Może jednak bataty dałyby radę, bo zwykłe ziemniaki jak są dogodne warunki to rosną.
Słodkie ziemniaki bataty
- kiperwin
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lip 2015, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Słodkie ziemniaki bataty
Może jednak bataty dałyby radę, bo zwykłe ziemniaki jak są dogodne warunki to rosną.
🍒
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
To moje zeszłoroczne/jesienne plony.
Dwa rządki po około 5m każdy, jak na amatorską uprawę, na plony nie narzekam.
Sadzonki pobierane z bulw sklepowych.

Zebrałam jakieś 1,5 skrzynki (na zdjęciu jedna skrzynka duża, jedna mniejsza).
A tak wyglądają zeszłoroczne sklepowe bulwy z których pobierałam sadzonki....ciągle "rosną", w tym roku również tnę na sadzonki

Dwa rządki po około 5m każdy, jak na amatorską uprawę, na plony nie narzekam.
Sadzonki pobierane z bulw sklepowych.

Zebrałam jakieś 1,5 skrzynki (na zdjęciu jedna skrzynka duża, jedna mniejsza).
A tak wyglądają zeszłoroczne sklepowe bulwy z których pobierałam sadzonki....ciągle "rosną", w tym roku również tnę na sadzonki

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładnie. No, ale ostatniego lata mieliśmy upały ponad +40. Dla batatów warunki idealne. U mnie takich upałów nie było i już pomarańczowe by dały słaby plon, więc tu pewności nie ma. U mnie lato było w zasadzie chłodne, a plon jeszcze lepszy, niektóre bulwy miały prawie po 1kg.
Chociaż, jeśli mieszkacie gdzieś na Śląsku/Opolszczyźnie gdzie jest zawsze najcieplej to szansa jest spora że uda się na zewnątrz.
Chociaż, jeśli mieszkacie gdzieś na Śląsku/Opolszczyźnie gdzie jest zawsze najcieplej to szansa jest spora że uda się na zewnątrz.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
lobuzka, piękne bataty
Napisz proszę, jak gęsto sadziłaś i jak im dogadzałaś, że takie urosły.
Pierwszy raz uprawiałem w minionym sezonie i bulwy były marne, a niektóre rośliny zupełnie ich nie wytworzyły.
Może coś poszło nie tak
, a może takiej późnej odmiany sadzeniak mi się trafił, że nie dały rady nawet pod folią
Ciekawa sprawa z tymi doniczkowymi, na sadzonki. Jak je przetrzymałaś przez zimę? Na parapecie?

Napisz proszę, jak gęsto sadziłaś i jak im dogadzałaś, że takie urosły.
Pierwszy raz uprawiałem w minionym sezonie i bulwy były marne, a niektóre rośliny zupełnie ich nie wytworzyły.
Może coś poszło nie tak

Ciekawa sprawa z tymi doniczkowymi, na sadzonki. Jak je przetrzymałaś przez zimę? Na parapecie?

Pozdrawiam, Jacek
- lobuzka
bioy prawdę mówiąc żadnych specjalnych zabiegów nie stosowałam, jesienią przed orką obornik koński i polifoska.
W sezonie mimo suszy nawet nie były podlewane...
W rządku posadzone jakieś 13 szt (zerknęłam na zeszłoroczne zdjęcia), odstęp między rzędami "kobiecy" krok
, a między sadzonkami jakieś 30cm.
To moje drugie podejście do ich uprawy.
Kilka lat wstecz za niepowodzenie obwiniałam późne zrobienie rozsady (zakupione bulwy długo startowały). To było dosłownie kilka sadzonek, a plony jak piszesz żadne. Z wykopkami też muszę się spieszyć żeby zdążyć przed nornicami, bo uprawa "polowa"... zeszłoroczne mogły jeszcze w ziemi "posiedzieć".
A bulwy doniczkowe...
nieźle przeczołgane, traktowane po macoszemu, na stole, na podłodze w tzw. kotłowni (mało światła), sporadycznie podlewane. Póki "stały" szkoda było wyrzucić ...tak dotrwały do lutego i trafiły na parapet 
W sezonie mimo suszy nawet nie były podlewane...
W rządku posadzone jakieś 13 szt (zerknęłam na zeszłoroczne zdjęcia), odstęp między rzędami "kobiecy" krok

