Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Zaczęłam zbierać takie duże torby papierowe z uszami. Będą tam spały dalie zimą w trocinach, a torbę łatwo podpisać i może w końcu kilka nazw zapamiętam. Torby zbiera mi mój kumpel, bo on zamawia takie jedzonko na wynos i codziennie mu przywożą. I teraz mnie szantażuje, bo on torby zbiera ,,,,,ale za karpy ;:224 Kolejny miłośnik rośnie, więc się poświęcę :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu! To bardzo dobry pomysł! Fajnie wykorzystać, co się ma pod ręką. Ja będę wykładała skrzynki papierem, który przychodzi do mojej firmy jako wypełniacz do paczek, Jest pognieciony, ale to pełnowartościowy szary papier więc się idealnie nadaje :tan Miłośników dalii nigdy dość. Ja bym się cieszyła, żeby choć w co trzecim ogródku była choć jedna dalia. One są takie pozytywogenne, zwłaszcza jesienią ;:173

Florek! Czyżbyś sugerował, że się powtarzam? ;:306 Możliwe! Zakwitło mi około 120 dalii, kilka kwiatów było raczej symbolicznych więc nawet nie pokazałam. ;:185 Crazy Legs aż pcha się do obiektywu, Neva Lotus Sunset podobnie. Udany dla nich sezon :uszy

Ania! Właśnie wielkich mam niewiele. Raczej ich unikam. Mam jeszcze kilka takich dość okazałych, ale zgrabnych. Ja też bym chciała, żeby sezon był dłuuuuugi!

Dziś przyszła paczka z cebulkami! :heja Już mam ich całą skrzynię. Z sadzeniem nadal czekam na deszcz. W tej pustyni nie będę sadzić, bo się umęczę ;:223
Obrazek

Kilka jesiennych widoczków:

Werbena cudownie wygląda i wiecznie na niej mnóstwo owadów:
Obrazek

Obrazek

Zakwitła wreszcie żółta budleja, która wcześniej mi ułamał sąsiad podczas ścinania iglaków.
Obrazek

Mrs John Laing jeszcze na zakończenie sezonu pokazał kilka kwiatów.
Obrazek

Aksamitki
Obrazek

No i dalie:

Lesk
Obrazek

Obrazek

Honka Red
Obrazek

Honka
Obrazek

Crazy Legs
Obrazek

Windmill
Obrazek

Tutti Frutti
Obrazek

Rundale
Obrazek

Zingaro
Obrazek

Freyas Paso Doble?
Obrazek

Harry Meggos (coś dziwna w tym roku)
Obrazek

Crazy Legs
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłko - Crazy Love....
Lesk. Rundale, Zingaro - ta kolorystyka mnie powala ;:167
A co do cebul... na wiosnę kupiłam u nich dalie - ze zgodnością kiepściutko ;:222
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu! Zaryzykowałam. Za jakość cebul i zapakowanie maja u mnie 6+. Jak będą niezgodne to pogadam sobie z nimi... :twisted: Zgadzają się natomiast ilości cebul, nawet nadto oraz ilość cebul poszczególnych rodzajów ;:306 Miało być dużo krokusów, dużo irysów! :wink:

A ja , widzisz, zatęskniłam za jednobarwnymi daliami i chcę na wiosnę zdobyć kilka np czysto czerwonych. ;:173 No i Twoje anemony mnie się zamarzyły! ;:173

