść, bo bezrobocie jest niesamowicie nudne, szczególnie gdy nie ma na co popatrzeć. ;:222
Chandrę mam, wybacz to moje mękolenie. ;:196
Miśka całe dni przesypia, na kolana przychodzi wieczorami, tylko książka mi zostaje, ale ostatnio oczy strasznie szybko mi się męczą i muszę robić dłuższe przerwy w czytaniu. Jak nie kijem go, to pałką, bo i remont trwa w najlepsze. ;:7 ;:7
Brakuje mi zdjęć na forum, co dodatkowo dołuje. ;:224
Trzymajcie się zdrowo i cieplutko. ;:167 ;:196

Dorotko - ja rozumiem, każdy kiedyś musi remont przeprowadzić, tylko u mnie się te sąsiedzkie remonty skumulowały w krótkim czasie i jeden po drugim. Nie da się myśleć pozytywnie, gdy trzeci miesiąc warczą nad uchem głośne maszyny. Sąsiad nade mną remontował całe mieszkanie, łącznie z przestawianiem dwóch ścian, co trwało ponad dwa miesiące. Zaraz po nim rozpoczęli kolejni. Naprawdę jestem tym zmęczona, dlatego tak narzekam. ;:108
Brak zdjęć też doprowadza mnie do szewskiej pasji. No i jeszcze zbliżające się święta w odcięciu od najbliższych. Zdaje się, że chandra mnie dopadła i nie chce opuścić. ;:145
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196

Nie można wstawić zdjęć, wobec tego życzę Wam dobrej, spokojnej nocy, bardzo kolorowych snów i dużo słoneczka na jutro.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ja Ciebie rozumiem, też po pewnym czasie miałabym hałasu dość i głośno narzekałabym. Gdyby pogoda pozwalała byłabyś na działce, odpoczęłabyś, a tu się nie da.
Pochwale się wczoraj pikowałam moje wysiewy, cały dzień to robiłam, udało się. Synowi pokój zagraciłam pudłami, trudno może wybaczy.
Pogody ducha, dobrze że słoneczko świeci ;:168
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, bardzo Ci współczuję remontów sąsiedzkich, na dodatek pogoda nie sprzyja spacerom ;:174 Dobrze, że chociaż możesz cieszyć się doglądaniem Twoich rozsad ;:333
Wygłaskaj Misię, dobrze, że ją masz, pomaga Ci łagodzić stres.
Fotosik ciągle nie działa, ale ja sobie radzę inaczej ;:108
Jeśli nie masz nic przeciwko temu, dla Ciebie w prezencie mój ostatni nabytek z najlepszymi życzeniami ciszy :D

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, tak to jest na wiosnę z remontami, szczególnie w blokach. U mnie może nie czterech intensywnie to robi, ale jeden i to za ścianą ! ;:306 nieźle daje, wyburzają ściankę działową i robią sobie salon z kuchnią. Pewnie będzie ładnie, ale ten czas dla nas, sąsiadów jest trudny ...
Jeśli chodzi o fotosika, to masakra. Ja nie widzę większości zdjęć u forumowiczów. Coś niepewny ten fotosik. A taki otrzymałam komunikat jak chciałam sie zalogować na Fotosiku

Obrazek

Lucynko, spaceruj, przepikuj roślinki, na weekend chyba będzie dobra pogoda :) Jakoś to przeżyjemy. Miłego dnia :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”