To moje drugie podejście do ich uprawy.
Kilka lat wstecz za niepowodzenie obwiniałam późne zrobienie rozsady (zakupione bulwy długo startowały). To było dosłownie kilka sadzonek, a plony jak piszesz żadne. Z wykopkami też muszę się spieszyć żeby zdążyć przed nornicami, bo uprawa "polowa"... zeszłoroczne mogły jeszcze w ziemi "posiedzieć".
A bulwy doniczkowe...

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- 200p
Aby bulwy się wytworzyły, musi być dużo bezpośredniego słońca i ciepłe lato, zwłaszcza ciepłe noce. Najlepiej, jakby temperatura utrzymywała się w granicach co najmniej +30 w dzień i przynajmniej +15 nocą przez co najmniej 2.5 miesiąca, idealnie od połowy czerwca do połowy września. Pomarańczowa odmiana ma w tym zakresie chyba najwyższe wyższe wymagania. Dodatkowo, za dużo nawozów też spowoduje że bulwy się nie wytworzą, a będą tylko liście.
Więc, nie polecam nawozić zbytnio i trzeba wyszukać takie miejsce, które jest jak najbardziej nasłonecznione, zwłaszcza w godzinach 10-17.
Więc, nie polecam nawozić zbytnio i trzeba wyszukać takie miejsce, które jest jak najbardziej nasłonecznione, zwłaszcza w godzinach 10-17.
Łobuzka, Twoje zdjęcia to najlepsza reklama uprawy batatów, niesamowite plony, gratuluję
Bataty są bardzo żarłoczne i trzeba je mocno nawozić, podobnie jak ziemniaki. Sadzonki pochodzące ze sklepowych spokojnie się udają. U mnie problemem jest ciężka gleba, w poprzednim ogrodzie pomarańczowe plonowały po 9 sztuk z krzaczka pozyskane z 1,5 kg sklepowego okazu. Aż chce się znowu spróbować

Bataty są bardzo żarłoczne i trzeba je mocno nawozić, podobnie jak ziemniaki. Sadzonki pochodzące ze sklepowych spokojnie się udają. U mnie problemem jest ciężka gleba, w poprzednim ogrodzie pomarańczowe plonowały po 9 sztuk z krzaczka pozyskane z 1,5 kg sklepowego okazu. Aż chce się znowu spróbować

- bioy
lobuzka, bardzo Ci dziękuję. Zmotywowałaś mnie do walki o lepszy plon 

Pozdrawiam, Jacek
- lobuzka
Wszystkim bardzo dziękuję za te miłe słowa
Jeżeli się tylko ma miejsce i chęci warto próbować ...
Pisząc w temacie, to pędy pocięłam początkiem marca. Rozsada z wierzchołkowych już wypuszcza nowe listki, a z kawałków bezlistnych dopiero lekko coś się pokazuje.

Jeżeli się tylko ma miejsce i chęci warto próbować ...

Pisząc w temacie, to pędy pocięłam początkiem marca. Rozsada z wierzchołkowych już wypuszcza nowe listki, a z kawałków bezlistnych dopiero lekko coś się pokazuje.
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- kiperwin
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lip 2015, o 00:34
- Kontakt:

Sadzonki to te sznury pocięte? Włożyć bataty do doniczki z ziemią czy tylko z wodą?