Gitt's Attention
Obrazek

Take Off
Obrazek

Tour de Monde
Obrazek

Ace Summer Sunset
Obrazek

Obrazek
Miłka
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

To fakt - zapakowane były pięknie. Karpy były też zdrowe i byłam naprawdę pełna nadziei, ale niestety jak zaczęły kwitnąć, to polowa okazała się niezgodna :(
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miłko wstyd zaglądać i nie zostawiać śladu. :wit Twój ogród ma wyjątkowy klimat. ;:108 Od wiosny kolorowy rododendronami i peoniami. Zakulkowane róże masz niesamowite. ;:oj Masz rękę do róż, bo tyle piękności kwitnie i jakie zdrowe. ;:215 O niektórych twoich rarytasach nawet nie wiedziałam, że istnieją, np. Makleja. :shock: Do cynii wróciłaś i odwdzięczają się kwitnieniem. Jednak 130 dalii to dopiero kolekcja. ;:180 Wowie jak jakaś egzotyczna roślina, a nie dalia. Opuchlaki też u ciebie grasują, nawet daliom nie przepuszczą. ;:202 Masz niespożytą energię, dwie setki krokusów posadzić. :shock: Cydrem się poczęstowałam. ;:152 Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Wspaniałe zakupy i mam nadzieję, że będą zgodne odmianowo. Nigdy akurat tam nie kupowałam nic więc zdania nie mam. Werbena wygląda ślicznie i jest taka elegancka i delikatna ;:108. Dalii masz całe mnóstwo i można by leksykon odmian u Ciebie założyć . Nawet nie miałam pojecia , że jest ich tyle odmian ;:oj. Te żółte aksamitki wpadły mi w oko bo wyglądają ciekawie. Co to za odmiana? Trzymam kciuki za deszcz żebyś mogła w spokoju cebule posadzić. Pozdtawam :wit.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu! Statystycznie dalie są najbardziej pechowe :wink: Pomyłki zdarzają się więcej niż w połowie przypadków. Może z krokusami poradzą sobie lepiej. Nie odbieraj mi tej nadziei :;230

Soniu! Musiałaś dość dużo czasu spędzić w moim wątku, że dotarłaś do zakulkowanej Edenki, piwonii i w ogóle do zdrowych róż. Dziękuję Ci bardzo z cierpliwość ;:196 i cieszę się, że Ci się podoba. W moim ogrodzie nie ma symetrii, eleganckich rabat, wypielonych grządek. Staram się nad tym wszystkim panować, ale bezskutecznie. Ważne, że jest dużo kwiatów, żeby cieszyły oko i były pożyteczne dla owadów i trochę miłych miejsc dla ptaków. Jakoś to w całości wygląda, choć dalekie od ideału. Opuchlaki zostawiam jeżom, ptakom i innym takim tam stworzeniom. Kiedyś podałam nicieni (żeby zwalczyć zupełnie coś innego) i się wyniosły na jakiś czas. Pewnie powtórzę niebawem kurację. Ponoć jedną z kuracji nicieniami przeprowadza się właśnie teraz.
A co energii, to właśnie się spożyła! ;:306 Niewiele robię w ogrodzie, raczej się przechadzam, obcinam przekwitnięte kwiaty dalii. gdzieniegdzie podlewam. Przed nami jesienne prace, będzie co robić więc energię muszę gromadzić. :wink:

Ewelina! Też mam taką nadzieję, że zakupy będą w miarę zgodne. ;:173 A leksykon daliowy już mamy na forum, trochę właśnie z mojej inicjatywy, bo przy tylu osobach uprawiających dalie i tylu miłośnikach, nie sposób się nie pochwalić: Katalog odmian naszych dalii
Nie wiem, jaka to odmiana aksamitek. Rosły pod płotem u sąsiadki kilka lat temu, zebrałam nasiona i sieje co roku chociaż kilka sztuk.
A deszcz zapowiadają na jutro :tan

Nie wiem, czy pokazywałam te zdjęcia, ale są dość świeże, a nowych nie mam. Dziś zapowiada się ładne popołudnie więc może uda mi się coś zrobić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bride to Be
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Miłko, o właśnie tak, najważniejsze mieć kolorowy ogród i taki, który nam się podoba ;:215
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Miłko mój ogród też jest bez tych wszystkich bajerów co to niektórzy mają. Zwyczajnie mnie nie stać i nie ma czasu i siły by to wszystki ogarnąć. Ważne aby rośliny cieszyły oko. Wiele rzeczy jest zaplanowanych do zrobienia we własnym zakresie ale jak to bywa ciągle się odkłada na potem. A ileż to razy coś zmieniałam, przesadzałam żeby grządka ładniej wyglądała a i tak dalej mi coś nie pasuje ;:306 A rośliny u Ciebie są takie śliczne, że rekompensują wszystko. Zresztą takie ogrody jak Twój mają przynajmniej duszę bo tworzone przez kogoś kto naprawdę kocha rośliny i przyrodę.
Piszesz, że trudno u Ciebie coś teraz posadzić a ja teraz właśnie latałam z łopatą i sadziłam cebulowe, które doszły i te, które miałam wykopane bo się namnożyły i trzeba było zmienić miejsce, no i ogród warzywny po trochu uprzątam. Ponieważ u mnie trochę padało kilka dni temu to łopata wchodzi bez trudu. Może niedługo i u Ciebie pojawią się w końcu deszcze bo to już naprawdę sucho się zrobiło.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękne dalie, co za gama kolorów ;:138 a jak pięknie i obficie kwitnie różowa róża ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko dalie wciąż kwitną a nawet nadrabiają letnie upały . Każdej jesieni drżę przy zapowiedziach przymrozków bo dla nich jedna noc z przymrozkiem oznacza koniec sezonu.
Dziś wykopałam kilka bo znaczne zmiany na danej rabacie ale widzę, że przyrosty kłaczy ładne.
Dalia Apache (od Ciebie) w pąkach i żal było ścinać ale ... inaczej nie przyspieszyłabym prac .
Sadzenie cebul bardzo mnie nuży ... wolę kupować bo to przyjemniejsze :D
Miłego weekendu
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

