Moja już dojrzała działka cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja już dojrzała działka cz. 14

Post »

Teraz Twój ogród tonie w kwiatach. Przepiękny powojnik. W ogóle u ciebie wegetacja dużo szybsza niż u mnie. Pięknie.
Też lubię rzepak, dzisiaj jechałem z synem przez Gardno i Żelisławiec a tam sporo pół rzepaku. Mimo chłodu otworzyliśmy okna aby poczuć zapach.
Jak w was przymrozki?. U mnie ścięło kwiaty serduszki, a sąsiadom pościnało młode liście orzecha włoskiego, u niektórych w 100%. Przyznam że jeszcze nie widziałem aby orzech przemarzł.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwonko jak jeszcze pracowałam to bardzo często pogoda na weekendy płatała figle, a i teraz co imprezka to leje, jak nie cały czas to po wyniesieniu talerzy do ogrodu ;:223 Prześliczny ten powojnik ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ogromnie mi się podoba układ Twojego ogródka,Iwonko ;:138 ;:138
Taki kaskadowy, piętrowy i bardzo kolorowy ;:215
Niech już odejdą te przymrozki z Twojego ogrodu, niech Ci słoneczko ogrzeje roślinki, ciepełka życzę. ;:3 ;:3 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witajcie kochani :wit
Byłam na działeczce, zrobiłam co zaplanowałam, to znaczy skosiłam resztę tego czego nie skosiłam wcześniej bo zepsułam kosiarkę, popieliłam trochę podagrycznika, oj mam tego ogromną ilość, kiedy ja sie go pozbędę, wiem, nigdy, ale chociaż troche mniej go widać już dzisiaj. Niby coś tam pada, ale wiatr i słońce w dzień wysuszają ziemię i niestety jest sucho, podlałam więc co nie co, a w drodze do domu odwiedziłam jeszcze naszą forumkową koleżankę Małgosię, oj ona to ma wielkie serduszko ;:167
Jadziu jedna kwitnie Kamasja, a inna już przekwita, jakoś dziwnie mi kwitną rośliny w tym roku, kwitną te rośliny, które nie podejrzewała bym o kwitnienie w tym czasie, a nie kwitną jeszcze te, które kwitnąć powinny, wszystko na opak, ważne jednak, że w ogóle kwitną ;:215
Dziękuję Aniu ;:196 Edwardzie, bo wydaje mi się, że dzięki tej wielkiej ilości roślin, wody, stworzyłam na mojej działeczce taki szczególny mikroklimat, może dzięki temu roślinki sobie świetnie radzą, sprawdzałam dziś co jeszcze mrozek liznął, na szczęście już nic więcej, no młode winogronka mają listki liźnięte mrozem, ale mam nadzieję, że sobie poradzą ;:108 No ale jak piszesz, że orzech włoski zmarzł, to musiało być nie źle w czasie tych przymrozków nocnych ;:185
Marysiu właśnie, też to zauważyłam, tylko weekend się zbliża, to pogoda się chrzani, no jakoś to tak wyglada, wcale nie fajnie ;:185
Lucynko właśnie te kaskady mi się tak spodobały, ciężka to działka w uprawie, ale taka inna niż wszystkie, uwielbiam ją, tylko oby sił starczyło na jej uprawę, po każdym koszeniu tych skarp jestem tak wykończona, że nawet cieszę się, że jutro do pracy, to odpocznę, bo pewnie jak bym dalej wolne miała to znowu na działkę bym pojechała ;:306
Coś mi zachwilę zakwitnie, ale co ;:oj ;:138 :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te to lubię, one taki kolorek dają w ogrodzie piękny ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu taka niespodzianka ;:138 , rośnij maleńka i rozrastaj się pięknie ;:215

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko na moje oko to złotnica żółta się rozwijać będzie u Ciebie ;:7 ...Kiedyś miałam ale już nie mam..
