Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Post »

Mme Plantier na murku to mistrzostwo świata!!! Tego zdjęcia nawet sam Austin by się nie powstydził w swoim katalogu choć wiem, że to nie jego róża. ;:180 Zjawiskowe! Nawet nie jestem w stanie skupić się na czym kolwiek innym. Wiolu mistrzowski zakątek. ;:180
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Urządziłam sobie spacer Twoimi ścieżkami i dzięki temu mam zapewnione piękne, różane sny ;:167 Nawet trudno wyróżnić jakąś pojedynczą odmianę, bo wszystkie zachwycają. Większość Austinek to moje to stare znajome ;:183
Jednak muszę zatrzymać się przy Desdemonie. Teraz żałuję, że jej nie wzięłam jak zamawiałyśmy z Jolą ;:223 Śliczna jest bez dwóch zdań. Tak samo Gentle Hermione, która wpadła mi w oko już jakiś czas temu, a nasza Jola tylko mnie upewniła, że koniecznie muszę ją mieć!
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Dorotko nic się nie martw, wiosną będzie kolejne zamówienie i Desdemona może wtedy być Twoja :wink:
Austin w tym roku wypuścił takie nowości, że nic tylko brać :lol:

Ja z niecierpliwością czekam na kwitnienie Comte de Champagne, którą zamówiła Wiolka razem z Desdemoną :D
Też żałuję, że się na nią nie skusiłam :;230 Oj to choróbsko różane coraz bardziej postępuje ;:224
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Dziewczyny, a jak wygląda kwotowo takie zamówienie ?...
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Gabi sprawdź pw. ;:196
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiola murek obsypany białym kwieciem ale widok ;:215
Desdemona i inne nowości piękne:) I ja bym się skusiła na Olivię Rose od samego Austina:)
Jolu proszę o info jak z kosztami ;:224
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wiolu, padam na kolana ;:180 przepiękne widoki z różanego raju. Ale dorodne krzaki powyrastały u Ciebie, LO jest genialna, taka ogromna, lubię takie okazy.
Będę Ci kibicować z kolekcjonowaniu pomarańczowych róż, też u mnie w rodzinie ten kolor jest popularny, ale sama jakos nie mogę trafić w odpowiednie odmiany, miałam Bernstein R. ładne kwiaty i kolor, ale chorowita była, aż całkiem padła.
Cieszę się, że nabyłaś Mme Hardy i jesteś z niej zadowolona :wink:
A Charles de Mills przykro, że okazał się kimś innym.
Wiolu, wyszkoliłaś sobie męża, pogratulować takiego sukcesu ;:138
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Znów napstrykałam tyle zdjęć, ze nie wiem co pokazać. Najpierw jednak moze odpowiem :wink:

Aniu, LO to jeden krzak, ale już kilkuletni. Był sadzone w pierwszym moim zrywie szały różanego. Nigdy nie był mocno cięty. Zawsze tylko drobne korekty lub podeschnięte pędy.

Magda, zonk nie jest zły, ale ja na Hippolyte choruję już ze trzy lata i zawsze mi się wymyka. Muszę zdobyć tą róże i posadzę ją nawet jak już miejsca nie będę miała :lol:
Wkurzają mnie takie pomyłki, bo rozplanuję sobie rabatę pod względem kolorystycznym i biorąc pod uwagę wielkość roślin, a tu takie cuś ... :?

Sabinko, już jestem pewna że to nie Charles. Rozwinął więcej kwiatów i w niczym nie przypomina tych, którymi miały być. Z chęcią bym ją już dziś wykopała, ale trochę mi szkoda że zniszczę. Przekopię ją na jesieni i pójdzie gdzieś na wygnanie, pod ogrodzenie. Nie mam miejsca żeby sobie tam rosła.

Joluś u mnie Desdemona nadal trzyma ten pierwszy kwiat i widzę kolejne w pogotowiu. Myślę, ze będę zdowolona z tej róży.
Na Comte de Champagne to sobie trochę poczekamy. Nie za bardzo myśli o kwiatach.
Jak nic nie stanie na przeszkodzie, to łapię się wiosną na zakupy u Austina.

Basiu Mme Plantier, to róża historyczna, nie powtarza kwitnienia. ŁAdnie pachnie, rośnie do 2,5 metra wysokości i przy tym również szeroko.
Jasna, pachnąca, powtarzająca .... No nie wiem, nic mi tak na szybko nie przychodzi do głowy, bo o czym nie pomyślę to albo nie pachnie, albo nie powtarza :roll:

Wandziu, mnie też zadziwia Cottage. Dobrze że posadziłam ją w takim miejscu, ze mogłam postawić tam pergolę. Ona w ogóle nie przemarza zimą i idzie w górę jak na sterydach.

Gabi Laguny jeszcze nie cięłam. Ona ma dopiero drugi rok, nie było jeszcze takiej potrzeby. :D

Aneczko, przesadzasz z tym Austinem, ale dziękuję.
Moja córka stanęła wczoraj naprzeciw tej róży i stwierdziła, ze wygląda jak welon panny młodej. Bardzo trafione porównanie :D

Dorotko nic straconego. Zapolujesz na wymarzone róże następnym razem. Ja też nie wzięłam wszystkich na które miałam ochotę (koszty !). Teraz jeszcze doszły kolejne chciejstwa z tegorocznych nowości, więc nie wiem kiedy powiem w końcu dość :lol:

Gabi, Aniu, chyba dostałyście info na pw od Joli. Jeśli nie, to wystarczy wejść na stronę Austina i pomnożyć sobie cenę róży po kursie. Do tego jeszcze przesyłka, ale już nie pamiętam ile wynosiła. Jak zamawia się w kilka osób to jej koszty można podzielić.

