Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Post »

Minął kolejny styczniowy tydzień i już o kolejnych siedem dni bliżej do wiosny. ;:33
:wit :wit Witajcie!

Soniu - Miśka cały czas buszując po sąsiednich działkach (na zdjęciu u sąsiadki) poluje na myszy, które przynosi na swoją działkę, wypuszcza i bawi się w polowanie tak długo, jak długo mysz nie ucieknie. ;:306
Dlatego gdy tylko coś przytarga, natychmiast jej zabieramy, bo nam nie w smak takie prezenty. ;:222
Co do zakupów, to mam tak samo. ;:306

Obrazek

Asiu - powiedziałam Miśce, co o niej napisałaś. ;:108 Raczej nie zrozumiała, bo mnie drapnęła w nos. ;:306
Wobec tego ja w jej imieniu dziękuję. ;:196

Marysiu [Maska] - witaj wieczorem. ;:196
W ubiegłym roku gazanię zasiałam trochę za wcześnie i potem miałam z nią trochę kłopotu. W tym zasieję na początku lutego.
Oczywiście poślę Ci nasionka. Najpóźniej we wtorek. ;:108

Obrazek

Tereniu [tencia] - kota nieustannie szczęśliwa i oby jak najdłużej, a kwitnące roślinki rozweselają mi kuchnię, bo tylko tam kota nie łazi po parapecie. ;:333
Heliotropa sieję na mokrą ziemię, delikatnie wgniatam nasionka i dodatkowo zraszam wodą z rozpylacza, po czym szczelnie zamykam drugim - tym razem przezroczystym - pojemnikiem. W ten sposób zapewniam stałą wilgotność.
Tak to u mnie wygląda:

Obrazek

Dobrej i spokojnej nocy, ciepłego i udanego tygodnia. ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy dobrze pamiętam Lucynko, że gazanie to kwiaty, które zamykają się natychmiast gdy nie ma słońca? Któreś tak robią i nigdy nie pamiętam które ;:131
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Lucynko
Prymulka śliczna ;:333
Dobrze ,że ja nie odwiedzam marketów bo bym chyba duży debet zrobiła ;:306
Piekne kwiatuszki nam pokazujesz ;:215
Kotka dobrze sie spisuje dba o to by myszki z sąsiednich działek nie przechodziły na Waszą ;:306
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko dziękuję, nie spieszy się, bo ja też nie wcześniej niż kwietniu posieję, no może w lutym parę nasionek na próbę ale nie wiem! Luty to głównie papryka i to co ma długi okres wegetacji reszta przecież ma kwitnąć cały sezon :D dzisiaj już po słońcu co się wykluje zobaczymy!
Dobrego dnia ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lucynko, zakup pierwiosnków kubkowatych to strzał w dziesiątkę! Niech Ci pięknie umilają czas oczekiwania na wiosnę.
Spostrzegłam u Ciebie orlika żółtego ze wspaniałymi długimi ostrogami. Czy on jest z Twojego siewu? Jeśli tak, to podpowiedz kiedy najlepiej wysiać te kwiaty. Mam nasiona i muszę coś z nimi zrobić, zanim stracą zdolną kiełkowania :D
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit :wit Witajcie!
Trochę sobie dzisiaj pobiegałam w rozmaitych urzędowych sprawach, choć w ogóle nie miałam ochoty z domu wychodzić z uwagi na wstrętną pogodę. Przez cały dzień ciemno i smutno na dworze. Szczęśliwie niezbyt zimno, około -2* i bezwietrznie.

Malwinko - dobrze pamiętasz. ;:108
Gazanie lubią słońce i w pochmurne dni nie rozwijają kwiatów, ale nie jest tak, ;:185 że zamykają je natychmiast gdy słońce przesłonią chmury. Spokojnie czekają jakiś czas, licząc na to, że słonko znowu się pokaże. :)

Alicjo - dziękuję w imieniu prymulki. ;:196
Gdybym w pobliżu miała jakiś sklepik osiedlowy, to też nie chodziłabym do marketów, ale właśnie te duże super..... i hiper....spowodowały upadek małych osiedlowych sklepików ;:134 i w najbliższej okolicy nie ma już ani jednego. ;:222
Kota likwiduje myszy sąsiadom, a nam przynosi. ;:145 W prezencie? ;:306

Marysiu [Maska] - posiejesz, kiedy zechcesz, ale ja już mam z głowy. ;:303 Pojechały! ;:71
Widzisz, a ja lubię w sezonie wymienić jedne kwiaty na inne, a do tego potrzebuję takich, które szybko przekwitną i takich, które zajmą ich miejsce. ;:224 Dlatego niektóre sieję wcześnie w domu. :tan

Halinko - coraz bardziej mnie moje pierwiosnki cieszą. ;:63
Nawet kota ich nie tyka, pewnie też je polubiła. :;230
Moje odmianowe orliki są z własnego siewu. Wysiewałam je w maju na rozsadniku, a jesienią sadziłam na miejsca stałe.
Zakwitły dopiero w następnym roku wiosną.
Będę szczęśliwa, jeśli udało mi się jakoś pomóc. :tan

