Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

Wandeczko,
podpisuję się i ja obiema rękami ! Także i dla mnie: trawy, hortensje i róże, to podstawa udanej ogrodowej kompozycji. Reszta bylin, to wypełniacze, choć przyznam - nie mniej ważne :D
Jestem zafascynowana ilością nowych dalii w Twoim ogrodzie. Ja niestety, pomimo ich niewątpliwego piękna, nie mogę ich sadzić. Priorytetem stał się ogród, który nie wymaga dużego wkładu pracy.
Mam nadzieję, że nadchodzący sezon obdarzy Cię wieloma miłymi niespodziankami.
Serdecznie pozdrawiam ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu kolekcja dalii imponująca są one ponadczasowe jeden tylko problem dlaczego nie zimują :wit
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Jak pięknie, słonecznie i kolorowo... ;:3
Dużo szczęścia w Nowym Roku życzę ;:4
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

:wit
Również ja przyszłam z najlepszymi życzeniami noworocznymi :tan
Oby w ogrodzie wszystko rosło najpiękniej i dużo zdrówka do jego pielęgnacji ;:306 ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mufeczko, ja też już doszłam do tego momentu, że chciałabym mieć w ogrodzie jak najmniej pracy. W końcu po tylu latach ogrodowania należy nam się wreszcie odpoczynek, tak by można było spokojnie cieszyć się owocami własnej pracy, a nie tylko harować z nosem przy ziemi i nawet nie dostrzegać upływającego czasu. Człowiek się nawet nie obejrzy, jak mija wiosna i lato i ledwie sezon się zacznie, to już nadchodzi zima. Tak więc i Tobie życzę roku spokojnego i obfitującego różnobarwnym kwieciem. ;:196

Taro, no niestety dalie nie zimują. Chociaż tak sobie myślę, że skoro klimat staje się coraz cieplejszy to kto wie, może kiedyś i u nas nie będzie trzeba wykopywać dalii na zimę. :)

Blueberry, aniap56, dziękuję bardzo kobietki ;:196
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Witaj Wandziu w Nowym Roku :wit zdrówka i jak najwięcej odpoczynku w Twoim pięknym ogrodzie
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu :wit . Wszystkiego dobrego w tym roku Ci życzę i samych sukcesów we wszystkim ;:196 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Dziękuje Wandziu , nazwy już sobie pospisywałam, dalie masz przepiękne, a najbardziej mi sie podoba ta pomyłkowa :)
Cudna jest - taka,ze patrzy sie na nią i buzię z wrażenia otwiera :)
Ogród w listopadzie przepełniony takim ciepłym , nostalgicznym klimatem, czuje się przemijanie (ktorego ja się boje ),ale jest piękny u Ciebie.
Mam nadzieję ,ze i ja w końcu się doczekam takiej stałości,bo na razie jesieni nie mam - stale Armagedon zmian jesienią robię. A kocham właśnie takie dojrzałe ogrody- tak pięknie widać w nich duszę właściela- prawda?
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wandziu witaj :D Z przyjemnością pooglądałam twój ogród w sezonie i niezmiennie chwalę twoje kompozycje.Skromnie piszesz,że samo wychodzi,ale ja wiem swoje,po prostu masz wyobraźnię ;:333 Dalie są tak urodziwe,że od niektórych oczu nie można oderwać,bo ty jeszcze umiesz je pokazać. (Ja dzisiaj wyszłam do ogrodu z brudnym obiektywem ;:124 )
Mieczyki hmmm,piękne,ale to przewracanie się i podpieranie ich odbiera im dużo uroku. Najpiękniejsze są w fazie rozchylonego pąka,niestety krótko to trwa. Ogród masz już na takim etapie,że spokojnie możesz już niewiele robić,dopieszczać i efekt murowany.No,ale jak jeszcze dalii dokupisz to nie odpoczniesz :wink: Hakonechloa wygląda rewelacyjnie i wreszcie ją kupię ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Wandziu wyczytałam wcześniej u Ciebie w wątku, że masz hortensje Forget me not, czy mogłabyś pokazać zdjęcie? Bardzo jestem ciekawa tej odmiany, jak Ci się ona sprawuje?
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mireczko, czyżby brudny obiektywn oznaczał, że dawno nie robiłaś zdjęć? Ale przecież Twoje zimowe fotografie świadczą o cyzmś zupelnie innym. Ja jak wiesz zimą nie wychodzę z aparatem do ogrodu. Chcę jak najszybciej przetrwać tę porę roku i udaję, że jej nie widzę.
Ja już dalii nie będę więcej kupować. I tak mam ich za dużo jak na mój mały ogródek. Leżą w garażu, a ja nawet do nich nie zajrzalam ani razu od chwilii wykopania karp. Jeżeli któraś nie przetrwa, nie będę płakać i nie będę jej zastępować następną.
Wogrodzie zostało mi trochę miejsca w cieniu. Postaram się dokupić jakieś Rh, bo tylko one tam mogą. I - tak jak piszesz - będę już tylko dopieszczać to, co mam. :D