Aluś, ja też uwielbiam wielkie róże. Rabatówki też są ok, ale nie mam ich zbyt dużo. Nic tak nie robi wrażenia jak potężny różany krzak.
Pomarańczowe róże są piękne, ale póki co tylko Austina :lol:
Charlesa będę reklamować. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zapraszam na spacer. Nie wiem od czego zacząć. Może od mojej naj ;:167 ;:167 ;:167
To jeszcze nie jest pełnia kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Popularna angielka o przepięknym zapachu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tą mam dwa lata. Jako ubiegłoroczny maluch rozczarowała mnie. Teraz wręcz odwrotnie. Zachwyca od pierwszego kwiatka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pachnidło

Obrazek

Obrazek

Aluś może na taką byś się skusiła :D

Obrazek

Obrazek

Mój ulubiony widok z tarasu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na deser 'panna młoda' :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żeby nie było że same róże.

Rozkwitła piwonia Ewelina

Obrazek

Ostróżka o ślicznym kolorku. Niestety straszna mizerota po zimie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dlaczego tak się znęcasz :;230
Boskie są,a panna młoda... nie mam słów ;:167
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczęka opada gdy widzę taaaaaaaaaaaaaaki ogrom kwiatów! ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu ja tez lubię duże krzaczory,gdybym miała więcej miejsca to pewnie dużo bym posadziła,dają niesamowity efekt jak kwitną ;:333
Eden Rose niekwestionowana piękność i elegancka do bólu,uwielbiam jej cudne kwiaty ;:333
U Ciebie popisała się w tym roku Tranquillityaa u mnie wzięła się Crocus Rose ;:108 Sprawdza się teza,że angielki potrzebują czasu na za klimatyzowanie w nowym miejscu. Gentle Hermione interesująca ;:333
Pokazuj swoje cuda,ja czekam na balkonową Lady of Shalott :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Piękne ostróżki. Róże dają śliczny pokaz. Takie bujne masz kwitnienia. No a panna młoda ;:oj ;:oj . Szczęka opada mi coraz niżej. A jak tam sprawuje się Amandine? Moja w pąkach, liście na razie zdrowe ale już widzę że pąki łapią jakieś delikatne przebarwiające plamki ;:222 . Jak przesadzenie jej nic nie da to się wścieknę na nią.
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wiolu
Mme Plantier - toż to cudo nie róża! Strasznie mi się podobają takie wielkie krzaczory, lecz u mnie miejsca jak na lekarstwo i przeważają rabatówki.
No cudo po prostu! Co chwilę wracam do niej, bo nie mogę się napatrzeć
Pozdrawiam Werka
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Wioluś "panna młoda" przepiękna, napatrzeć się nie mogę ;:167
Moja już przekwita :roll:

Edena masz cudnego ;:167 Mój się rozkręca, ale jeszcze mu daleko do Twojego.
Uwielbiam kwiaty w tych kolorach. Dziś rozwinęła się u mnie Sharifa Asma i jest przecudna ;:333

Tranquility i S W-E ujęły mnie od pierwszego kwiatka, i pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam białych róż :;230

Gentle Hermione ma śliczny ten odcień różu w środku, mogłabym ją oglądać godzinami.

Jak długo masz CPM? Piękny z niej krzaczor ;:215

Widok z tarasu pierwsza klasa ;:224

Co do zakupów u Austina, nam udało się załapać na promocję 20%, mimo że zamówienie było złożone chyba nieco więcej niż tydzień przed rozpoczęciem tejże promocji. Obsługa rewelacyjna, zarówno maile jak i telefon, nasze zamówienie było zmieniane, nie było z tym żadnego problemu. Przesyłka do Polski 8,95 funta. Wysyłają zwykłym listem, nierejestrowanym, więc nie ma możliwości śledzenia przesyłki. Róże dość drogie, ale sadzonki ładnie, dobrze się przyjęły i jak widać już kwitną. Polecam.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Pada u nas trochę ostatnio, ale to i dobrze, bo sucho się już robiło. Tak więc dziś dzień przerwy w ogrodowaniu, chyba że po południu pogoda się wyklaruje.

Magda, Basiu, wielkie dzięki :D

Aniu, ja ma jeszcze zapędy na kilka wielkich krzaczorów różanych i miejsce też by się znalazło, ale wiąże się to z powiększeniem ogrodu a ja nie wyrabiam już z tym co mam :roll: Ciężki orzech do zgryzienia ...
Masz rację, angielki w pierwszym roku często nie robią wrażenia, mogą nawet rozczarowywać, ale jak już się rozrosną to klękajcie narody :D

Madziu, moja Amandine nadal w donicy, bo w miejscu gdzie ma rosnąć ciągle wyłazi tawlina :twisted:
Ma już sporo pąków i niecierpliwie czekam na pierwsze kwiaty. Tyle piszesz o rozczarowaniu nią, że aż się boję :lol:

Werciu, witam po raz pierwszy w moim ogrodzie i dziękuję :D

Joluś Mme Plantier przekwitają juz pierwsze kwiaty, ale ona ma jeszcze tyle pąków, ze kwitnienie z całą pewnością jeszcze potrwa. O ile oczywiście nie nastąpi jakaś katastrofa pogodowa.

Kolorystycznie, to ja już chyba lubię wszystkie róże. Podobają mi się białe i bladawce, różowe purpurowe a ostatnio żółcie i pomarańcze. Ale nie powiem, zmieniały mi się gusta w ciągu tych kilku lat ogrodowania :D
CPM ma chyba 3 lata. Też mi się w tym roku bardzo podoba ;:167

Fotki jeszcze niedzielne :D

Obrazek

Ten jak zwykle już w kropki :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niesamowicie wigorna róża. Ona ma dopiero jeden sezon.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

drugi krzak Tuscany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek