Śnieżniki śliczne. Zazdroszczę. Kupiłam jesienią, ale mają zdeformowane kwiaty. Nie doczytałam jaką glebę lubią i posadziłam w zasadowej. Narcyz śliczny. U mnie Niezależnie od terminu świąt, pierwsze żonkile zawsze zakwitają na świąteczny stół.
Krokusowe poletko śliczne. Też jesienią posadziłam takie, to chyba odmiana o bardzo delikatnych kwiatach.
Dziękuję Małgosiu za odwiedziny Ty się boisz upałów a u mnie dopiero drugi dzień tak naprawdę ciepły , że ruszyły następne kwitnienia.
Witaj Soniu U mnie to wszystko opóźnione bo jeszcze rozkwitły 2 białe Krokusy i nadal moje drobne Krokusy kwitną
Ciepło się zrobiło i od razu bardzo pracowite dni nastały, że po powrocie do domu pierwszą rzecz jaką robię to łykam tabletkę przeciwbólową. Moją całą działkę opanował Pogarecznik i włazi na rabaty. Najtrudniej mi było oczyścić go z rabaty z Liliowcami
gdyż jego kłącza weszły w środek Liliowców .
Po za tym oczywiście już pielenie się zaczęło, przesadzanie roślinek w inne miejsca gdyż w obecnych już były zagłuszane przez inne rośliny, i inne prace porządkowe......
A dopiero wczoraj wieczorem sadziłam Bratki do pojemników. Dostałam je w prezencie od sąsiadki która zawodowo zajmuje się sprzedażą kwiatów. Moje Ciemierniki bardzo się rozsiały i więc ona sobie nakopała i posadziła na palety i w ten sposób wychoduje sobie sadzonki do sprzedaży. Mamy ze sobą taką wspólną wymianę, ja daję co już mi się rozrosło a w zamian dostaję kwiatki
Przesadziłam 2 Powojniki ,które rosły przy altanie i zagłuszały je Róża Pnąca i Milin /drugi Powojnik na ścianie od ulicy/ a tu też pnącze Polski żeń szeń ,
W ciągu wczorajszego bardzo ciepłego dnia w mig rozkwitły wszystkie Narcyzy w różnych miejscach. Dobrze, że wczoraj zrobiłam zdjęcia . Wieczorem zerwał się wiatr i dziś część Narcyzów zastałam leżące na ziemi. Więc pozrywałam je i mam ładny bukiecik w domu.
Zdjęcia z wczoraj;
Małgosiu Ten "Polski żeń szeń" to jest takie pnącze,które kwitnie małymi dzwoneczkami. Jest niby rośliną leczniczą, ja listki biorę do sałatek. Kupiłam ją parę lat temu razem z Powojnikami / nie pamiętam nazwy szkółki /.
Tu zdjęcie z poprzedniego roku;
działce z ostatnich
Już zaczynają zakwitać pierwsze Tulipany a najbardziej dominują Szafirki które pokazują się w różnych zakątkach na działki
W ubiegłym sezonie w dużej donicy pokazała się jedna Szachownica i rozsiała się. Takie piękne duże zakwitły
i inne kwitnienia
pod Sosną wychodzą Konwalie i nadal kwitną Ciemierniki
Rabata przy stawie, ujęta z dwóch stron. Na razie zielona gdyż w większości zajęta Floksami
ta przed domem
Bardzo podobają mi się te niebieskie karbowane bratki
Drzewka owocowe już zaczynają rozkwitać.A najpiękniej kwitnie, cała w bieli jest stara Mirabelka o ciemno filetowych owocach
Bożenko, pięknie kwitły pachnące kaliny, a mojej zmarzły wszystkie pączki , a pierwszy raz miała ich mnóstwo. Wydaje mi się, że na zdjęciach są dwie różne kaliny, czy one obie pachną?
Bratki, tulipany, szafirki, stokrotki i narcyzy już robią dużo wiosny w ogrodzie, a jeszcze całe poletko tulipanów w pąkach zapowiada szaleństwo kwitnień
Kwitnące mirabelka przepiękna .
Marto te dwie Kaliny które już kwitły to dwa różne gatunki lekko pachnące i różniące się kolorem kwiatków. Kupiłam 4 nieduże sadzonki Kalin tutaj na poście sprzedażowym. Tak, że są jeszcze młode ale już trzeci rok wszystkie mi kwitną. Te dwie najwcześniej zakwitają. Niedługo już trzecia zakwitnie najbardziej pachnąca. Najgorzej, że sadząc pomieszałam karteczki i nie bardzo znam ich nazw.