No już teraz to chyba wcale nie będę spała :roll: , bo kiedy?
Może i z moich róż już nie długo będę mogła zrobić coś dobrego?
Tak już to za mną chodzi... Jakaś konfiturka. Może już w przyszłym roku.
Mam sporo ciemnych pachnących. Te róże to w jakiej fazie się zbiera i ile potrzeba na taką miseczkę mikserową?
Zaczynam już się przygotowywać psychicznie. Lepiej myśleć o tym niż o konieczności przerzucania kompostnika ;:134 .
I to w taką suszę.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miłko uwielbiam ogrody, w których są duże plamy koloru, lub większa liczba jednej rośliny. Twój taki jest. :uszy Jak ogród mnie zauroczy, to staram się i pooglądać, i poczytać, zawsze czegoś się nauczę. ;:180 Jestem wzrokowcem i dla mnie ładny ogród to taki, jak widać kwiaty z okna. Jakoś mniej zachwycam się malutkimi rarytasami, choć doceniam ich pasjonatów. ;:108 Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu! Ja z drobnymi bylinami i kolekcjami skalniaków dawno dałam sobie spokój, bo kompletnie nie panowałam nad nimi. Podobały mi się natomiast kępy słoneczniczka, krzaczki tawułki, kępy pióropuszników i hortensji. To jakoś wyglądało, a kolekcje zarastały chwastami. ;:306 Więc poszłam w tym kierunku, ale jeszcze trochę czasu upłynie zanim będzie tak, jak sobie wymyśliłam :wink:

Gosiu! Dobrze, że zajrzałaś tu, przynajmniej zobaczysz coś więcej niż moje dalie. ;:306 A róż potrzeba ... miskę ;:306 A czas szybko leci, ani się obejrzymy, będziemy wąchać róże i zbierać ich płatki na konfitury. Musze jakichś ciastek napiec, bo trzeba zużyć tegoroczne!

Jaques Cartier - też używam do konfitur:
Obrazek

Krysiu! Wiele dalii teraz kwitnie z przyjemnością. Wygrzewają się po chłodnych nocach w jesiennym słońcu i suszę mają w nosie! Cieszę się, że Apache Ci rośnie (tzn rosła :wink: ), ja chyba już w tym roku jej nie miałam, za to Cheyenne bryluje .
Mnie strasznie ciągnie do sadzenia, ale zrobię to pewnie za 2-3 tygodnie, bo czekam jeszcze, żeby paprociom liście zbrązowiały.

Cheyenne
Obrazek

Karola! Bonica co roku żegna lato jako ostatnia. Jeszcze kwitnie Biennenweide Rot :heja Dziękuję w imieniu dalii! ;:196

Bonica
Obrazek

Lady Kasiu! Tak pokropiło wczoraj, ale mogłoby więcej. Taki całonocny porządny deszcz by się przydał.
Ja mam sporo roślin do przesadzenia, ale często idę na żywioł. Mam świadomość, że moje koncepcje nie zawsze się sprawdzają i często czekam do kolejnego sezonu. :wink:

Iwonko! ;:196

Na dziś:

Silver Years
Obrazek

Cynie z werbeną patagońską
Obrazek

Lesk
Obrazek

Cynia meksykańska
Obrazek

aksamitki - piękne wesołe plamy
Obrazek