Hortensjomanka, przede wszystkim dziękuję Ci za tak wiele miłych słów pod adresem moich rabatek. I już pędzę, żeby odpowiedzieć na temat hortensji, o której wspomniałaś.
Otóż kilka lat temu w renomowanej szkółce specjalizującej się w produkcji hortensji zakupiłam odmianę Forget Me Not. Kiedy zakwitła, okazała się czymś zupełnie innym. Podobnie jak u forumowej koleżanki, która też tam wtedy ze mną była i też kupila ową FMN.
Po identyfikacji na FO doszłyśmy do wniosku, że jest to odmiana Hayes Starbust. Po prostu pomylono wtedy etykiety w całej sprzedawanej partii.
Tak więc nie mam Forget Me Not i nigdy nie miałam. A moja pomyłkowa Hayes S. jest śliczna, tylko niestety niesforna. Kładzie się co roku na ścieżce i nie pomagają żadne balkoniki ani podpórki. :wink: I ponoć ona już tak ma. Zresztą Ty ją masz w swoim stanie posiadania, więc wiesz jak i co. No cóż, trzeba powiedzieć, że jest... niepowtarzalna. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu , dalie są pracochłonne dlatego nie mogę ich mieć u siebie więcej jak 5-10 szt. i nie zawsze też wszystkie wykopuję na zimę .Mam duży ogród i niewiele dla niego czasu , więc skupiam się raczej na większej ilości krzewów i mało wymagających bylinach .Hortensji mam kilkanaście i z pewnością posadzę jeszcze kilka bo to mało wymagające rośliny , przynajmniej bukietowe .Mam nadzieję , że nadchodzący sezon będzie trochę mniej pracochłonny i będę mogła też w ogrodzie trochę odpoczywać , czego i Tobie serdecznie życzę .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wando
Brawa za skomponowanie dalii z trawami ;:63
Wyglądały zjawiskowo.
Ja też zapomniałam o jednej w donicy, nawet nie sprawdzałam ,tylko wyrzuciłam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Wando , przeszłam Twój ogród tegoroczny podziwiając przepiękne okazy roślin nie tylko dali hortensji liliowców czy róż , posiadasz rzadko spotykane okazy i ich obfite kwitnięcia w ogrodzie gdzie dużo cienia , moje dalie też wykopane siedzą w piwnicy , na wiosnę coś u Stanisława domówiłam , lubię je tak jak i róże za kwitnięcie praktycznie cały sezon , pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, wychodzi na to, że wiele roślin nas zawodzi.
Mnie też w tym roku trochę zniechęciło słabe kwitnienie i wyłamywanie pędów.
W dodatku denerwowało mnie to, że się kładły, zamiast stać prosto.
Ale mimo wszystko na razie jeszcze nie rezygnuję. Może to był taki rok?
Chyba więcej ich nie będzie. Już nie mam gdzie sadzić. Musze się powstrzymać
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”