Miło mi, że pocieszyłaś mnie, że i ja doczekam się większych kwitnień. Jak na razie do Twoich mi jeszcze daleko gdyż zimna pogoda nie przyśpiesza rozkwitów Przed chwilą byłam u Ciebie z wizytą i jestem pod wrażeniem jak kolorowo, pięknie jest już u Ciebie
Bożenko
Podziwiam niesamowitą ilość i różnorodność wiosennych kwitnień Piękne masz ciemierniki, narcyzy, szafirki, tulipany i całą resztę kwiecia. Te krokusiki drobne, też mam, one najwcześniej kwitną i sprawiają największą radość po zimie.
Kwitnące drzewa i krzewy też robią cudowny klimat.
Niezłą masz gromadkę czworonogów
Miłego tygodnia i powrotu cieplutkiej pogody
Pozwolisz, że podpowiem w sprawie kaliny. Ta najwcześniej kwitnąca to kalina bodnantska Dawn, nazywana zwiastunem wiosny. Też ją mam na działce i jest to pierwszy kwitnący krzew pośród ogólnej burej i smutnej szarzyzny.
Piękne te Twoje kochane piesuchny.
Bożenko ciemierniki masz okazałe, pięknie kwitnące.
Stokrotki odmianowe Ci się sieją?
Narcyzy szczególnie popodziwiałam, dużo ciekawych odmian.
Bardzo kolorowy masz ogród.
Pieski poczochraj za uszami, kocham te zwierzaki.
Niech słońce i ciepło wreszcie do Ciebie zawita.
Dziękuję Halszko za odwiedziny i miłe pocieszające słowa. Jednak odnośnie pogody nadal nie widać poprawy czego pewnie i Ty doświadczasz. Moje Tulipany w większości stoją w pączkach i czekają na słońce aby nabrać kolorów i rozwinąć się.
Zwierzaków u mnie nie brakuje bo mam jeszcze 2 kotki i 1 kota. A pieski trafiły do mnie w wyniku uratowania ich. śmietankę/ ta biała/ mam od 3lat, adoptowana została w wieku 2m-cy od rolnika, który chciał jej się pozbyć. Natomiast Bąbla mam od m-ca . Jego pierwsza właścicielka wyjechała do miasta zostawiając dwa psy tu na wsi. Wynajęła ten dom z psami ale nikt nie chciał nimi się zajmować. Ci co wynajmowali dom też wyjechali i zostawili psy same.Niby sąsiedzi mieli nimi się zajmować. Ale nie robili tego , to moja córka jeździła do tego domu/ tzn. były na dworze/ i karmiła je całą zimę. Jednego psa ktoś pobił tak, że trzeba było go uśpić. A nad tym drugim ja się zlitowałam, bo był taki zaniedbany, z chorymi nóżkami i wzięłam do siebie . jestem bardzo z niego zadowolona bo jest taki przemiły spokojny staruszek / 6lat/i lubi być głaskany , tulony.
Wando dziękuję, za odwiedziny, miłe słowa i podpowiedź odnośnie nazwy Kaliny.
Dziś w końcu nie padało więc wyszłam na dwór i trochę uporządkowałam na rabatach. Ale po dwóch godzinach musiałam już uciekać do domu bo bardzo zmarzłam, że od razu w domu była gorąca herbatka i grzanie się pod kocykiem.
A na rabatach bez większych zmian, jedynie zieleni dużo.
Moja rabata przy stawie zrobiła się bardzo dużo bo co roku z przodu ją podkopuję ponieważ dosadzam nowe cebulki .
Tu zdjęcia z perspektywy różnych stron i nasadzeń
Przed domem
od deszczu tak się położyły liście Czosnków a z nich wychodzą niskie łodyżki i małe pączki
Pod Sosną
niskie tulipany przygniecione bo piesek lubi tam leżeć
na nowej rabacie gdzie przeniosłam Róże z donic i posadziłam cebulowe. Zakwitły już Irysy, Szafirki a Tulipany chyba zjadł kret lub nornica bo ani jeden nie wyszedł
obsypana kwiatkami ze śliwy.
przy misie dosadziłam płożące roślinki aby nie robiły cienia na pływającą fontannę w misie/ czekam na słońce aby ją urochomić/
Twój ogród ciągle się zmienia. Przybyło nowych rabat, które zapełniły się różnorodnymi roślinami. Rabata przy stawie bardzo się powiększyła i zawładnęły nią nowe rośliny cebulowe
Drzewa owocowe jak co roku obsypane kwieciem.
Zachwycona jestem Twoimi stokrotkami i pierwiosnkami
Oby jak najszybciej minęły te zimne i deszczowe dni. Słońce bardzo potrzebne i nam i roślinom