Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Re: Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie

Post »

Eryk-kun pisze:
szymonixis pisze:A mogę się spytać jakie gatunki rosiczek hodujesz Eryk-kun :?: :?: :?:
Mam obecnie takie kultywary: "Regular Form", "Red-Green", "Sharks Teeth", "Sawtooth", "Akai Ryu", "Red Piranha", "Cup Trap" oraz "Pink Venus". Jak chcesz mogę Tobie podać link do dobrego sklepu internetowego, ale tylko na PW, bo nie chcę robić reklamy.
Ale on się pytał o gatunki rosiczek :wink:
Wstaw na wiosnę jak się wybudzą zdjęcia swoich muchołówek to sobie pooglądamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O kurczę, faktycznie :). Myślałem, że skoro temat o muchołówkach, to pytanie było również o muchołówkach :;230. Zdjęcia wstawię pewnie już w marcu, bo moje się budzą o tej porze (na parapecie robi się wtedy cieplej, a właśnie na nim zimują), no i będę miał w końcu naprawiony aparat.

Dobra, to gatunki rosiczek: Drosera capensis (odmiany "Typical", "All Red", "Alba", "Broad Leaf", Baines Kloof"), Drosera spatulata (gatunek podstawowy i odmiana var. Lovellae), Drosera aliciae, Drosera madagascariensis, Drosera burmannii, Drosera slackii, Drosera venusta, Drosera admirabilis, Drosera nidiformis, Drosera tokaiensis, Drosera regia, Drosera hamiltonii, Drosera scorpioides, Drosera roraimae. To były gatunki tropikalne, teraz będą te z lasów deszczowych i strefy umiarkowanej: Drosera adelae, Drosera schizandra, Drosera prolifera, Drosera rotundifolia, Drosera filiformis, Drosera intermedia.
Na wiosnę muszę dokupić kilka gatunków, może z forum ICPS uda mi się kupić Droserę hartmeyerorum :tan.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
szymonixis
100p
100p
Od: 8 lut 2011, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

1.Są już ferie i muszę wyjechać na tydzień(nikogo nie będzie w domu). Jak przygotować muchołówkę na czas mojej nieobecności?

2.Eryk-kun - a masz rosiczkę LANTAU ISLAND Hong Kong.(nie wiem do końca czy się tak nazywa ale jak wpisuję na ,,google grafika'' to wyskakuje właśnie ta)
Podoba mi się i może na początku maja sobie ją kupię. :D
Z pytaniami dotyczących rosiczek zapraszam a mój temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Podlej raz a porządnie (bez przesady), poradzi sobie. W taką porę roku parowanie z doniczek jest mocno ograniczone.

Edit: Lantau Island to krzyżówka dwóch rosiczek - D. oblanceolata x D. spatulata. Nie mam jej, ale zapewne jest łatwa w hodowli. Polecam Tobie czystą D. oblanceolatę, ponieważ jest nawet ładniejsza niż ta krzyżówka :). Opcjonalnie Drosera neocaledonica - też bardzo ciekawa.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
szymonixis
100p
100p

Post »

A gdzie ty trzymasz tyle muchołówek i rosiczek? Chyba nie na parapecie w pokoju :wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Wszystkie parapety są pozajmowane :). Na szczęście w swoim pokoju mam bardzo szeroki parapet, który służył jako biurko - tam jest większość. Rośliny zimujące są na parapecie w największym pokoju, gdzie jest najchłodniej. W lato większość roślin idzie na dwór, gdzie są czy deszcz, czy słońce :wink:. Oprócz rosiczek i muchołówek mam jeszcze kilka tłustoszy, cephalotusa, dzbaneczniki i kapturnice.
szymonixis
100p
100p

Post »

Jak myślisz ta będzie dobra: Jest to Drosera ASCENDENS
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 29,r:4,s:0

Też jest super jak na mój gust. :D
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Chwila, chwila... nie ma czegoś takiego jak Drosera ascendens :). Jest za to Drosera villosa var. ascendens. Czysta Drosera villosa wygląda właściwie identycznie, a znacznie łatwiej ją dostać. Na allegroo kupować nie polecam, a w szczególności nasionek.
szymonixis
100p
100p

Post »

1.A ty kupujesz nasiona, czy dorosłe osobniki?

2.A jaki gatunek polecasz mi kupić na alegro (taki żeby na pewno wyrósł z nasionek :D ) Alegro to moje jedyne źródło do kupienia. :(
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Moją pierwszą rosiczką była Drosera capensis z nasion. Tylko ją hodowałem w ten sposób, ale strasznie wolno rosną (przynajmniej do czasu dokarmiania). Wszystkie inne rośliny kupowałem już żywe.
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Na alegro najlepiej kupić nasiona takich rosiczek jak Drosera capensis, aliciae czy spatulata. Uwierz, nie jest to Twoje jedyne źródło do kupienia. Na PW wysłałem Ci link do bardzo dobrego sklepu z roślinami owadożernymi, ale polecam wstrzymać się z zakupem do wiosny - rośliny mogą nie przeżyć warunków, jakie panują na zewnątrz. Nie trzeba zakładać konta, ale wtedy jest łatwiej. Dodam, że nie trzeba być pełnoletnim.
Tak przy okazji - nasiona mogą wykiełkować albo i nie. Wszystko zależy od wieku nasion i warunków, jakie im zapewnimy. Do tego potrafią kiełkować strasznie długo (nawet miesiąc), a do osiągnięcia przez nie dojrzałości może minąć ponad rok.

Edit: Przepraszam za podwójny post.
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Polecam też forum
http://rosliny-owadozerne.pl/
zarejestruj się i w dziale kupię napisz jakiej rośliny potrzebujesz albo przejrzyj dział sprzedam i oferty forumowiczów.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Podobnym forum jest http://www.owadozery.pl/ (praktycznie bliźniacze do R-O). Znajduje się tam jednak mniej ofert sprzedaży.
szymonixis
100p
100p

Post »

Dzięki za link na tą stronę na pewno dzisiaj na nią zobaczę. Ale nie jestem pewien do kupna dorosłej rośliny. Na jednym z pierwszych postów przeczytałem że do właściciela mogą dojść bez kropel na liściach i że później się z powrotem nie pojawiają. :(
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Z reguły kropelki po przesyłce nie pojawiają się na starych liściach. Dopiero nowe liście są w pełni sprawne i mogą wytwarzać krople. W trakcie wysyłki liście roślin często są uszkadzane przez wstrząsy i samo stykanie się z opakowaniem.
Nie trzeba zresztą kupować dorosłej rośliny - mniejsze są znacznie tańsze, a ich transport jest łatwiejszy. Większa też jest satysfakcja z wyhodowania dużej rośliny i pierwszego kwitnienia :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”