Witam piwoniomaniaczków i tak się zastanawiam jak to jest z tą piwonią ITOH bo mam ochote kupić tylko zastanawia mnie taka rozbieżność cenowa od 9 zł do 290 i pytanie czy Callies to ta krzyżówka czy jest to chwyt marketingowy?Bo mam kilka chińskich i różnią się liśćmi i wielkością kwiatów...no i jak kupić ITOH kogo polecacie w necie bo w temacie piwonii dopiero zaczynam przygodę.Chętnie wymienię hortensje za piwonie..
Piwonie Itoh zobaczysz na stronach zagranicznych portali,gdzie rzetelni sprzedawcy pokazują prawdziwe zdjęcia piwonii i jeżeli to Itoh,to tak koło nich właśnie pisze i dalej hybryda,lactiflora,suffruticosa,officinalis.Piwonii Itoh i drzewiastych nie ma w Polsce w cenie 10 zł. http://www.rozovysad.ru/piony-2014.php
Wklejam linka z rosyjskiej strony i tu też pisze przy Cora Louise Itoh hybryda.
Jesienią Itoh wystawi p.Podstolec.
Dziękuję za odpowiedz bo mnie to właśnie zaintrygowało że ITOH i taka niska cena...drzewiaste kupowałam z holandii a prawdziwe cuda znalazłam też na jakieś angielskiej stronie.i te liście nie pasują mi do Itoh co są oferowane przez alldrogo i taka duża rozbieżność trochę dziwna tym bardziej że te są nowścią 2013....więc sam rozrost baaardzo szybki nowość i już taka masówka :)Ale mimo wszystko chyba się skuszę na jakąś w sierpniu...Cudne są!!!!
Witajcie
Mam pytanie w zeszłym roku we wrześniu posadziłam karpy piwonii - dwie dostałam od sąsiada - naprawę spore... a reszta była ze sklepu.
Wyszły już wszystkie z ziemi na wiosnę, obecnie mają ok. 10-15cm i moje pytanko: czy doczekam się jakiegoś kwiatka w tym roku czy raczej jeszcze trzeba będzie czekać do następnych sezonów?
Z tymi kwiatami to trochę taka loteria-posadziłam dużą karpę i przez dwa lata nie kwitła,z kolei nowa z trzema ładnym pączkami zakwitła jednym kwiatem.Musisz poczekać,to już niedługo.
u mnie na posadzonych w 2012 roku nie było jeszcze kwiatów, ale czekam cierpliwie. i od razu pytanie, bo w dodatku okazało się, że przy sadzeniu jedna zaplątała się w miejscu, gdzie nie powinno jej być (nie ja sadziłam). jak i kiedy ją przenieść najbezpieczniej?
Rety pull jakie Twoje piwonie już wielgachne
Moje dopiero około 20-30 cm miały jak je widziałam ostatnio, pocieszam się tym że tu na północy wszystko zawsze kwitnie z opóźnieniem to może jeszcze nadrobią
wydaje mi się, że sadziłam je płytko bo sadząc je miałam świadomość, że mają być płytko posadzone.. najwyżej jak nie zakwitną w tym roku (tfu tfu) to może w sierpniu-wrześniu "podniosę" karpy trochę wyżej?