U mnie dzisiaj na noc przymrozkami straszą ...znowu "balkon" ewakuowałam do pokoju...szkoda by mi było tyle tego dobra się namnożyło... :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko uświadom mnie proszę co to za szczoteczka ,z której jesteś taka szczęśliwa.Czytałam ,że miałaś przymrozki ;:174 oby rośliny to jakoś przetrzymały. Żagwin jest cudny jak zakwita i jak długo utrzymują się jego kwiaty też go lubię i dlatego po stracie musiałam kupić następnego bo jak to takiego kolorku nie mieć ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Iwonko , może wygodniej by Ci było kosić skarpę podkaszarką ? kamasja ładnie wypuściła i u mnie liście , ale pączków to nie widziałam i chyba w tym sezonie zbiesiła się skubaniutka ;:oj .Trudny masz teren do ogarnięcia , ale też bardzo ciekawy bo w zasadzie wszystkie rośliny są widoczne .Na szczęście nie ma u mnie podagrycznika , ale za to mam jakieś płożące dziadostwo i też się nie mogę tego pozbyć :;230 Zimnej Zośki chyba już nie będzie , więc można wysadzać parapetowce , ja swoje właśnie hartuję ,trzeba się tego w końcu z domu pozbyć ;:108 . Dobrej pogody , więc życzę , ale i deszczyku od czasu do czasu ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Iwonko, potwierdzam co Marynia napisała, to właśnie złotnica żółta zaczyna prezentować swoje śliczne kwiatuszki. ;:108
A powojnik botaniczny, którego imienia nie zapamiętałaś, to Frances Rivis z grupy Atragene. ;:333
Z przyrodą nie wygrasz ona rządzi się swoimi prawami. Jednak więcej jest terminatorów niż wrażliwców.Wszystko nie wymarznie. ;:185
Działeczka kwitnie Ci na bogato, a wycieczka pouczająca : ilu to jeszcze roślin nie znamy ;:224 chusteczkowym też się kiedyś interesowałam. ;:215
U nas deszczu nadmiar i znowu pada,dziś cały dzień z chęcią zamienię na ;:3 ;:3 ;:3
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Witaj Iwonko ;:196 ,tak się cieszę ,że znalazłam Twój wątek,widziałam ,ze wróciłaś na FO ale jakoś nie mogłam trafić na wątek/taka ze mnie hakerka/ :;230 .Ogród ślicznie kwitnący,mam nadzieje ,że ze zdrówkiem wszystko w porządku,czego życzę Ci z całego ;:167 .
Pozdrawiam serdecznie :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko, skoro straty pomrozowe nie tak straszne, to ogródeczek sobie poradzi i dalej będzie zachwycał ciekawymi kwitnieniami. ;:138
U mnie bez mrozu jak dotąd i niech już tak zostanie, ale deszcz pilnie potrzebny. ;:108 Dzisiaj wprawdzie pokropiło, ale to tylko kropla w morzu potrzeb. ;:224
Pozdrawiam i ciepełka życzę. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Klon śliczności.
coraz bardziej na jakiś klon mnie bierze. ;:306
Tulipany piekne.