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie małe sklepiki osiedlowe jakoś dają radę w towarzystwie marketów , na szczęście! Jednych i drugich nie brakuje,w każdym poza podstawowymi artykułami żywnościowymi jakieś charakterystyczne towary lub ceny wabiące klientelę... ;:333
Orliki mam różne ,jedne kwitną inne wypadają, żeby po latach się odnaleźć..Kiedyś kupiłam na ryneczku doniczkę z kwitnącymi różnokolorowymi orlikami z "ostrogą"...Były śliczne i bardzo się nimi cieszyłam ale po zimie już się nie pokazały nawet się nie rozsiały... ;:131 Mam nadzieję,że Twoje radośnie powitają Ciebie wiosną!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Lucynko, już pierwsze wschody masz ;:215 , mi też pokazały się pierwsze egzotyki, no zobaczę jak im będzie się u mnie podobało, jeszcze trochę i w lutym kolejne wysiewy :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko właściwie nie ma co żałować dnia , przynajmniej urzędy pozałatwiane, a jak będzie pogoda będzie działka ;:173
Nie kupiłam w biedronce pierwiosnków z nadzieją ze dostanę , owszem dostałam nawet z Hiacyntem w komplecie, ale nie takie ;:7
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Piękne wspominkowe zdjęcia tak na poprawę nastroju. Heliotrop na pewno lada dzień wychyli główki i będziesz wtedy tryskała radością ;:138 . Takie maluchy potrafią cieszyć ;:108 . Ja w dalszym ciągu czekam na połowę lutego z sianiem ;:306 . Pogoda nie fajna i prawdę mówiąc już mi się nudzi taka aura ;:222 . Wiosna za pasem i oby przyszła szybko. Pozdrawiam :wit .
jagusia111

Post »

A ja się chcę pochwalić :D .

Lucynko własnie dostałam przesyłkę, a w niej pięknie popakowane i podpisane nasionka. Ślicznie dziękuję ;:196 .

Obrazek
Już mnie łapki swędzą żeby coś posiać ;:306 .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Dzień dobry Lucynko. :wit :wit
Spodobała mi się Twoja relacja z zimowej wizyty na działeczce, fajne baśniowe fotki. ;:138 ;:138
Wielkie brawa ;:63 ;:63 za piękne sieweczki heliotropu i eleganckie pierwiosnki z Biedry.
Miśka zadowolona z prezentu, przemierza go na wszystkie strony i zastanawia się, jak by go tu gustownie umeblować. ;:306 ;:306
Też się już wiosny nie mogę doczekać a do marketów mam zbyt daleko, żeby chociaż pooddychać powietrzem otaczającym te kolorowe kwitnące o tej porze śliczności. ;:31 ;:31 ;:31 ;:31 Pozdrawiam i serdeczności ślę. ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Styczeń zbliża się ku końcowi, po nim tylko krótki luty, a później już prawie wiosna! :tan :tan
Paskudny dzisiaj dzień, ale nic to, minął tak, jak miną następne i następne, i ... aż do końca zimy. ;:333

Maryniu - moje miasto do wielkich nie należy, ale sklepów wielkopowierzchniowych jest w nim zatrzęsienie, ponieważ włodarze nie dbają o miejscowych właścicieli małych sklepików, bo zdaje się, że dbają o inne kieszenie i tu mam swoje podejrzenia. ;:145
Też się zastanawiam, czy moje odmianowe orliki nie zmarzły. Zobaczy się wiosną. ;:108

Iwonko [00..] - dzisiaj popikowałam swoje heliotropy i ketmie syryjskie. ;:128
Kolejne wysiewy planuję w lutym. ;:131 Muszę zajrzeć do biokalendarza, by dobrze zaplanować siew. ;:132

Julio - czasami trzeba liczyć na siebie - ja muszę, nie mam wnucząt. ;:303
Nie jest ważne, jakie rośliny kwitnące dostałaś ;:185 Ważne, że Ci w domku kwitną i cieszą oczy oraz radują serce. ;:215

Ewelinko - heliotropa dzisiaj pikowałam po raz pierwszy i teraz czekam na jego wzrost i rozrost. :tan
Pogoda panująca teraz praktycznie dołuje człowieka, ale nie wolno się poddawać, lecz spokojnie czekać coraz bliższej wiosny. ;:63

Aguniu - cieszę się, że nasionka dotarły do Ciebie. ;:303
Niech Ci wszystkie pięknie wykiełkują, wyrosną i zakwitną. ;:63

Stasiu - witaj. ;:100
Dziękuję za dobre słowa. ;:196
Jeśli chodzi o markety, to wcale nie jestem zadowolona z tego, że mam je pod nosem. ;:185 Gdyby było daleko, zaoszczędziłabym trochę więcej kasy. ;:306 ;:306

Pamiętacie: niedawno sadziłam cebule na szczypiorek. Dziś już gotowy do spożycia.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
jagusia111

Post »

Ale fajnie wygląda ten szczypior. Lucynko ketmie już trzeba siać?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko i u mnie listonosz był jak przewidziałaś. Pięknie dziękuję za zapakowanie i opisanie, bo za nasionka chyba nie wolno ;:196 Oprócz gazanii coś Ci jeszcze wpadło do koperty...nie brakuje Ci kilku torebeczek? :;230 :;230
Jak wygląda powojnik botaniczny?

Miłego wieczoru i duża ObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”