🍒
- lobuzka
Bataty kupowałam późną jesienią. Wymyte bulwy trzymałam w ciepłym miejscu w worku foliowym /na lodówce/, gdy pojawiły się kiełki posadziłam do doniczki.
Może trochę niepoprawne te pędy ale tak, czy końcówka z liściem, czy sam pęd pocięty na kawałki ładnie się ukorzeniają.
Jak pisałam, już dwa lata rosną w tej doniczce, a że nie do końca miały optymalne warunki...wyglądają jak wyglądają
Może trochę niepoprawne te pędy ale tak, czy końcówka z liściem, czy sam pęd pocięty na kawałki ładnie się ukorzeniają.
Jak pisałam, już dwa lata rosną w tej doniczce, a że nie do końca miały optymalne warunki...wyglądają jak wyglądają

Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- 200p
U mnie z każdej bulwy wyrosło kilkanaście pędów,a niektóre mają już ponad metr długości. Wszystkiego tego na pewno nie zużyję, bo mam 4 takie bulwy.
- bioy
W opracowaniu na temat uprawy batatów "Uprawa batata (Ipomoea batatas L. [Lam.]) w warunkach południowo-wschodniej Polski" jest takie zalecenie odnośnie produkcji sadzonek.
"Aby zapewnić silny i wyrównany materiał rozmnożeniowy, zaleca się przeprowadzić zabieg tzw. przycinania liści, gdy sadzonki osiągną wysokość około 8-10 cm, ale tak, by nie uszkodzić liści sercowych. Zabieg powtarza się, co 8-10 dni (ostatni raz nie później niż 3-5 dni przed wysadzeniem)."
Czy ktoś z was tak robi? Jak powinno wyglądać takie przycinanie?
"Aby zapewnić silny i wyrównany materiał rozmnożeniowy, zaleca się przeprowadzić zabieg tzw. przycinania liści, gdy sadzonki osiągną wysokość około 8-10 cm, ale tak, by nie uszkodzić liści sercowych. Zabieg powtarza się, co 8-10 dni (ostatni raz nie później niż 3-5 dni przed wysadzeniem)."
Czy ktoś z was tak robi? Jak powinno wyglądać takie przycinanie?
Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
Nigdy tak nie robiłem. Wsadzam kawałek gałęzi w ziemię, nieważne nawet która stroną ani ile ma liści, oklapnie na kilka dni a potem się podnosi i rośnie. Dobrze to zrobić najpierw w domu w doniczce, na 2-3 tygodnie przed posadzeniem na zewnątrz, to będzie już dużo korzeni i szybciej zacznie rosnąć. W domu trzymać na oknie w pełnym słońcu i lać jak najwięcej wody.
Na zewnątrz wtedy, gdy temperatura nocą nie spada poniżej 8-10 stopni. Ostatecznie można też wsadzić od razu w ziemię kawałek pędu na zewnątrz, też wypuści korzenie ale później znacznie rosnąć, a w naszym klimacie opóźnienie jest niewskazane, bo i tak lato jest krótkie.
Może i ktoś to zbadał jak piszesz, ale kto by tak się bawił z czymś co samo rośnie i tak? Mając kilkadziesiąt sadzonek albo więcej.
A tak na marginesie, nie wiem czy wiecie ale tak samo można postępować z pomidorami. Pędy ukorzeniają się równie łatwo.
Na zewnątrz wtedy, gdy temperatura nocą nie spada poniżej 8-10 stopni. Ostatecznie można też wsadzić od razu w ziemię kawałek pędu na zewnątrz, też wypuści korzenie ale później znacznie rosnąć, a w naszym klimacie opóźnienie jest niewskazane, bo i tak lato jest krótkie.
Może i ktoś to zbadał jak piszesz, ale kto by tak się bawił z czymś co samo rośnie i tak? Mając kilkadziesiąt sadzonek albo więcej.
A tak na marginesie, nie wiem czy wiecie ale tak samo można postępować z pomidorami. Pędy ukorzeniają się równie łatwo.