A ta niespodzianka to ? Mam coś podobnego z liści. Chyba ;:173
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witajcie kochani :wit
Czas biegnie, zaraz maja połowa, a u nas ciągle zimno, dni co prawda cieplejsze, ale na nocki ciągle zapowiadają chłody. Teraz na przyszły tydzień jeszcze jakieś nocne przymrozki mają być, a ja ciągle swoje wysiewy w domu trzymam, już mam taki busz, że świata nie widzę nawet jak rolety do góry podciągnę ;:202 , no ale nie wywiozę tego wszystkiego, tyle o to dbałam, chuchałam, nie stracę tego teraz ;:185 Takiego maja to ja nie pamietam, mówią, że taki zimny maj ostatnio był w latach 70 poprzedniego stulecia, że temperatura poniżej normy wieloletniej, no to mi się zupełnie nie podoba ;:219 Czekam więc dalej na poprawę pogody i na to ciepło, ale jestem już pomału zrezygnowana :(
Maryniu dziękuję, może to i ona, bo chyba siałam, może sadziłam, sama nie pamiętam tylko kiedy ;:306
Jadziu, która?, bo jedną posadziłam, to Trytoma, kolor niespodzianka, a to prezent, a to co ma zakwitnąć, to Marynia rozpoznała jako Złotnicę, myślę, że to może być ona właśnie :tan
Elu i kosiłam skarpy znaczy boki podkaszarką własnie, ale ją zepsułam, wymaga naprawy, a do tego czasu muszę jakoś kosić i radzić sobie ;:108 E lu a u nas właśnie zapowiadają zimną Zośkę, moje parapetowce nadal w domu ;:174
Stasiu dziękuję za nazwanie roslin ;:215 życzę Ci ;:3 tyle ile będzie potrzeba ;:196
Tereniu witaj ;:196 dziękuję, zdrówko jest, nie może być inaczej kiedy działeczka w potrzebie, stwierdziłam, że żeby być zdrowym nie trzeba po lekarzach chodzić i tego mam zamiar się trzymać ;:306
Lucynko no widzisz jak to jest, znowu niesprawiedliwość z tą pogodą, u nas jest nawet mokro ostatnio, ale i zimno niestety, więc Tobie życzę deszczu tyle ile potrzeba, a sobie życzę ciągle tego ciepła co mi go brakuje ;:196
Aniu ja sadziłam też Klon czerwony chyba dwa razy i ten nie radził sobie u mnie wcale, a ten co rośnie to taki marketowy no i kolejny raz myślę sobie, że te różne marketowce to nie są chyba takie złe, bo i powojniki też pięknie rosną i kwitną, te marketowe właśnie ;:215
Zdjęc aktualnych nie mam niesty, bo i na działeczce nie byłam ostatnio, praca, praca i jeszcze praca, ale po niedzieli mam dużo wolnego to na pewno zdjęć będzie sporo, życzę Wam takiej pogody jaka sobie sami wymarzycie, jednym słonka innym deszczu i ciepła oczywiście :wit
No nie jednak jakieś zdjęcie dam, pokażę co zamieszka w moim ogrodzie :wit
Jest to Wytryszek, będzie też Wawrzynek wilczełyko ale biały, bo różowego mam, nawet dwa, i będą nowe Hosty, siewki, więc ciekawe, bo na pewno inne niż ich rodzice :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie Iwonko co i rusz jakieś nowości...Wytryszek ;:oj pierwsze słyszę :shock:
Ja już nowościom mówię - nie! :? Miejsca nie mam a wyrzucać roślin nie potrafię choć trochę przetrzebić ogródek przydałoby się!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko no masz rację chodziło mi właśnie o tę roślinkę Złotnica Wytryszek -Arisaema bo szybko musiałam sprawdzić u Wujka Goo co to znów jest :oops: .Kurcze za każdym razem mnie zaskakujesz jakąś nową roślinką .Mogę Cie pocieszyć ,ze u mnie pada a na jutro spore ochłodzenie 8 * ,chociaż jak na razie mrozy nam nie grożą ,ale wszystko przed nami. Wszystko rośnie, a najwięcej ślimaków się namnaża pożrą mi wszystkie rośliny szczególnie te małe oślizłe .Chryzantemy mi wykończą na amen to samo z jednorocznymi ostróżkami .Dobrze ,ze mam ich sporo to jakoś będzie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko, tego 'Wytryszka' to uprawiasz z cebuli, nasion, sadzonki? :roll:
Poczytałam o nim. Ciekawa roślina i co ważne: zimująca. ;:63 ;:63 Niech Ci się powiedzie jej uprawa, będzie co podziwiać. ;:215
Dobrego, ciepłego tygodnia, Iwonko. ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”